Giovanni brengt emotioneel muzikaal eerbetoon aan overleden vriend

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

Aanvankelijk was hij er wat beschroomd voor...  Zou het niet misbegrepen worden?  Maar vrienden trokken hem over de streep.  En zo ging Giovanni Willems er voor: met een lied zou hij zijn vriend Glenn gedenken.  Op nieuwjaarsdag stapte de 22-jarige Glenn Daelemans uit het leven.  Voor velen kwam dit nieuws heel onverwacht en hard aan.  een emotionele mokerslag was het ook voor zijn drie jaar jongere vriend Giovanni.  Samen vonden ze mekaar in de muziek.  En met muziek - met een pakkend lied waarin hij zijn verwarde gevoelens probeerde te verwoorden - neemt Giovanni afscheid van hem.  Maar het nummer wil méér zijn dan dat.  Het wil ook troost en rust bieden aan de nabestaanden en al die hem gekend hebben.  Misschien helpt het ook andere jongeren die met zwarte gedachten zitten, om over hun emoties te praten.  "Het gaat écht niet om mij", herhaalt Giovanni.  "Ik werd zelfs ongemakkelijk als sommigen me proficiat wensten met dit lied...".  Maar ik ben opgelucht dat het goed onthaald is geworden door de zus en moeder van Glenn die het nu heel moeilijk hebben."  Het ontroerende lied 'Zichzelf verloren' dat deze student verpleegkunde schreef en zong, is te beluisteren op Youtube.  Stilletjes hoopt Giovanni er op dat radiostations hem contacteren om hierover met hem te praten..."Glenn was een goeie kerel. Zou hij trots op mij zijn, denk ik dan?  Ik weet het niet.  Het is het moeilijkste project dat ik ooit ondernam.  Maar het is wel therapeutisch geweest. Ik wil er niet mee scoren, maar wil wel dat het beluisterd wordt..."

 

Het gebeurde nog geen maand geleden.  De pijn is nog heel scherp voelbaar.  Alles is nog heel onwezenlijk.

Het zat allemaal mee voor Glenn Daelemans.  Zo leek het toch.  De jongeman uit Baasrode die bekend werd onder de naam Mr Fonky of 'Gleniaal' scoorde met zijn muziek.  Vorig jaar was hij nog te horen op MNM en Q-Music.  Bekend werd hij met het nummer 'Kam je haar' uit 2014.  Een recent Kerstnummer werd veel gedraaid door Ment TV, en enkele maanden geleden werd Glenn nog gevolgd door Canvas in de reeks over twintigers.  Glenn was aan de slag als postbode, maar combineerde zijn job met zijn passie: muziek.

Op 23 december werd hij 22 jaar.  Een week later stapte hij uit het leven...

 

Giovanni leerde Glenn kennen op school in Mechelen.  In Paramedische waar hij de richting 'Zorg' volgde.  Glenn studeerde 'leefgroepwerking'.

 

We hebben mekaar pas goed leren kennen na een optreden op school.   Het klikte tussen ons, en we werden vrienden.  Zelf was ik al van kleinsaf met muziek bezig.  Ik heb altijd een wat aparte smaak gehad.  Piano was en is mijn lievelingsinstrument.  Ik kan me er het beste mee uiten.  Later deed ik ook audities voor musicals en in de vakantie kluste ik als podiumbouwer bij ondermeer Maanrock, Tomorrowland...  Ik heb er veel geleerd en ook veel artiesten ontmoet. In 2008 volgde ik een eerste rap-workshop.  Nu pas kom ik met mijn muziek naar buiten.  Ik heb al allerleid projecten gedaan, en ik voel dat ik nog evolueer.  Ik probeer de realiteit in de kijker te zetten, en verwerk dit in mijn teksten.  Muziek gaat niet enkel over de looks en attitude.  Muziek draait om meer...  Een drietal liedjes schreef ik: "Je bent me kwijt", "Ik wil je", en nu...dit nummer voor Glenn: "zichzelf verloren"...

 

Met Glenn maakte Giovaani de clip 'Game Girl'.  De vrienden voelden dat ze op dezelfde golflengte zaten op muzikaal gebied.

