Van de boot naar de kade...

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Van de boot naar de kade...

Van de Dijle naar de Leuvense vaart...

Van de binnenstad naar Battel...

Vanaf vrijdag begint een nieuw verhaal voor Toli Coutsoubas en Henk Coene, en hun echtgenotes Christina en Patricia: 'Origano'.  Jarenlang schreven ze horecageschiedenis in Mechelen, en bouwden ze elk een succesvolle zaak uit met een vast en erg tevreden cliënteel.  De lat werd er hoog gelegd, en dit stond garant voor kwaliteit.  'Karimata' en 'De Kraanbrug' - want over deze twee zaken gaat het - waren twee geliefde restaurants.  Het is dan ook niet verwonderlijk dat vele klanten het doodjammer vonden dat zij beiden niet lang na mekaar besloten om te stoppen...

 

 

Henk Coene heeft zich jarenlang met hart en ziel ingezet in 'de Kraanbrug', met steeds groeiend succes.  Henk, die afkomstig is van Sint-Niklaas, begon in 1995 met zijn restaurant.  Aan de Dijlekant gelegen, en met een origineel terras op een rivierschip, vlak over de fotogenieke huizenrij van de Haverwerf, werd het een populaire zaak voor een etentje.  Ook voor een feest kon je er terecht.

Henk:

De zaak heeft van 1995 tot 2012 gedraaid.  En dat kruipt niet je kleren.  Het is vaak zwaar geweest.  Je moet weten dat ik zo'n twaalf personeelsleden in dienst had.  In 2012 heb ik 'de Kraanbrug' dan overgelaten.  Na drie sabbatjaren begon het weer te kriebelen.  Ik voelde me te jong - ik ben nu 55 jaar - om al voorgoed te stoppen.  Sinds mijn achttiende werk ik in de horeca.  Bloed kruipt waar het niet gaan kan, en zo rijpte een nieuw idee...

 

Voor Toli Coutsoubas was het niks anders.  Hij is net een paar jaar jonger dan zijn voormalige collega en vriend Henk.  De horecamicrobe kreeg hij van thuis uit mee.

Toli:

Ik ben geboren in Griekenland, in de streek van Meteora.  Maar ik heb er enkel maar m'n eerste drie levensjaren doorgebracht.  Mijn familie verhuisde naar België, en zij hebben in Sint-Pieters-Leeuw vele jaren een typisch Grieks restaurantje uitgebaat: 'Bij Christos'.  Mijn moeder stond achter het fornuis, en het is van haar dat ik de knepen van het vak leerde.  Mijn vader is vrij vroeg gestorven, na een ongeval, en dat betekende de sluiting van het restaurant.  Samen met mijn broer Dimitri heb ik in Mechelen de 'Karimata' overgenomen: een rivierschip dat aangemeerd lag aan de Vismarkt.  Het was toen reeds een taverne, en de eigenaar was Marcel Vleugels.  Bij aanvang waren we ook een Griekse taverne zoals er zoveel zijn.  Mijn moeder was de eerste paar jaar chef-kok.  Later hebben we die Griekse menu-kaart wat 'opengetrokken' en serveerden we gerechten die niet louter Grieks waren.  In 2004 dienden we te verhuizen aan de Vismarkt.  Jammer, want dat was zeker in die tijd een erg goeie locatie.  Maar het was nodig omdat er vlak in de buurt een voetgangersbrug diende te komen.  We hebben ons bootrestaurant uiteindelijk aangemeerd in het Keerdok.  Gelukkig zijn onze trouwe klanten gevolgd.  Mijn vrouw Christina stond er altijd achter de kookpotten..."

 

 

(Karimata aan het Keerdok en aan de Vismarkt...)

(Christina en Toli.  Henk en Patricia stonden liever niet op de foto.)

 

Patricia, de vrouw van Henk, is er ook komen bijzitten...

 

Onze mannen hebben de lat steeds hoog gelegd.  Het zijn twee fiere mannen, voor wie het altijd perfect moest zijn.  De gasten moesten zich thuis voelen in het restaurant.  Henk deed het niet alleen voor de poen, maar zéker om het de mensen naar hun zin te maken.  Hij kon omgaan met iedereen, probeerde altijd vriendelijk te zijn, en alles moest besproken kunnen worden.  Toen we gestopt zijn, zijn we veel op reis geweest.  Maar altijd vakantie: nee, dat is het niet.  Henk viel in een zwart gat.  Altijd had hij tussen de mensen gewerkt en in de belangstelling gestaan...  Niks doen was niks voor hem.  Ik had dan wel mijn hobby's, maar Henk voelde dat hij terug aan de slag moest...  En zo begon de bal te rollen...

