Wandel doorheen de Vlaamse volksmuziek met het Liedboek van De KadullenWe gaan eerst wat zingen, straks zullen we wel praten” sprak Sjarel Van den Bergh een eivolle De Zondvloed toe, donderdag 5 november 2015. Het talrijke publiek was gekomen voor de voorstelling van het Liedboek van Volksmuziekhelden De Kadullen, samengesteld door Kadul Richard Van der Staey. En hoe stellen De Kadullen een liedboek voor? Juist: met vooral veel fijne liedjes. Generatiegenoten van de muzikanten zongen moeiteloos mee, maar zij waren niet alleen. Zowat iédereen deed mee! Veel liedjes zitten dan ook in ons collectieve geheugen.

De Kadullen trokken tussen 1968 en 1976 door Vlaanderen en Nederland met eigenzinnige Vlaamse folk, traditionele liederen en instrumentaal werk.
De Kadullen anno 2015
zijn Ugo de Clerck, Richard Van der Staey, Erik Schepers en Sjarel Van den Bergh, in De Zondvloed en op de mini-toer die nu start, versterkt door Kristien Van der Staey (viool en zang) en Paul Van Duren (contrabas).

In de eerste korte set kregen we 'De Zotte Kadullen', waarmee de toon meteen was gezet, John Lundström's 'E Maske' volgde (in het boek keurig te vinden als 'Een Meisken') en het ludieke relaas 'Mijn Familie'. Later op de avond volgden ondermeer nog 'De Wereld Vergaat', wat sommigen misschien vooral in de versie van Laïs (uit 1998) kennen, 'Schoon Lief', 'En de Jan Kwam Thuis',  'De Fluitelier', 'De Vagebond', 'De Ijslandsuite' en 'De Boemlala'! Een feest van herkenning en meezingen was voor niemand een probleem.

Volksmuziek brengt mensen samen”, klonk het in het welkomstwoord. Wie de tjokvolle De Zondvloed overzag, waar nog stééds mensen toestroomden, zag het bewijs daarvan. “Twee Kadullen zijn er niet meer bij, maar ze zijn er wel, in de muziek, in de teksten, bij jullie”. Een mooi eerbetoon aan Jos Marien en Bodo Vande Voorde, die in 2011 en 2014 het tijdige met het eeuwige wisselden.Radiomaker Jan Vanlangendonck (Radio 1), die volksmuziek een warm hart toedraagt, werd aangekondigd als folk- en dus ook Kadullenkenner maar relativeerde dat; “Hier zitten minstens 50 mensen die méér weten over de Kadullen dan ikzelf”. Maar zijn bewondering voor het repertoire van De Kadullen stak Vanlangendonck niet onder stoelen of banken. En over het werkstuk van Van der Staey:  “Dit boek moét je kopen. Nostalgie op een notenbalk!”. En als extra argument: “het boek bevat ook vele foto's én recepten, De Kadullen zijn volledig méé met de hype”, grapte Vanlangendonck.

En Vanlangendonck heeft gelijk: het is een prachtige uitgave!. Met ale liedjes, muziek én akkoorden, alle uitgegeven en ook enkele niet-uitgegeven nummers uit het Kadullenrepertoire. Het boek bevat ook eigen liedjes van Bodo Vande Voorde. Leuk is ook de bonus-cd met opgeviste live-opnamen uit 1971 en 1974 en geremasterd door Guido De Simpelaere. “Enkel te verkrijgen bij dit boek”, verzekerde Richard Van der Staey ons.

      

Bodo Vande Voorde, die in 2014 overleed, mocht de uitgave van het boek niet meer beleven, maar was vanaf het begin op de hoogte van de plannen. Hij omschreef het boek als “een wandeling door de Vlaamse volksmuziek met De Kadullen”.

Een groot deel uit het repertoire van De Kadullen, in een eerste bezetting het Ugo De Clerck Trio, kwam uit oude liedbundels, andere waren het resultaat van eigen opnames bij mensen thuis. Zo werd een schat aan Vlaamse volksliedjes gered van de vergetelheid. Erfgoed om te koesteren. Nu te vinden in 'Liedboek – De Kadullen'. Wie er bij was in De Zondvloed en het concertje van De Kadullen bijwoonde stelde ofwel vast: “ze kunnen het nog”, of dacht bij zichzelf: “was ik er maar bij geweest tussen '68 en '76!”.De boeken gingen goed van de hand, donderdagavond bij De Zondvloed. In mening Mechelse woonkamer tref je dra dus de liederenschat, zoals verzameld door Richard Van der Staey en De Kadullen aan!

Je kunt het boek natuurlijk ook na vanavond nog kopen bij De Zondvloed, Onze-Lieve-Vrouwestraat, Mechelen. Of online via euprint.be.  Wat mij betreft: een absolute aanrader. Kopen, doén!


Voor de volledigheid geef ik ook nog graag de setlist van het optreden mee:

Set 1: De Zotte Kadullen / A Màske / Mijn Familie
Set 2: Steltendans van Zoerle Parwijs / De Wereld Vergaat / Schoon Lief / Vroeger En Nu / En Jan Kwam Thuis / De Drei Wegen / De Fluitelier / De Vagebond / De Ijslandsuite / Drei Vrienden / 't Gasthuis / De Boemlala.


De Kadullen treden morgen nog op in het Gemeentehuis van Westerlo en maandag in de Abdij van Park in Heverlee.


tekst: © Mark Van Mullem
persfoto's:  © De Kadullen; foto's boek: © Mark Van Mullem