Maanlanding

 

(foto's: Jan Smets)

Sommigen noemen de 'gouden kubus' die dé blikvanger is van het vernieuwde figurentheater - nu Beeldsmederij - De Maan al spottend een grote ferrera rocher...  Vernieuwende architectuur zal altijd felle en vaak tegenstrijdige reacties uitlokken.  Denk maar aan Lamot, de Beethovenbrug, enz...  Persoonlijk vind ik het een erg geslaagd concept.   Dit gedurfde ontwerp past naar mijn gevoel volledig in de omgeving van het Cultuurcentrum waar oud en nieuw verbazend goed met mekaar in dialoog gaan.  Maar nogmaals: over smaak kan men niet redetwisten.  De toekomst zal oordelen over dit gebouw.  De architecten lieten zich inspireren door de Maanlander die bij de Apollo 11 hoorde.  En zo zitten we dan helemaal...op de Maan.  De verbouwingswerken zitten er eindelijk opVolgende week zal de eerste schoolvoorstelling doorgaan in de nieuwe grote zaal: 'Kleine Rode Eva'.  Tussen 31 oktober en 3 november is dan het 'Goudkoortsfestival' gepland dat de opening van de Beeldsmederij extra in de verf wil zetten, én de 50ste verjaardag vieren van het vroegere Stadspoppentheater - een Mechels cultuurmonument dat lang geschraagd werd door drie generaties Contryn...  Vandaag kon ik al een kijkje nemen aan 'de achterkant van de Maan', maar het grote publiek kan dat zondag ook, als tijdens de Dag van de Architectuur dit indrukwekkende gebouw zijn deuren breed open zal gooien...

 

 

 

Het Heilige Geesthuis dat zowat het eerste 'Sociaal Huis' van de stad was en in 1968 door de stad werd opgekocht om er later het Mechels Stadspoppentheater in te vestigen, is helemaal gerestaureerd.  Alles ruikt nog naar verf en lijm, en hier en daar moet alles nog in de finesse worden afgewerkt.  Maar door deze vernieuwingsoperatie is beeldsmederij De Maan meer dan ooit klaar om haar innoverend parcours verder te zetten onder leiding van artistiek directeur Stef De Paepe.

De Maan is al 50 jaar lang een belangrijke uitvalsbasis voor kinderkunsten in het centrum van de stad.  Méér: het behoort tot het culturele DNA van Mechelen!  Ontelbare jonge Maneblussertjes hebben hier hun eerste stappen op cultureel gebied gezet.  De Maan heeft zich in al die jaren weten te ontpoppen van poppentheater tot een beeldsmederij.  Het figurentheater blijft de oorsprong, maar de Maan wil dit alles nu 'verbreden' tot alles wat visuele performance is.  Jong en oud moeten er zich thuis kunnen voelen.  Tieners en volwassenen moeten hier ook hun uitdaging kunnen vinden.

De Maan is al vijf decennia lang een hoeksteen van Kinderstad avant la lettre.  Nu wordt een nieuwe stap gezet.

 

(hieronder: schepen van Cultuur Björn Siffer, burgemeester Bart Somers en architect Oscar Rommens van Import.Export Architecture)

 

(architect Karel Beeck en Paul Contryn...)

 

Ook de Heilige Geestkapel dat samen met Brusselpoort en Hoogbrug tot de oudste bouwwerken van de stad wordt gerekend, werd en wordt nu verder gerestaureerd.  Tegen februari 2016 moet ook dit gebouw helemaal klaar zijn.  De kapel dateert van het einde van de 13de eeuw en werd opgetrokken voor de Heilige Geest en was een armeninstelling van Sint-Rombouts.  In het hiernaast gelegen Heilige geesthuis werden de goederen bewaard die aan de armen werden uitgedeeld.

Heilige Geesthuis en Heilige Geestkapel komen terug ter beschikking van de stad.

Ter hoogte van de vroegere directeurswoning is er nu plaats gemaakt voor een cultuurcafé dat zal uitgeven op een terras in het midden van het Cultuurplein.

 

 

Verrassend in het nieuwe gebouw zijn de doorkijkjes naar de omgeving.  Sint-Romboutstoren staat nu haast letterlijk met zijn voeten in de beeldsmederij.  Eveneens verrassend is de ruimte van het gebouw -iets wat zich op het eerste zicht niet toont.

Hierboven zie je de kleine theaterzaal met een capaciteit voor 120 personen, waar kan gerepeteerd worden, en kleine voorstellingen kunnen gegeven worden.

De nieuwe ingang van de Maan ligt tussen het historische monument en de nieuwbouw.

Hieronder zie je een aantal foto's van de grote zaal met een capaciteit voor 180 personen.  Het is een mooie, praktische en sfeervolle ruimte, en men verkoos de oude zitjes uit nostalgische redenen te recupereren.

 

 

 

Tot de ruimtes van de Maan behoren nu ook kantoren, een atelier, en aanhorigheden.  Een aantal van die ruimtes bevinden zich in het historische gedeelte onder de oude decoratieve balken... Daarnaast kan het gezelschap later ook nog eens uitbreiden, voor bijzondere evenementen naar de Heilige Geestkapel.  Deze kapel zal in de toekomst geëxploiteerd worden door AGB MAC die er de mogelijkheid zal bieden om er lezingen te houden, of ze te verhuren voor evenementen.

Ook het cultuurcafé zal worden geëxploiteerd.  De stad is nu nog op zoek naar een uitbater.

 

 

 

 

Dankzij de nieuwe indeling is er voor de Maan nu meer ruimte om samen te werken met Mechelse en andere partners en zullen gezelschappen aan onderzoek en ontwikkeling kunnen doen. Onder de noemer 'Jong Goud' kunnen jonge makers er hun ei kwijt.

Daarnaast is er ook meer ruimte om workshops te organiseren of om voorstellingen van andere gezelschappen te tonen, vertelt schepen Björn Siffer, die de wens uitdrukt dat op deze plek alle kinderen en jongeren de kans moeten krijgen om te participeren aan cultuur.

Het architectuurporject werd gerealiseerd door Import.Export Architectuur in nauwe samenwerking met architectenbureau Beeck die instond voor de restauratie van de oude monumenten.  Het knappe resultaat is het gevolg van de goeie samenwerking tussen beide bureau's en hoofdaannemer Pit (voor nieuwbouw en renovatie) en aannemer Building (voor restauratie).  
Daarnaast was er ook intens overleg met het theatergezelschap dat bij alle fundamentele keuzes betrokken werd, en de architecten van de stad.

Het totale kostenplaatje bedraagt 3 800 000 euro voor de nieuwbouw en renovatie en 750 000 voor de restauratie.

Tijdens de verbouwingwerken speelde het gezelschap haar voorstellingen in het koor van de Minderbroederskerk in het Cultuurcentrum.

 

(op de foto: Imke Vannuffelen en Sien Smits van de Maan, Thomas Boerendonk van het architectenburo, de architecten Karel Beeck, Oscar Rommens,Barbara Adriaensen, Paul Contryn, burgemeester Bart Somers en de schepenen Björn Siffer en Bart De Nijn...)

 

zondag 11 oktober: Dag van de Architectuur.  Dan kan dit alles door het grote publiek worden bekeken. (PS: ook te bekijken zijn dan Kazerne Dossin, de Nekkerpool en een paalwoning in Leest)

 

www.dagvandearchitectuur.be

www.demaan.be