Gijs Vanhee geeft fakkel van stadsartiest door aan Danny Ronaldo

 

(foto's: Jan Smets)

Vanavond gaf in theater t,arsenaal stadsartiest Gijs Vanhee de fakkel door aan Danny Ronaldo van het gelijknamige Mechelse circus.  Maar voor het zover was, mocht de voorzitter van de Mechelse cultuurraad Frans De Wachter, samen met Gijs een onverwacht grote groep van méér dan tweehonderd belangstellenden leiden langs een aantal van de murales die werden gerealiseerd door Gijs Vanhee en bevriende kunstenaars.  Streetart op z'n best!  Twee jaar lang heeft Gijs deze kunstvorm op de Mechelse kaart gezet, en het project viel in de smaak.  Een knappe tentoonstelling in het Cultuurcentrum heeft deze zomer nog eens de focus gelegd op dit kunstproject.  Het resulteerde nu ook in een boek: 'Mechelen Muurt' dat vanavond werd voorgesteld, en waarvan het eerste exemplaar door schepen van cultuur Björn Siffer werd overhandigd aan de afscheidnemende stadsartiest, waarvan we in de toekomst beslist nog méér zullen horen...

 

 

 

 

 

Gewapend met zaklampen om de murales te belichten trok de grote groep door het stadscentrum waarbij ze bij elk werk tekst en uitleg kregen van Gijs.  Vertrokken op de hoek van de Korenmarkt en Adegemstraat, eindigde de kunst-wandeling in het theater in de Hanswijkstraat, waar de groep werd binnengelaten in een totaal verduisterde zaal.  Met de meegebrachte zaklampen kon men dan - verrassend - de gloednieuwe muurschildering van Gijs ontdekken.

Meteen was dit dan ook de vernissage van deze nieuwe schildering, die een interpretatie is van het werk 'the hands of nature offering water' van de Mexicaanse muralist Diego Rivera.  Het kadert in het Mestizo Arts Festival dat als thema 'de Muur' heeft en waarbij hedendaagse streetart-artists aan de slag gingen in cultuurhuizen met interpretaties van werken van deze kunstenaar.

t,Arsenaal en Michaël De Cock  hebben een tijdje geleden de juiste beslissing genomen door Gijs deze unieke murale te laten uitwerken op deze toch wel belangrijkste muur van het theater...

De theaterzaal was ondertussen nokvol gelopen. 

Schepen Siffer bedankte nadien Gijs Vanhee voor de geslaagde, vernieuwende en inspirerende periode waarin hij stadsartiest was.

Het boek 'Mechelen Muurt' zal zeker gretige afnemers vinden bij alle Mechelaars die het project een warm hart toedragen...  Het is al zeker te verkrijgen in het Cultuurcentrum. 

 

 

 

 

Het was de perfecte overgang naar het tweede gedeelte van deze avond, die subliem werd ingezet door Pepijn Ronaldo, zoon van Danny Ronaldo, en behorend tot de jongste generatie van het familiecircus.  Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en daarvan getuigt Pepijn...

Aansluitend mocht een delegatie van de Mechelse circusschool Circolito nog een aantal jongleernummertjes brengen.  Danny Ronaldo is trouwens peter van deze school waar Mechelen trots mag op zijn.

Danny Ronaldo is de nieuwe stadsartiest en naar wat hij de volgende twee jaar in beweging zal zetten wordt alvast reikhalzend naar uitgekeken.

Na een geslaagde reeks voorstellingen in het Tivoliparkt zal in december de circustent worden opgeslagen op de Grote Markt waar zoveel mogelijk Mechelaars de kans zullen krijgen deze super-cultuurambasseurs van onze stad aan het werk te zien in warme 'kerst-voorstellingen' die een mengvorm zijn van circus, theater en commedia dell'arte.

En dat is nog maar het begin.  De volgende twee jaar zal Ronaldo méér sporen nalaten in onze stad.  Wat en hoe?  Niks is omijnd.  Het kan nog alle richtingen uit.

Het is de filosoof in Danny die het talrijk opgekomen publiek nog weet te boeien met een betoog over angst voor het vreemde en het onbekende, en  andezijds het verlangen hiernaar.  Is het circus hiervan niet een metafoor?  Vroeger waren mensen iewat bang van die vreemde artiesten die het circus bevolkten, en toch trok deze wereld hen aan.

Razend benieuwd ben ik naar wat Ronaldo ons nog zal voorschotelen en welke dynamiek hij kan doen ontstaan..;

De fakkel is doorgegeven, en daar mocht op geklonken worden in de foyer.