(foto's: Jan Smets)
De OLV-van Hanswijkbasiliek die deze dagen méér dan grondig wordt gerestaureerd, deed vandaag voor even 'afstand' van haar troon. De barokke troon waarop het miraculeuze beeld van Maria staat, moet tijdelijk de kerk verlaten om de binnen-restauratiewerkzaamheden vlot te kunnen laten verlopen. 18 vrijwillige dragers droegen zaterdagnamiddag de zowat 300 kg wegende troon van de basiliek in de Hanswijkstraat over de Raghenoplaats naar de Augustijnenstraat, waar hij onderdak kreeg in het magazijn waar ook de kostuums en attributen van de bekende processie worden gestockeerd. Het gebeuren kreeg flink wat belangstelling. Het gaat dan ook om een uniek stuk met een grote emotionele waarde voor vele Maneblussers. Het Mariabeeld volgde haar troon niet. Zij blijft rustig ter plaatse in de zijkapel waar de Mechelaars voor haar nog altijd een kaarsje kunnen aansteken. De verhuis gebeurde onder politie-escorte...
De dragers zijn er klaar voor, en Luc Artoos, al vijftien jaar lang voorzitter van de gilde van de beelddragers overlegt met de politie.
Oud-pastoor Fons Selleslagh komt een kijkje nemen, en dat doet ook An Van Vaeck, verantwoordelijke van het naai-atelier en de zus van Frieda Van Vaeck, coördinator van de Hanswijkprocessie.
In de processie wordt de troon met beeld steeds gedragen door 18 personen. Vroeger werd er gewerkt met drie ploegen, maar er zijn steeds minder gegadigden te vinden om de toch wel zware troon door de Mechelse straten te tornen. Het gaat dan ook om zo'n twintig tot dertig kilogram dat de schouders dienen te dragen.
Drager Alfons Deleus...
...en drager Jean Aerts...
...gearriveerd in de Augustijnenstraat...
Vanaf 7 december, en da's maandag, wordt het kerkschip en de volledige achterzijde in de stellingen gezet. Stilaan wordt duidelijk hoe 'helder en klaar' de kerk zich na afloop van de werken zal presenteren aan het publiek.
het oorspronkelijk 17de eeuwse kerkinterieur van de tekenplank van Faydherbe werd voorzien van een koepel met 12 grote ramen die nu weerom in helder glas voor meer lichtinval moet zorgen.
Van bij het begin van de restauratie werd gekozen om in alles - en zeker in de kleurstelling - zo dicht mogelijk terug te gaan naar het oorspronkelijke uitzicht: monochroom wit, zodat maximaal met licht en schaduw kan gespeeld worden. enkel de geschilderde plint, enkele vensterlijsten en de in zwarte steen uitgevoerde sluitstenen en inscriptiepaletten onder de koepel zorgen op sommige plaatsen voor zwartgrijze accenten.
De reeds gerestaureerde koepel en de gewelven van de linkerbeuk geven al een mooi idee hoe de kerk er binnenkort zal uitzien. Ook de unieke bas-reliëfs onder de koepel en de borstbeelden van de vier kerkvaders werden reeds onder handen genomen.
In de afgelopen weken werd het gewelf van het hoogkoor afgewerkt en werd ook de rechterbeuk grondig aangepakt: de loshangende pleisterlagen werden verwijderd, alle lancunes en holtes ingemetseld, loshangende delen verankerd... Nu kan alles met kalkmortel herbepleisterd worden.
Daarna wordt alles geplamuurd om een mooi glad aspect te verkrijgen. De afwerklagen worden manueel opgeschuurd zodat het geheel klaar is voor verdere afwerking. Tenslotte wordt het geheel geschilderd met een kalkverf in drie tot vier lagen.
De restauratie zit op schema, maar voor de eindmeet wordt bereikt, blijft er nog wel wat te doen. Zodra de stelling van het koor verplaatst is naar het kerkschip, kan het midden onder de bas-reliëfs worden afgewerkt en kunnen daar ook de restauratiewerken volgen. Ook de schatkamer wordt aangepakt. Het onthaalpunt wordt volledig vernieuwd en tenslotte zal de 19de eeuwse vloer met het merkwaardige labyrint grondig worden hersteld. Ook komt er een totaal nieuw 'altaareiland'.
De vieringen van de geloofsgemeenschap vinden nu plaats in de gerestaureerde crypte.
Het samenspel tussen bouwheer Stad Mechelen, architectenbureau Beeck & Hermans, Monumentenzorg, de aannemers, de Kerkfabriek en de subsidiërende overheden verloopt rimpeloos, bevestigen schepen Greet Geypen en voorzitter van Kerkfabriek Fernand Verreth. Wekelijks vergaderen al de betrokken partijen om alles op de voet te kunnen volgen en eventueel bij te sturen. Het is niet denkbeeldig dat de werkzaamheden voor de eindmeet kunnen worden afgerond...
Het beeld van OLV-van Hanswijk, dat 1,5 meter hoog is, en gemaakt werd uit notelaar, staat nu in de zijkapel... Haar troon moet ze nog even missen... Maar: er wordt zorg voor gedragen. 'Jeze-moeke' zoals ze door sommigen familiair maar liefdevol wordt genoemd, kan op beide oren slapen...
Het gebeurt niet al te dikwijls dat, zoals op de foto van de motard en de dragers van de barokke troon, het geloof en de duivel in harmonie door de Augustijnenstraat stappend, mekaar vinden.
Had die flik bewust zijn ganse alarminstallatie in werking gesteld, of is dit beeld puur door een ongelooflijke, diabolische toevalligheid ontstaan. Misschien op die plek in de Fabriekstraat toch maar een kapelletje oprichten om dit mirakel binnen 600 jaar nog steeds in de herinnering van de Mechelaars te bewaren.
Dat ik nooit eerder heb opgemerkt dat die moto op een satan lijkt, komt door het feit dat ik, als het buiten donker is, ik van mijn eega het huis niet meer uit mag. Zij vindt dat er dan al genoeg vieze ventjes rondlopen zonder dat ik die hoop nog moet gaan vergroten.
Toch een mooie gelukstreffer!
:-))
@ Jevara : Ja. Ik wou het niet ten berde brengen.
Maar de voorkant van die motor heeft wel wat weg van Darth Vader !
;-)