Varen voor Harte

Afgelopen week, op 14 januari, zou Harte, dochter van Elke Du Bin en Johan Muyldermans, 9 jaar geworden zijn. Het lot besliste er anders over en Prinses Harte overleed op 6 jarige leeftijd na een moedige, maar oneerlijke strijd aan een zeer agressieve hersentumor.

Voor altijd 6. Ondanks het verlies van hun dochter buigen Elke en Johan hun immens verdriet om naar iets positief en tastbaars. Ze willen graag andere kinderen met een levensbedreigende ziekte een hart onder de riem steken. Deze grootse attitude blaast mij vandaag, als mens, als papa nog steeds van mijn sokken. Chapeau!

De initiatieven voor de VZW Prinses Harte zijn ondertussen bij menig Mechelaar door en door gekend. Toch wil ik graag de actie “Varen voor Harte” in de kijker plaatsen. Want Stien Verlinden en Marc Polspoel deden me uit de boot vallen van bewondering en verwondering met hun plan.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Voor Harte Muyldermans bootje varen. Zoiets klinkt ongelofelijk romantisch, zeker als 2 geliefden samen gaan kajakken. Het schattig sloepje met riemen, het meertje bij maanlicht en het zweemzoete deuntje dat u hierbij denkt verdwijnen in het niets als u echt hoort wat dit project behelst. Stien Verlinden & Marc Polspoel  gaan samen met de Nederlander Pier Siersma de “Devizes to Westminster “- één van de meeste epische kajakwedstrijden ter wereld -  125 miles kajakken op 4 dagen. De topkajakkers schenken de opbrengst  integraal en volledig aan de VZW Princess Harte.

  Stien Verlinden, onze Mechelse WK-trots

  Marc Polspoel, ervaren rot en houder van vele Belgische Titels

   De Nederlandse kajaktopper Pier Siersma met internationale ervaring

De Devizes naar Westminster kajakken is voor elke kajakker de ultieme droom. Aan het avontuur beginnen, wouden Stien en Marc enkel doen als we met de gedachte konden vertrekken om iets bij te dragen aan een goed doel uit Mechelen. En al snel kwamen ze bij VZW Prinses Harte.

De 3 toppers starten op 25 maart, met goedkeuring van Elke en Johan, aan hun onderneming om 202 km (tweehonderdentwee kilometer, u leest het goed) te kajakken.

The Devizes to Westminster International Canoe Race.

De “Devizes to Westminster International Canoe Race” start dus in Devizes( Bath) en eindigt op de Thames  bij de Westminister Bridge in Londen tegenover het Houses of Parliament. Sinds 1948 wordt de wedstrijd jaarlijks gehouden tijdens het Paasweekend.

De eerste 52 miles gaan over de Kennet, en Avonkanaal tot in Reading.  De volgende 55 miles brengen de deelnemers op de Thames door tot in Teddington. In deze 2 eerste secties moeten 77 portages(sluizen, vervallen, waterkeringen, lage bruggen, etc) bedwongen worden. Dit betekent concreet dat je uit het water moet en je boot dient te dragen. De laatste 17 miles brengt de vermoeide kajakkers op het gedeelte van de Thames dat onderhevig is aan de getijden.  

De wedstrijd is voor elke geoefende deelnemer zowel een fysieke als mentale test waarbij doorzettingsvermogen, dosering en planning sleutelwoorden zijn om de finish te bereiken.

Het event telt 5 klasses:

  1. Senior Doubles: Teams van 2 volwassen personen die non-stop van start naar finish varen.
  2. Senior Singles: Volwassen persoon die over 4 dagen de wedstrijd beslecht.
  3. Junior Doubles: 2 junioren die over 4 dagen de wedstrijd beslechten.
  4. Veteran/Junior: Een volwassen (+35) en een junior die over 4 dagen de wedstrijd beslechten.
  5. Endeavour: Niet competitieve dubbel klasse gehouden binnen dezelfde 4 dagen.

De etappes: (1 mile = 1,609km)

  • Etappe 1: van Devizes naar Newbury (34,5 miles)
  • Etappe 2: van Newbury naar Marlow (35,5 miles)
  • Etappe 3: van Marlow naar Teddington (37,5 miles)
  • Etappe 4: van Teddington naar Westminster (17,5 miles)

Boten:

De deelnemers mogen enkel gebruikmaken van kajaks of open kano’s.  Er wordt aangeraden om zo stabiel mogelijke boten te gebruiken wegens de mogelijke extreme watercondities.

Sinds November wordt er na de kantooruren duchtig en met volle goesting getraind op uithouding /afstand. Gelukkig zijn de eerste wintermaanden vooral zacht geweest wat ideaal was om het materiaal op punt te stellen of dingen uit te testen. Er staan ook nog een aantal wedstrijden uit de Waterside series op het programma om ervaring op te doen. Dat trainen beperkt zich niet enkel tot fysieke arbeid er moet namelijk ook gestudeerd worden. Je dient het vaarboek zo goed als uit je hoofd te kennen. Daarbij komt nog dat elke kajakker moet weten hoe hij de verschillende sluizen, lage bruggen, stuwen  en andere obstakels moet nemen. Oh ja, Stien en Marc komen uit in de Senior Single klasse. Om echtelijke perikelen te vermijden gaan ze elk in hun eigen kajak de uitdaging aan.

   Extract uit het vaarboek met 2 voorbeelden van hoe obstakels te nemen

Het onervaren begeleidingsteam krijgt eveneens vaste vorm. Zo beschikken onze kajakhelden over een volgersteam van vrijwilligers dat reparaties en/of vervanging van het materiaal kan doen. Indien nodig zullen ze het  drietal voorzien van droge of aangepaste kledij. Misschien is de meeste cruciale taak wel het aanrijken van de juiste caloriebommen om de roeimotor aan de praat te houden.

Ondanks hun enthousiasme en de kans om hun droom waar te maken zien zowel Stien als Marc de koude in combinatie met vermoeidheid als hun grootste tegenstander. Tijdens de laatste 17 miles zullen beide vooral moeten rekening houden met het getijde en de scheepvaart op de grote Thames. Van onderschatting is geen sprake want verder wordt niets aan het toeval overgelaten.

Mechelaars die deze uitdaging voor het goede doel mee wil ondersteunen kunnen virtueel meevaren voor Harte. U dient enkel een bedrag van uw keuze op rekeningnummer BE76 0016 9593 8195(op naam van Prinses Harte) te storten met de mededeling "varen voor Harte" . Zo bent u er zeker van dat elke euro bij de VZW Prinses Harte terecht komt.

Bedrijven of personen die graag écht meevaren voor Harte kunnen contact opnemen met Stien en Marc. Want 3 kajaks van 5m20 kunnen met vele sponsors en namen bestickerd worden. Iedereen krijgt een mooie digitale foto van zijn logo op de kajak met Stien, Marc en Pier er gratis bij. Beloofd!

Het zou me niet verwonderen als u een “RealRaven”-sticker op de boot ziet plakken. :-)

Voor Prinses Harte & veel succes en een behouden aankomst voor het “Houses of Parliament”!