Kerstmis bij de Ronaldo's

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Met al mijn zintuigen heb ik genoten...  Dit is pure magie!  Met circus Ronaldo heeft Mechelen culturele topambassadeurs in huis.  Generaties lang heeft deze familie gebalanceerd tussen theater en circus en commedia dell arte : verhalen als uit een avonturenboek, van reizen en onwaarschijnlijke gebeurtenissen, van successen tot teloorgang..., van meewarig bekeken worden tot heropstanding en eindelijk ten volle naar waarde geschat.  Stamvader Johnny moet deze dagen een gelukkig man zijn.  Zoon Danny is onze nieuwe stadsartiest; de Mechelse vlag wappert bovenaan de tent in één van de mooiste decors die je maar indenken kan: onze Grote Markt met Sint-Romboutstoren.  De Ronaldo's zijn thuisgekomen - helemaal sant in eigen land.  De woonwagens staan in slagorde, kleurrijk en als op een prent van Anton Pieck rond de met gloeilampen omkranste circustent.  De nostalgie hangt in het zeildoek...   Vanavond zat ik met vele andere Maneblussers aan de feestdis bij de Ronaldo's.  Een grote kerstboom en een lange tafel...: ze waren er allemaal: Johnny en Maria, van groot tot klein: de hele familie verenigd.  En natuurlijk ga ik niks verklappen.  Maar ik kan wel vertellen dat het een avond werd vol poëzie, ontroering, humor, acrobatie, en muziek.  Een staande ovatie was het minste wat het dankbare publiek deze familie schenken kon...

 

 

 

Uiteraard schoot ik ook geen plaatjes tijdens de voorstelling...  Je moet het zélf maar ontdekken.  Tenminste: diegenen die de gelukkige bezitters zijn van een toegangskaartje, want deze kaartjes waren in een mum van tijd de deur uit, een aantal extra voorstellingen ten spijt...

Maar toch is het hele circusgebeuren niet alleen genietbaar voor diegenen die een zitje konden bemachtigen.

Voordat de voorstelling start om 20 uur is er heel wat te beleven rond de circustent.  En dit alles is vrij toegankelijk.  Vanaf 18 uur is er flink wat randanimatie op de Grote Markt.  Er zijn vuuracts en steltenlopers, de kok van de Ronaldo's is ongerust op zoek naar de ontsnapte Kerstkalkoen Noël, een koorddanseres, circusschool Circolito, een vlooientheater en muziek zorgen voor animo... En dan is er ook die woonwagen met vluchtelingen waar niemand van weet waarvan ze komen...

Kom dus beslist maar eens afgezakt naar de Grote Markt de volgende avonden.  Je kan er een heerlijk spektakel beleven...

Mechelen heeft dit jaar een erg goeie keuze gemaakt om deze circustent midden in het centrum van stad én belangstelling te plaatsen.

Magie, betovering, poëzie, sentiment, verbluffende stunts, humor: Kerstmis bij de Ronaldo's is kunst met de grote K.  Ja: ik ben vervuld van bewondering en trots op deze artiesten van eigen bodem...  Onder het zeildoek van de Ronaldo's worden alle registers opengetrokken.

In de nok van de tent wappert de Mechelse vlag.  De Ronaldo's zijn hélemaal thuis.  Méér dan ooit.  En dat moet zo blijven.  Van Oost naar West reizen zij de wereld rond, maar op de Mechelse Grote Markt omarmen we ze graag deze dagen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Is Noël als enige van gans het circus naar de beiaardschool geweest?

 

Voor zij die zot zijn van het circus :

Hier meer over het verdwenen Mechelse circus De Jonghe

En dit schreef GVA erover in 2001 ( ! ) :

"... In Mechelen wordt vandaag, vrijdag 16 maart, voor aanvang van de première van het staatscircus van Moskou om 20 uur in de Nekkerhal, de 84-jarige Victor De Jonghe gehuldigd. Victor is een der laatst overgebleven kinderen van deze bekende circusgeneratie in Mechelen. De Jonghe is de voormalige eigenaar van het gelijknamige Mechelse circus, dat drie generaties lang door de familie De Jonghe is geleid en in de tussenoorlogse periode uitgroeide tot het grootste circus van het land met naam en faam in heel Europa.

De grootvader van de vanavond te huldigen Victor De Jonghe was in 1885 de grondlegger van het Mechelse Circus met roots aan de Liersesteenweg in een groot herenhuis. Het domein was tevens het winteronderkomen voor het circus en zijn dieren. Het circus werd in 1964 verkocht, maar de kinderen bleven vaak actief. Wijlen Alphonse, de broer van de feesteling van vanavond, werkte ook nog voor televisie en film. De chimpansee bij Ti-Ta-Tovenaar was door hem opgeleid. Vicor De Jonghe kon in zijn beste circusjaren op veel bijval rekenen bij het publiek tijdens zijn clownacts, die hij samen met zijn twee broers bracht..."

Ook het Circuscentrum heeft nog een affiche met tekst :

"...Foorkramer Alphonse De Jonghe besloot in 1899 zijn kermistheater om te vormen tot een circus om de concurrentie het hoofd te kunnen bieden. Circus De Jonghe groeide al snel uit tot een bloeiende en welvarende onderneming. In 1929 beschikte De Jonghe over twee grote tenten en een cavalerie van 50 paarden. Met zijn verzorgde programma’s kon Circus De Jonghe altijd op veel belangstelling rekenen. Het circus werd voortgezet door zoon Joseph en zijn talentvolle nageslacht en bleef tot 1963 rondreizen. Ze reisden zelfs naar Congo om daar voorstellingen te geven in openlucht...."