Lamot nodigt elke Maneblusser uit achter de schermen

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Gek toch dat ik me haast niet meer kan voorstellen hoe het er vroeger écht uitzag op deze site...  De geur van mout en bier  nochtans kan ik me nog wél goed voor de geest roepen.  Ooit was Lamot een toonaangevende, succesvolle brouwerij die steeds groeiend, meer en meer binnendrong in het stadsweefsel tussen Dijle, Guldenstraat en Adegemstraat.  Nadat in 1994 het doek viel over de brouwerij - werd het snel een stadskanker.  Maar het keerpunt kwam tien jaar geleden toen een ambitieus plan tot uitvoering werd gebracht.  Voorzitter van Brouwgebouw Björn Siffer, stelt niet onterecht dat Lamot - omgeturnd tot  Congres-en erfgoedcentrum, symbool stond voor het nieuwe Mechelen.  Mechelen is Lamot, en Lamot is Mechelen. De voormalige brouwerij is nog altijd één van de unieke en toonaangevende plekjes in het centrum, en in het gebouw dat verleden en heden naadloos in mekaar laat overvloeien, kan je nog tal van elementen terugvinden uit de rijke geschiedenis van Lamot.  Lamotbier was indertijd legendarisch, en nu nog spreekt het tot de verbeelding van de Mechelaar.  Congres-en Erfgoedcentrum Lamot is in feeststemming, en manager Jan Simons die bijna die ganse tien jaar aan het roer heeft gestaan, wil dit jubileum ook vieren met alle Mechelaars. ( In september was er al een feestje voor klanten en gebruikers.)  Op zondag 13 december start Lamot met een aantal gegidste wandelingen achter de schermen, waarbij je een duidelijk beeld krijgt over ontstaan en werking van de brouwerij.  En dit gebeurt door middel van video, pakkende verhalen, anecdotes... 

 

 

Vier stadsgidsen zullen de wandelingen voor hun rekening nemen: Rudi Van Poele, Anita Linders, Frans De Wachter en Peter Meuris.

 

De eerste editie op zondag 13 december wordt wel heel bijzonder.  De eerste 100 Mechelaars die zich inschrijven,  kunnen er gratis (!) bij zijn.

Maximaal 2 inschrijvingen per persoon.

Voor de volgende edities kan je deelnemen aan 3 euro per persoon.

De wandeling start telkens om 14 uur en duurt een anderhalf uur.

In 2016 zal de Lamotwandeling georganiseerd worden op de zaterdagen 30 januari, 27 februari, 19 maart, 16 april, 28 mei en 25 juni.

 

info@lamot-mechelen.be

015/29 49 00

 

  (Jan Simons)

 

Stadsgids Rudi Van Poele licht al een tipje van de sluier op:

 

De brouwerijgeschiedenis van de Lamotlocatie in de Van Beethovenstraat, langs de oevers van de Dijle, gaat terug tot 1627 een eerste brouwerij: 'De Croon', het latere Lamot.  Hier werd dus 367 jaren ononderbroken bier op dezelfde plaats gebrouwen, wat toch een redelijk zeldzaam feit is!  De brouwactiviteit vergde een voortdurende aanvoer van gerst, die via het scheepvaartverkeer op de Dijle werd aangevoerd en gelost door havenarbeiders: de buidragers.  Deze arbeiders hadden nogal eigenaardige onhebbelijkheden en gewoonten - maar daarover vertel ik meer tijdens de wandeling...

 

Rudi, die zich voor de gelegendheid in een stofjas van Lamot heeft gestoken mét bijhorende pet, heeft er duidelijk zin in!

 

 

In 1855 worden Charles Lamot en zijn neef Richard Lamot de eigenaars van de Mechelse brouwerijen De Croon en De Plein, die fuseren onder de naam 'Brouwerij De Kroon en De Plein'.  In 1906 sterft Charles, of Karel Lamot.  De Gazet van Mechelen is bij zijn overlijden vol lof over de gulheid van de bedrijfsleider voor zijn personeelsleden...  Zijn zoon Cesar Lamot bouwt in 1922 een volledig nieuwe brouwerij die vanaf 1927 na een Engelse kapitaalsinjectie wordt omgedoopt tot Lamot Ltd.  Er worden uitsluitend bieren van lage gisting gebrouwen zoals pils-en bockbier...  Op de wandeling zal ik uitleggen waarvoor al deze termen staan...

