Shoppen, bier proeven en hotels bekijken...

 

(foto's: Jan Smets)

Mechelen gonsde dit weekend weer vol leven.  Na Dwars door Mechelen vorige zondag, was het terug enorm druk in het centrum.  Tijdens de driedaagse herfshopping kon je op sommige momenten op de koppen lopen in de vernieuwde Bruul en de andere winkelstraten.  Het Bierfestival 'Bier in vrouwenhanden' werd een enorm succes.  Drie dagen lang kon op de Grote Markt genoten worden van meer dan honderd artisanale biertjes.  Ook de nieuwe Belevingsgids die borduurt op de thema, werd voorgesteld, en is nu aan de prijs van 3,5 Euro te verkrijgen bij Uit.  (een aanrader!).  En vandaag zetten in het kader van Open Bedrijvendag, de Mechelse hotels hun deuren voor de tweede keer op rij wagenwijd open....  Al deze activiteiten profiteerden van het heerlijke weertje, en dat was mooi meegenomen voor een supergezellig Mechels topweekend!

 

 

De Mechelse winkels rolden de loper uit voor de vele klanten die er maar al te graag op ingingen...  Er waren workshops, er was animatie van de Mechelse draaiorgelman Maurice, tot clows en veel meer...  En er waren catwalks op de IJzerenleen, de Schoenmarkt en de OLV-straat, die meer en meer weet te verrassen door een reeks toffe en hippe winkeltjes...  De terrassen zaten overvol...

 

 

 

 

Schepen van Toerisme Björn Siffer en Paul Boënne van de dienst Toerisme stelden de nieuwe belevingsgids 'Bier in Vrouwenhanden' voor.  De handige en boeiende gids met heus proefplan oogt fraai en is van nu af te koop bij Uit.

De bierworkhops met deskundige Sofie Van Rafelghem werden letterlijk en figuurlijk gesmaakt.  Sofie nam ons mee doorheen de geschiedenis van het bier, en we kwamen tot de vaststelling dat de vrouw een heel prominente plaats innam in dit verhaal.  Proeven werd er gedaan van de heerlijke Ankerbieren, vergezeld van bijhorende Mechelse hapjes...

 

 

(zytologe Sofie Van Rafelghem...)

(Hilde en Els, de enthousiaste 'madammen' van brouwerij het Anker...)

 

 

De Open-Hoteldag was voor de tweede keer een schot in de roos.  Zo konden de Maneblussers eens kennis maken met het leven achter deze muren, waar ze waarschijnlijk anders nooit komen...

Vorig jaar had ik al een reeks hotels bezocht, en deze keer had ik dan ook vooral aandacht voor het nieuwe hotel VikxX in de Muntstraat, het verniewde Holiday Inn, Montreal, NH en het Gulden Anker die ik toen niet op m'n programma had staan.

Hotel VixX was voor mij een ware revelatie.  Het is gelegen vlak over het Clarenhof en midden in een stadsdeel dat flink 'afgestoft' werd.  De kamers zijn erg ruim, fris en smaakvol ingericht door voormalig TV-icoon Ilse De Meulemeester.  Ik geef je graag een kijkje:

 

 

 

 

Het budgetvriendelijke Holiday Inn Express aan de Veemarkt werd opgefrist.  De hotellobby en ontbijtruimte ogen stijlvoller en moderner dan vorig jaar.  Een smaakvolle renovatie.

 

 

 

Graag loop ik nog eens Hotel Elisabeth in de Stassartstraat binnen.   Ik ontmoet er ook ondernemer Ivo Van Itterbeeck, die wel dé hotelgoeroe van onze stad mag genoemd worden...

 

 

 

Van hier tot Den Wolsack aan de Wollemarkt is het maar een boogscheut.  Mooi zijn de kamers onder de antieke balken in dit historische pand in de schaduw van Sint-Romboutstoren...

 

 

 

 

NH hotel noemde vroeger Hotel Alba.  Het hotel aan de Korenmarkt  hoort bij een Spaanse keten, en ziet er keurig en eerder klassiek uit.  De kleine ontbijtruimte heeft een mooi uitzicht op de Korenmarkt en de Hoogstraat...

 

 

Hotel Gulden Anker ligt nabij Plaissanceplein, Leuvense vaart en in de nabijheid van het Vrijbroekpark.  Het restaurant krijgt goeie waarderingscijfers, en de lobby is pas héél recent vernieuwd.  De kamers zijn netjes en het hotel heeft ook een fitnessruimte en (kleine) sauna...

 

 

 

 

Dé grote troef van Parkhotel Montreal is de prachtige ligging aan de grote vijver.  Dit hotel ligt wat verder van het stadscentrum maar biedt veel parkeergelegenheid.  De kamers zijn groot en stijlvol en het kleurenpallet is warm, sober en luxueus tegelijk.  De suites zijn erg ruim en hebben een méér dan fraai uitzicht over het water...

 

 

En dan nu even op een drafje door de andere te bezoeken hotels.  Niet omdat ik ze als minder catalogeer.  Helemaal niet.  Wél omdat ik ze vorig jaar al in de schijnwerpers plaatste...

 

 

In het Anker slaap je onder de wol bij de brouwer, en in de buurt van het Groot-begijnhof.

 

 

Hotel Mercure Vé aan de Vismarkt is een klassehotel gebouwd op de plaats van een vroegere vishandel en visrokerij en een oude sigarenfabriekje.  Het karaktervolle hotel heeft ook een prachtige welnessruimte die je ook privé afhuren kan als Mechelaar...

 

 

Hotel de 3 paardekens in de Begijnenstraat: betaalbare klasse...

 

 

Nieuw en modern is het Novotel in de Van Beethovenstraat....

 

 

Wellicht het origineelste van alle Mechelse hotels is het Martin's Patershof, gebouwd binnen de muren van de vroegere Minderbroederskerk...

 

 

Het kleinste hotelletje van onze stad is Muske Pitter in de Hanswijkstraat.  Maar het is wél een erg smaakvol pareltje: strak design en functionaliteit gaan er hand in hand...

 

 

Een buitenbeentje is Hostel de Zandpoort, de jeugdherberg aan de Zandpoortvest: eenvoudig modern met een gastvrije ontvangst...

 

Een mooi initiatief is deze Open-Hoteldag!  Voor herhaling vatbaar...