Rotary Club Opsinjoor organiseert kunstveiling voor het goede doel

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets - vlnr: kunstenaarJan Scheirs, Johan Muyldermans, vader van 'prinses Harte', cultuurschepen Björn Siffer, Hans Martens en Christine Decraene)

Van zodra dat je in relatie gaat met een kunstwerk bezit je het al.  Maar natuurlijk is het leuk om het écht letterlijk te bezitten.  Je kan er dan altijd van genieten, maar het ook delen met je huisgenoten, vrienden...

 

Dat vertelt Hans Martens, de gedreven directeur van de Mechelse Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten.  Maar al te graag wou hij ingaan op de vraag van Rotary Club Opsinjoor om veilingmeester te zijn op de kunstveiling die ze willen organiseren op 15 november.  Zo wil hij zijn steentje bijdragen aan het cultureel leven in Mechelen, en bovendien zijn voor hem alle redenen goed om kunst in de publieke sfeer te brengen.  Hans Martens steunt hiermee zowel Rotary en het gekozen goede doel (vzw Prinses Harte) én de kunstenaars.  Kunstenaars hebben het niet steeds gemakkelijk om aan de bak te komen, en elk verkocht werk is een vorm van appreciatie.  Natuurlijk is de Mechelse club erg blij dat Hans de opdracht aanvaarde.  "En nu moeten we de kunstminnaars aantrekken!  Er is voor elk wat wils!  We veilen werk van zowel opkomend talent als van gevestigde waarden.  En...het zal betaalbaar zijn..." verzekert me Christine Decraene, voorzitster van Rotary Club Opsinjoor...

 

 

Op zondag 15 november organiseert de club in het Cultuurcentrum een kunstveiling ten voordele van de welbekende vzw Prinses Harte, die zich tot doel heeft gesteld om het verblijf van kinderen in het ziekenhuis aangenamer te maken...  www.prinsesharte.be

 

Voorzitster Christine Decraene:

 

We hebben er een jaarlijkse gewoonte van gemaakt om goede doelen te steunen.  Zo organiseerden we vorig jaar nog het succesvolle concert 'oorlog aan de Dijle' in de Sint-Romboutskathedraal.  En nu willen we op een andere manier een massa volk op de been krijgen om geld te verzamelen.  Kunst heeft me persoonlijk altijd geïntrigeerd - Ik kreeg dat met de paplepel mee - en op mijn initiatief is er dan die veiling gepland.  Bewust kozen we voor de 'adrenaline'.  Het moet ook een totaalspektakel worden.  We hebben de werken kunnen verzamelen dankzij de hulp van vorige cultuurschepen, Frank Nobels, en ook Hans Martens heeft ons flink verder geholpen.

 

Jaar na jaar is de Rotary Club van Mechelen er in geslaagd om meer dan 25000 Euro te verdelen onder verschillende organisaties rond armoede, jeugd en ontwikkelingssamenwerking.

 

Wie dus nog verlegen zit voor die kale plek op de muur of een neus heeft voor opkomend talent, mag deze veiling zeker niet missen.  En anders: kom gewoon langs voor de gezlligheid of, om op een toegankelijke manier eens een kunstveiling mee te maken!

 

(voorzitster Christine tussen werk van Jan Scheirs en Bart Verheyen)

 

De kunstveiling ten voordele van de vzw Prinses Harte en andere sociale doelen, zal geleid worden door Hans Martens.

Kaarten zijn te bekomen bij de leden van de Rotary Club of via de site:  www.art-4-life.net

 

info@rotarymechelenopsinjoor.be

www.art-4-life.net

www.rotarymechelenopsinjoor.be

christinedecraene@skynet.be

 

Om 13u30 wordt de tentoonstelling geopend en is er mogelijkheid tot ontmoeting met de kunstenaars, waarna de veiling volgt.

Doorlopend is er muzikale animatie door de Cotton City Jazz Band en kan je een natje en een droogje verkrijgen aan een cava-en oesterbar.

 

Het is een indrukwekkend lijstje van kunstenaars merk ik op!

Ik zie in het rijtje een aantal bekende Mechelse kunstenaars die hun sporen al méér dan verdienden!  Daarnaast doen ook kunstenaars van Studio Borgerstein mee, als overbekende namen die tot ver over de grenzen naam hebben gemaakt!

Adem diep.  Hier komen ze:

 

Luc Tuymans, Panamarenko, Cornelis Beniti, Studio Borgerstein, Daniël Breckpot, Jolan Chen, Leo Cleymans, Axel Daeseleire, Rik De Boe, Leo De Jong, Kobe de Peuter, Inge De Schepper, Jan De Vliegher, Jan De Winter, Bart Decq, Paul Delvaux, Ward Dijck, Dirk Eelen, Hans Everaert, Tom Liekens, Anne Mariën, Frans Peerlings, Serge Piessens, Jan Scheirs, Angela Scheltiens, Willy Van Eeckhout, Jef Van Grieken, Hans Vandekerckhove, Yves Velter, Bart Verheyen.

 

Hans Martens:

 

Je mag al eens zotte dingen doen, en even een andere aankoop uitstellen.  De prijs van een kunstwerk is het atlijd waard.  Je bouwt een emotionele band op met een een kunstwerk.  Ieder kunstwerk verdient een nieuwe waardige bezitter.  Kunst blijft atlijd over.  Veel vergaat, maar kunst blijft altijd bestaan.  Mis deze kans dus niet om een waardevol kunstwerk aan te schaffen.  Jaren geleden had ik de kans om een 'Borremans' aan te kopen.  Het was nog betaalbaar ook.  Maar toen hadden mijn vrouw en ik andere prioriteiten, en we hebben het niet gedaan.  Nu zeg ik 'verdorie' als ik zie hoe een hoge vlucht deze kunstenaar heeft genomen.  Dus: laat je leiden door passie op de veiling...

 

(Hans Martens voor het werk van Luc Tuymans dat zal geveild worden...)

 

Wie uiteraard ook tevreden is dat Rotary Mechelen zijn vzw uitkoos als goed doel, is Johan Muyldermans, vader van Harte die aan de basis ligt van 'prinses Harte'.  Het meisje stierf na een erg korte ziekte aan de gevolgen van een hersentumor.  Nu zetten Johan en zijn vrouw Elke, samen met vele vrijwilligers zich in voor allerlei iniatieven om het kinderen bij een langdurig verblijf in het ziekenhuis aangenamer te maken.

 

Ik bedankt Rotary om ons goed doel te willen ondersteunen.  Ik mag dan al geen groot kunstkenner zijn, maar als ik al deze namen zie: dat is niet min!  We zijn een vrijwilligersorganisatie en kunnen elke financiële hulp best gebruiken...

 

 

Elk jaar spreekt de Rotary Club Opsinjoor  een aantal jaarsponsors aan die hun naam verbinden aan de verschillende activiteiten van de club.  De projecten die dit jaar worden gesteund zijn: SOSHulpbetoon, Den Anker, Werkgroep Integratie Vluchtelingen, De Beemden, Sint-Vincentius Mechelen-Noord, Sint-Janshof, Kerstdiner ivv St.-Vincentius, Matchpoint, De Keeting, De kleine Maya, De Lage Drempel, De Kade-Spermalie, Lokaal steunpunt vrijwilligers, Home Majorie, Integratie vluchtelingen en Vilvoorde, Anva Sport, de Maretak, Villa Clementina, Polio Foundation, Prinses Harte en Sjarabang.

Sinds 1994 schonk de club reeds meer dan 400 000 euro weg aan sociale doelen!