 

 

Tussen 1935 en 1970 werden niet minder dan dertien brouwerijen opgekocht.  In 1935 begon dit met brouwerij Den Arend van Adolphe Lamot in Boom.  Nadien volgde de Antwerpse brouwerij Tivol', de Willebroekse 'de Zon', brouwerij Pecher in Boussu...  In 1955 werd brouwerij Jacobs uit Mechelen opgekocht, en in datzelfde jaar ook Brouwerij Lobet in Hotton.  Het jaar daarop was het de beurt aan brouwerij Nizet in Montegnée.  Later kwamen ook brouwerij De La Fontaine in Tubize, brouwerij Cuykens uit Lier en Brouwerij Désiré Lamot uit Willebroek aan de beurt...  De maximale capaciteit bedroeg ooit 1000 000 hectoliter!  Beide wereldoorlogen hebben nooti verhinderd dat de werkzaamheden moesten worden gestaakt.  De Duisters lustten natuurlijk ook een lekker Belgisch biertje.  Het bier werd wel gerantsoeneerd.  Tijdens de Tweede Wereldoorlog konden Mechelaars (vooral bewoners van de Haverwerf en Vismarkt) schuilen in de kelders van de brouwerij, en werd erop toegezien dat ze eerst van vers water werden voorzien.  Daarna was het water pas voor de brouwerij...

 

 

Vervoer gebeurt met bierkarren en 22 paarden.  De stallen bevinden zich tot ongeveer 1955 aan het uiteinde van de Zoutwerf, in Diependael.  Daarna worden de paarden vervangen door vrachtwagens.  In de jaren zestig worden de gebouwen sterk uitgebreid tot een zeer groot complex tussen, Guldenstraat, Adegemstraat, Hertshoornstraatje, Dijle...  De Van Beethovenstraat en het Zwaanstraatje lopen door dit gebied.  Een hele woonwijk verdwijnt.  Langs de Haverwerf wordt een nieuwe hangar gebouwd...

 

 

 

Lamot houdt het hierbij niet alleen bij bier, maar steekt ook Coca-Cola naar de kroon met het frisdrankenmerk Colibri.  Zels de flessen zijn, behoudens de horizontale ribbels, bijna een kopie van het andere merk...   Reclame won meer en meer aan belang.  Lamot zal in 1965 zelfs een eigen wielerploeg sponsoren, meet Giro en Tour de France- winnaar Charly Gaul en klinkende namen als Belgisch kampioen veldrijden René De Rey, meervoudig touretappewinnaars Marcel Janssens en Willy Vanden Berghen, zesdaagse-renner Emiel Severeyns, en niet te vergeten: Noël Van Clooster, die voor Lamot kampioen van België werd...

 

In 1970 smelt Lamot samen met het Engelse Bass, wat voor beide bedrijven nieuwe mogelijkheden oplevert.  In 1981 volgt tenslotte de overname door Piedboeuf (Jupille, nabij Luik), en zo komt de aansluiting bij de Jupiler-groep.  Mechelen wil in geen geval aan Artois verkopen en weet niet er er reeds onderhandelingen waren tussen Jupiler en Artois.  Zo komt Mechelen uiteindelijk dan toch in handen van Interbrew, dat de Mechelse brouwerij in 1994 definitief sluit...

 

De 23 personeelsleden van de brouwerij hieven op 22 december 1994 samen met brouwmeester Emiel Philips en exploitoatiedirecteur Kris De Craen het laatste glas.  Lamot was het grootste brouwhuis van de provincie en de vijfde grootste brouwerij van ons land.  de brouwerij zal in het jaar 2000 nog één keer schitteren, als decor voor de film 'Lijmen, het been' (Willem Elsschot) van Robbe De Hert...

 

 

Tijdens de wandeling zal uitgebreid aandacht worden geschonken aan de verbouwing van 2005 door de Willemen Groep.  Het gebouw is momenteel een inspirerend decor voor congressen en evenementen.  De bezoekers zullen zien dat er nog veel oude verhalen en plekjes verborgen zitten in de infrastructuur. 

Lamot heeft verschillende congresmogelijkheden met acht volledig met multimedia uitgeruste zalen die toegang bieden van 15 tot 500 mensen.  Er wordt ook nader ingegaan op de integratie van het oude in het nieuwe gebouw, waarbij zoveel mogelijk van de originele historisch belangrijke betonstructuur werd herbruikt...

De wandeling eindigt boven aan de 'begijnenzolder', waar je één van de mooiste panorama's op onze stad krijgt...  Tot slot krijgt elke deelnemer ook een Lamotpint aangeboden...

 

(Rudi Van Poele, Björn Siffer en Jan Simons...)

 

 

 

 

 

 

 

 

Altijd leuk, die oude bierkaartjes...

:-)