Mechelen Muurt voor altijd ...

met categorie:  

Enkele weken geleden … zondagmorgen … een stralend zonnetje: tijd voor 'Troosties Home Made Mechelen Muurt Fietsroute' !

De familie Troostie trekt er met de fiets op uit om de tien muren in de Mechelse binnenstad te zoeken die door de verschillende artiesten op uitnodiging van stadsartiest Gijs Vanhee werden beschilderd.

          

 

Beginnen doen we aan de hoek van de Van Benedenlaan en de Nieuwe Capucijnenstraat. Daar vinden we de muur van Sam Scarpulla (BE), een strakke in zwart en wit opgetrokken mural.

   (Sam Scarpulla op 'Mechelen Muurt Expo')

Even doorfietsen naar De Langhestraat en we staan oog in oog met één van Troosties favoriete murals … van de Argentijnse Milu Correch … Alicia Duerme ofte een twaalfmeter hoge Alice in Wonderland, met gesloten ogen (een element dat wel vaker terugkeert in haar werk), speelkaarten, theekopje en flamingo’s.

  (Milu Correch op 'Mechelen Muurt Expo')

Draai je even om en je wordt geconfronteerd met Troostie Juniors favoriete werk … een foto-realistische onderwater-hond door Smates (BE).

 


  (Smates op 'Mechelen Muurt Expo')

Even verderop, op de hoek van de Adegemstraat en de Kromme Elleboogstraat ontdekken we de onderwaterwereld  van de Mechelse Shamisa Debroey (BE).

 


(Shamisa Debroey op 'Mechelen Muurt Expo')

En we rijden alweer de Adegemstraat verder door naar onze volgende halte … aan de Korenmarkt prijkt het monumentale The Gift van initiatiefnemer Gijs Vanhee (BE), een leeuwenmutatie from another galaxy …

 

  (Gijs Vanhee op 'Mechelen Muurt Expo')

Op de hoek van de Moensstraat met de Korenmarkt vinden we het werk van Mark Goss (UK), een bloemensmiley met bloedrode tanden (?) …

  (Mark Goss op 'Mechelen Muurt Expo')

We fietsen nu door naar de Ravenbergstraat voor het werk van Kreashit (BE) dat al ten prooi viel aan een lokale tagger … met herkenbare verwijzingen naar het logo van multinational Chiquita.

 


    (Kreashit op 'Mechelen Muurt Expo')

Wat verder, een beetje verborgen tussen de garageboxen in de Schuttershofstraat, hangt het werk van Strook (BE), met gerecycleerde onderdelen van houten deuren, wordt een menselijke figuur samengesteld met sterke referenties naar Afrikaanse kunst.

 

  (Strook op 'Mechelen Muurt Expo')

Terug de fiets op voor een kort ritje tot aan de hoek van de Lange Schipstraat met het Lekkernijstraatje. Daar kan je niet naast de statige pelikaan kijken van SZIA (BE), specialist in dieren-murals.

 

  (SZIA op 'Mechelen Muurt Expo')

Nog één te gaan … en na wat zoeken vinden we het absurdistische werkstuk van Samuel Vanderveken (BE) aan de achterkant van het Holiday Inn Express Hotel aan de Biest.

 

  (Samuel Vanderveken op 'Mechelen Muurt Expo')

Vanavond draagt Gijs Vanhee zijn stadartiestschap over aan de familie Ronaldo. Straks om 19:00 uur kan je samen met Gijs meewandelen langs enkele murals in de binnenstad. Afspraak aan zijn eigen werkstuk op de Korenmarkt!

alle foto's © Tricky Troostie

Schitterende reportage!

Om bij te houden!

Schitterend !!  het geeft de blinde muren veel meer cachet.

Maar ook in de jaren 40 werd er al duchtig op de muren gepenseeld. Her en der in Mechelen trof men onderstaande reclame aan voor de ENB (Elektriciteitsmaatschappij Noord-België).

Of Olive Oil van Popey hiervoor model heeft gestaan laat ik in het midden.

Alleen jammer van die "lokale tagger".  Werkelijk niks is heilig voor die nitwits.

Inderdaad Gim, er lopen er nog altijd rond die niet bepaald vooraan in de rij stonden als het grote verstand werd uitgedeeld en het spuiten van die onnozele tags is wellicht het enige dat ze "presteren" in hun nutteloos bestaan.

Gelegenheidsfantasietje door Mon op 25 oktober 2015 met Wingdings, een setje karakters in Microsoft Windows

Die hoge "muur van
Sam Scarpulla (BE)"
oogt anders ook niet
origineler dan een
'Wingdings' font   op
een Windowsding.

  

Is wat je vanaf de Melaan
groot op een zijgevel in de
Thaborstraat kan gaan
zien, graffiti art   of tagging  ?
Dat witte, want ook daar
staat al een duistere tag bij.

Zo, dank zijnTroostie moeten we die tocht in geval van nood en oververmoeidheid al niet meer doen. Heel fijne reportage en Troostie junior heeft groot gelijk met het favorietje. Ik vind die onder water hond een van de mooiste murals, samen met de smilley op de zijmuur van Het Letterke.

Een van de dagen toch mar eens op trot gaan met onze cabrio op twee wielen.

Last van het winteruur, Malenie? Nu je toch zo laat op was, moet ik zeggen dat voor vandaag en morgen het meest uitstekende weertje voorspeld wordt: droog, weinig wind en tamelijk zonnig met aardige temperaturen. Geniet ervan, want als dat niet goed genoeg is, kan je de cabrio aan de haak hangen tot in de lente.

Blogtijd is natuurlijk altijd juiste tijd. Sinds gisteren is ook de server het er weer mee eens.

Wandelen na 19.00 uur langs enige kunstwerken in the spotlight, letterlijk?

Mechelen Muurt door Mark Goss, als 'massstuff' op Instagram
In deze collagetekening verwijst de Engelsman Mark Goss, geruime tijd in de Lage Landen aanwezig, met 'LORDZ NYC' bovenaan het 'NYPD'-kadertje naar de muzikale groep met graffitiroots in Brooklyn. En bovenal dat rode '...YLON'-logo blijkt opmerkelijk schilderachtig.
Het meisjeshoofd tussen de rozen is duidelijk een Mark Goss. Maar zie ik er vlak naast, bij de jongedame op roze achtergrond, iets over het hoofd? Neus, ogen, Hergé-aflijning; maar niks doodskop of morbieds. Mark Goss ?

Net díe tekening wil ik graag in hogere resolutie zien, of best in origineel. Want ze lijkt me een der meest esthetische in de reeks. Enkele andere zijn echt wel interessant. Alleen de hondsduik voldoet ten volle aan beide criteria, én aan mijn derde: originaliteit, althans voor zover ik dat zou kunnen beoordelen. Die Smates is in 't oog te houden. Een goeie Bart S. in 't stad, ongelooflijk. Hij beseft trouwens zelf dat men de Groten der euh... best in 't oog houdt.

@Mon altijd laat in bed, nachtuil geworden ondertussen en om de cabrio aan de haak te hangen moet het al lelijk doen ;-)

 

 

@ Troostie

Ik meen een kleine vergissing in de aanvang van je toch mooie en beeldrijke reportage te hebben gelezen.

Bij de eerste foto schrijf je dat die muurtekening zich bevindt op de hoek van de Nieuwe Kapucijnenstraat en de Van Benedenlaan? Die zou je toch moeten kunnen  veranderen in Koningin Astridlaan.