 

Henk en Patricia zijn al meer dan twintig jaar bevriend met Toli en Christina.  Nooit voelden ze zich concurrenten van mekaar.  Als de Kraanbrug sloot gingen ze al eens graag een hapje eten bij de buren van de Karimata.  Zo groeide de vriendschap, en zo gingen ze ondermeer al eens samen op vakantie naar Griekenland.  En hun gesprekken: die gingen natuurlijk vaak over horeca...

Eigenaardig is het dus niet te noemen dat zij nu mekaar gevonden hebben om iets nieuws op te starten.  Want ook Toli wou terug aan de slag.  Ook hij voelde zich te jong om er nu al het bijltje bij neer te leggen...

Beide koppels zijn naar heel veel zaken gaan kijken in het Mechelse.  Het werd een lange zoektocht, tot men aan de Arkkade - aan de Battelse Bergen -  in Battel iets geschikt vond.  De uitbaters van 'De lanteern' waren wat uitgekeken op hun zaak, en zochten een overnemer.  Er werd dus een bod op het pand gedaan, en vanaf augustus heeft men de sleutel op zak.

De verouderde zaak werd flink onder handen genomen, en drie maanden lang werd er hard gewerkt aan de metamorfose.  Ook de keuken is gloednieuw.  Men koos in het restaurant viet voor het tegenwoordig veel gebruikte zwart en grijs, maar voor frisse en verrassende groentinten.

 

 

 

Velen zijn blij dat we met 'Origano' er terug helemaal zijn.  Ik hoor van klanten dat ze nood hadden aan een zaak als deze.  In de stad - zegt men - zijn er te veel trendy of tijdelijke restaurants.  Ook is het gratis parkeren hier voor hen een pluspunt.  Origano zal een Frans-Mediterrane keuken brengen, met ondermeer Italiaanse, Spaanse en Griekse accenten.  We hebben ook een groot terras, mooi naar de Leuvense vaart gericht.  Zeker in de zomer is er veel passage van wandelaars en fietsers.  We zouden dan ook graag tapas aanbieden.  Het zal aangenaam zitten zijn op het terras, want er is zon van 's morgens tot 's avonds...  De Kraanbrug en Karimata hadden beiden een groot klantenbestand, en we hopen en geloven dat zij ook de weg naar Battel weten te vinden.

 

Henk en Toli schrijven de eerste bladzijden van een nieuw verhaal.

Goede vrienden zijnde, heeft men even goeie afspraken gemaakt voor de opstart.  Christina en Toli zullen de keuken voor hun rekening nemen, en Henk gaat de zaal doen.  Patricia buigt zich over de administratie en springt in waar nodig...

Ik bekijk de kaart.  En die weet me wel te bekoren.

 

Eén van de gerechten waar we mee willen uitpakken is 'Astakomakaronada', een spaghetti met kreeft.  Daarnaast bieden we ook een kreeftenmenu aan.  Maar vooral heel exclusief is onze zeevruchtenschotel, met zowel warme als koude producten.  Die wordt dagvers geserveerd, en daarom kan dit enkel op reservatie.  Een lunchmenu kost 19 euro, en voor een maandmenu van drie gangen tel je 35 euro neer.  Er staan ook vegetarische menu's op de kaart.  Origano is dagelijks open van 11u30 tot 14u en van 18 u tot 22 u.  Sluitingsdag is op donderdag.  Ook zatermiddag is de zaak gesloten, maar dan kan je wel reserveren voor een groep van tien tot twaalf personen...

 

 

www.origano.be

Battelse Bergen 2

015/27 16 88

info@origano.be

Ook op Facebook te volgen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gedreven zelfstandigen en bonafide familiebedrijven, die geloven in hun personeel en in hun produkt(en), hebben bij mij altijd een streepje voor.  Voorbeelden in Mechelen : Windels, Harry Schockaert, Luc Vis, e.a.

Stukken beter dan internationale megastores of supersize baanwinkels waar het personeel amper of geen voeling heeft met wat ze verkopen.  Een voorbeeld uit het Mechels verleden was bijv.  Schoenen Flor Baes oep d' IJzerenleen waar 16-jarige vrouwelijke studentjes je naar binnen lokten, maar al een scheef gezicht trokken als ze een tweede paar schoenen moesten ophoesten.

Be local - Think local - Act local - Buy local

Goed, het is allemaal misschien wat duurder, maar dan heb je ook wel wat !

Beter dan op die plek aan de wal, konden deze ex-bootrestaurant-uitbaters het niet gaan zoeken om een figuurlijke ankerplaats te vinden.

Ik denk dat hun zaak een serieuze aanloop zal kennen. Alle goede ingrediënten : gratis parking, groot zonnig terras en veel passage van fietsers en wandelaars plus hun goede renommée en werklust  hebben ze al. Al die troeven moeten van die zaak een toppertje kunnen maken. Veel succes mensen.

Ik denk dat ge met de Vaart altijd een toplocatie hebt.

Foto Gimycko - Leuvense Vaart / Auwegemvaart