"Breng onze Europabeker terug!"

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets en Malinwa-archief)

Gent heeft zijn mysterie van de Verdwenen Rechters, en Mechelen...zit met de raadselachtige verdwijning van de Europabeker van Malinwa.  Op 11 mei 1988 won KV-Mechelen als laatste Belgische ploeg de Europabeker en schreef het hiermee geschiedenis.  Kort na deze legendarische match verdween de beker op mysterieuze wijze.  Het werd de aanleiding voor het ontstaan van heel wat gissingen, halve waarheden en mythes.  Tot op de dag van vandaag is dit relikwie spoorloos...  En toch: er zijn niet weinigen die lijken te weten waar deze cup zich zou bevinden.  Maar de meeste 'getuigen' die het zouden kunnen weten, hullen zich in stilzwijgen...

Jan Gysbrechts heeft rood-geel bloed in de aders stromen, is Malinwa-fan tot in de toppen van zijn tenen, en wordt haast fysiek onwel als 'zijn' club het niet zo goed doet.  Als ze té veel verliezen, werkt dit op zijn gemoed.  Jan was twee jaar toen KV-Mechelen deze gloriemomenten meemaakte, en het feit dat dé beker der bekers sinds dan 'vermist' is, en niemand (?) kan vertellen waar hij zou kunnen zijn, intrigeert hem al langer.  En daar wou hij verandering in brengen.  Een half jaar geleden maakte hij een Facebookpagina aan onder de titel 'Breng de cup terug naar de club'.  Dit ging niet onopgemerkt voorbij.  En toch: het mysterie is hiermee niet opgelost.  Nee: we staan niet dichter bij 'de Waarheid'.  Wie weet meer?  Want ja: daar is Jan van overtuigd: er zijn mensen die beslist méér weten dan ze toegeven...

 

 

 

Natuurlijk hoop ik dat de cup zal worden teruggevonden.  Maar ook wil ik de gedachten aan deze prachtperiode van mijn club levendig houden.  Want deze wapenfeiten waren toch wel een hele prestatie.  Ik heb me verdiept in de story van de 'verdwijning' van deze beker, en het is wel eigenaardig te noemen dat niemand juist kan vertellen wannéér hij exact 'verdwenen' is.  Tijs Delrue wou er een hoofdstuk aan wijden in zijn boek, maar hij is gestoten op wel heel tegenstrijdige verhalen.  Is de beker kort na de overwinning spoorloos geraakt? Of? ...  Het is zo dat als je de beker wint, je eerst een wisselbeker krijgt voor de periode van één jaar.  Nadien ontvangt de ploeg een definitieve.  Het is deze laatste die 'weg' is...

 

Het verhaal gaat dat de verdwenen beker ooit door iemand moet zijn aangebodenaan iemand die dicht bij de club stond of staat.

 

Ik baseer me op een tipgever die me dit vertelde.  Nadien heb ik van deze persoon niks meer gehoord.  Had hij misschien te veel gezegd?  Toen ik de Facebookgroep aanmaakte, kreeg ik kort nadien al massa's 'likes'.  De pers sprong er op.  Niels Daniël van RTV vertelde me dat er wel wat namen en verhalen circuleren.  Namen ga ik zélf niet noemen (al hoorde ik wel wat geruchten).  Is het zo dat de persoon die deze 'relikwie' in zijn of haar bezit zou hebben, deze nu niet meer durft teruggeven? 

 

 

Financieel zal deze beker niet zo erg veel waard zijn.  Emotioneel is hij dat echter wel.  Jan is tot de indruk gekomen dat iedereen zwijgt om één of andere reden.  Vragen naar de verdwenen beker worden soms genegeerd...  KV zou in het verleden zélf al eens een onderzoek ingesteld hebben, maar niks werd gevonden..

 

Er zijn veel gissingen...  Nu lijkt alles een beetje stil te liggen.  Er komen nog weinig reacties.  Ik wil de pagina op facebook nu uitbreiden, en wil nog wat opsporen in het KV-archief.  De zoektocht gaat echter verder.  Deze Urban Legend laat me niet meer los.  Gaat hij ooit nog boven water komen?  Gaat iemand spreken? Gaat iemand de beker ooit spontaan of anoniem terugbrengen...?  Laat ons afwachten...

 

Heb jij meer info over het verdwijnen van de cup, of weet je waar hij zich bevindt?  "Zwijg dan niet langer, duizenden kakkers zouden hem graag terug in de armen sluiten!"  roept Jan ons allemaal op...