 

Glenn was altijd erg gedreven en erg ambitieus.  Zelfzeker ook.  Hij was écht een voorbeeld voor mij.  Maar hij moet met veel levensvragen gezeten hebben.  Ik zag dit totaal niet aankomen.  Ik vernam het nieuws via Facebook, een paar dagen na zijn dood.   Ik kon het niet geloven.   Het was een abrupt afscheid.  Hadden we hem niet kunnen helpen...  Ik wou iets doen met mijn gevoelens.  Ik wou een lied schrijven, maar ik durfde niet.  Ik was bang voor de mogelijke reacties van familie en vrienden.  Een collega rapper, Hicham Shabti alias Hicham Scott, overtuigde me om het toch te doen.  In twee nachten heb ik het lied geschreven.  Ik heb er aan gewerkt als een 'zot'.  Heel emotioneel allemaal.  De tekst heb ik geschreven door veel naar zijn muziek te luisteren.  Ik begon iets van zijn leven te snappen.  Ik probeerde me in te leven in hem. Het lied schreef ik in de 'wij-vorm'.  Ik mis hem niet alleen.  Velen missen Glenn...

 

(foto: Jan Smets)

 

Nog dagelijks denk ik aan hem, en wat we nog samen hadden willen doen...  Graag had ik hem nog beter leren kennen.  Ik kon nog zovéél van hem leren.  Hij was zo succesvol bezig.  De bekende Mechelse rapper, Pita, was de creator van Glenn, en hij motiveerde hem als hij wou stoppen met muziek.  Hij had veel talent.  Pita vond dat ik dat ook had, maar Glenn was echt wel top.  Begrijpen zal ik het nooit doen wat hij op Nieuwjaarsdag deed, maar ik snap wel dat hij zich niet begrepen voelde...   Zijn familie heeft hem zeker gesteund.  Daar ben ik van overtuigd.  Waarom heb ik toch nooit gemerkt dat hij ergens mee zat.  Hij zei ook niks over mogelijke problemen, en ik wou me ook niet moeien. En toch wil ik hem herinneren zoals hij was, en niet om wat hij deed op die noodlottige dag.  Hij heeft ons zoveel gegeven.  Belangrijk is dat hij niet vergeten zal worden.  Hij was een goeie kerel.  Hij meende het allemaal echt.  Van zijn teksten kunnen we leren.

 

De song is nu te horen op Youtube.  Giovanni kreeg al erg veel goeie reacties, en het filmpje is al over de drieduizend keer aangeklikt.  Velen vertelden Giovanni dat ze geweend hebben toen ze het hoorden, maar dat het ook troostend was.

 

Ik blijf muziek schrijven...  Tussen pauzes op stages, als ik ga wandelen...  Dan schrijf ik tekstflarden op die me te binnen schieten.  Ik heb graag dat mijn liedjes een meerwaarde hebben.  Er moet ergens een boodschap in zitten.  In het lied voor Glenn zit ook de gedachte om te praten als het moeilijk is.  Ik hoop dat het anderen kan helpen.  Het thema zelfdoding spreekt me aan...  Ik wil daar ook 'iets' mee doen.  Ik ben blij dat mijn vriend Hicham me over de streep heeft getrokken om deze clip te maken.  Zonder zijn hulp had ik het niet gekund en had ik me niet op mijn gemak gevoeld.  We hebben de clip opgenomen aan de Leuvense vaart, vlakbij het centraal station - op de plaats waar hij ooit ook een liedje opnam.  Ik voelde er zijn aanwezigheid.

 

Gelukkig kan Giovanni zelf goed praten over zijn gevoelens.  Dat is belangrijk voor hem.  Dat kon hij ook toen vorig jaar, in maart, een andere goede jeugdvriend van hem omkwam in een tragisch ongeluk.  De 18-jarige Frederic P. kwam om het leven bij een ongewild accident met een vorklift in een leegstaande fabriekssite aan het Guldendal...

Voor de tweede keer in één jaar tijd verliest Giovanni een vriend....

Het is zeker iets dat de gevoelige jongeman die hij is, heel erg heeft geraakt.  Maar met die ervaringen wil hij iets doen.  Hij is duidelijk iemand die wil 'geven'.  Verpleegkunde is zijn ding helemaal.  Als hij zich daarnaast nog kan uiten in zijn muziek, zou dat mooi zijn.

 

Giovanni - Trickii Gii - heeft zijn gevoelens in deze ontroerende song gelegd.  Hij aarzelde om dit lied op te nemen en uit te brengen.  Schroom weerhield hem aanvankelijk.  Maar hij deed het.  Het is een mooi eerbetoon geworden aan een vriend die onverwacht uit het leven verdween.  Als het een balsem kan zijn voor pijnlijke wonden, een troost voor wie achterblijft, is het voor hem helemaal OK...  Méér hoeft niet voor Giovanni.  Het draait niet om hem, maar wel over een jonge talentvolle vriend die helaas te vroeg uit het gezichtsveld verdween...

 

link naar het lied op youtube:

https://www.youtube.com/watch?v=DgLFvz-jNvw

 

(foto uit de clip...)

 

Bij vragen over zelfdoding, kan je terecht op het gratis nummer 1813 en www.zelfmoord1813.be