 

http://www.brengdecupterugnaardeclub.be

http://www.twitter.com/BrengDeCupTerug

http://www.facebook.com/BrengDeCupTerugNaarOnzeClub

 

 

Open brief van Jan aan allen die meer weten of willen weten over de mysterieuze verdwijning van de laatste Belgische Europabeker:

 

"Op 11 mei 1988 slaagde het kleine KV-Mechelen er in om bij zijn Europese debuut meteen de beker der bekerwinnaars te veroveren.  de goal, in de 53ste minuut, van Piet Den Boer staat bij voetbalminnend België op het netvlies gegrift.

De euforie om het behalen van de cup was nog niet weggeëbt of de cup verdween en werd tot op heden nooit meer teruggevonden. In deze open brief willen wij ons richten tot iedereen die meer weet over de cup of iedereen die ons op één of andere manier kan helpen deze terug te brengen.

In de eerste plaats denken wij hierbij aan de spelers, staf en medewerkers die er 27 jaar geleden bij waren.  De geruchten dat de cup meegenomen werd door iemand die nauw betrokken was zij nu eenmaal hardnekkig.  Hoe groot de eigen verdienste destijds ook moge geweest zijn, voetbal is een teamsport, alleen win je geen matchen.  De Europabeker is geen individuele prijs maar een prijs voor spelers, club én supporters.

In de tweede plaats denken we aan de huidige beleidsmakers bij KV-Mechelen: KV-Mechelen is binnen België hét voorbeeld van clubs die, in goede en slechte tijden, gedragen worden door supporters. Hoe jong of hoe oud deze supporters ook moge zijn, wat zouden ze allen blij zijn om de cup terug in het stadion te mogen verwelkomen.  Als bestuur hebben jullie ongetwijfeld contacten die meer weten over deze mysterieuze verdwijning.  Als bestuur hebben jullie wellicht de sleutel in handen om in deze zaak een doorbraak te forceren.  Als bestuur hechten jullie ongetwijfedl evenveel belang aan de symbolische waarde die deze trofee voor de club heeft.

Ten derde denken we aan de pers.  Wie weet staat er ergens ten lande een journalist op die deze zaak tot op het bot wil uitklaren.  Deze beker was niet alleen de laatste Europese beker die een Belgische club heeft gewonnen.  In Gent hebben ze het mysterie ronde de 'rechtvaardige recheters', in de voetbalwereld is er het mysterie rond de verdwenen cup.  Een mooi verhaal om te ontrafelen toch?

Tot slot richten we ons tot de supporters.  Wij zijn misschien diegenen die het grootste slachtoffer zijn van de verdwijning.  Desondanks is het belangrijk dat wij de herinnering aan de cup levendig houden.  Blijf de verhalen delen, blijf vertellen over wat onze kleine club destijds heeft verwezenlijkt, en blijf hopen dat we de cup ooit weer in onze armen kunnen sluiten.

Vol verwachting klopt ons hart.

Breng de cup terug naar de club!"

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rij eens naar de Achiel Cleynhenslaan in Keerbergen: 200 meter links na de molen staat achter een groot hek een mikmak van een villa en een kantoorgebouw met een paar beeldhouwwerken ervoor (uit de tijd dat Cordier dacht met kunst geld te verdienen). Vraag aan Paula Cordier of zij of haar dochter Carmen er iets van weten.

Overigens was KV geen klein ploegje. Het team van Straatsburg telde twee Nederlandse internationals. Daar moet je tegenwoordig al naar Manchester United voor trekken. Cordier was trouwens de man die het grote geld in de competitie introduceerde of dacht je dat Koeman, Rutjes, Piet den Boer (met kleine b zoals het in correct Nederlands thuishoort) en later Bosman voor een appel en een ei liever in Mechelen dan bij Ajax of Feyenoord speelden ? De ploegen die door KV werden uitgeschakeld (Boekarest, Minsk, St. Mirren en Bergamo - Italiaanse 2de afdeling) waren echt geen hoogvliegers. Alleen Ajax in de finale was een waardige tegenstander. Als de huidige bondscoach van Nederland zijn verstand had  bewaard, betwijfel ik zeer of die 2de rangsbeker (Europese competitie bekerwinnaars al lang afgeschaft wegens te zwak) naar Mechelen was gekomen.

Neen, ben geen Racing supporter. Zag vorige zondag nog (hoofdtribune rij 7 zitjes 90 en 91) met kleinzoon een wedstrijd met 1 - 4 tegen Brugge verliezen.