Unieke foto's van verdwenen cafeetjes op braderie-veiling

met categorie:  

(foto's: Jan Smets.  Els Sienaert, Johan Martens en Marcel De Roover)

In b&b Dusk till Dawn in de OLV-straat werden daarnet de plannen van het OLV-comité voor de braderie van dit weekend aangekondigd.  Twee extra activiteiten zouden het tot een groot succes moeten maken.  Dat hopen alleszins de nu al enthousiaste organisatoren van het handelscomité.  Natuurlijk willen ze in de eerste plaats dat er zoveel mogelijk volk afzakt naar deze winkelstraat, maar dit alles willen ze toch ook graag koppelen aan een goed doel.  En net zoals vorig jaar wil men de opbrengst van deze activiteiten integraal schenken aan de in Mechelen méér dan bekende vzw Prinses Harte.  Er komt dus een tweede editie van de Stikmarathon - uitgebreider dan vorig jaar wegens het onverhoopte grote succes, én...een heuse veiling van unieke uitvergrote foto's van oude, reeds lang verdwenen of nog bestaande Mechelse cafeetjes.  De hele zomer lang hebben deze foto's onder de titel 'Mechelen onder invloed' te kijk gestaan in de etalages van de handelszaken in deze straat.  Nu kan je hierop bieden.  Je krijgt er in de plaats een mooi Mechels souvenir voor in de plaats, en je steunt een vzw die het steunen méér dan waard is (www.prinsesharte.be)

 

 

Het lijkt wel of de OLV-straat de laatste jaren een nieuwe adem krijgt.  Nieuwe zaken duiken op...: originele pop-up-winkels en bars...  Deze handelstraat groeit in populariteit.  Als dan de volgende jaren ook nog eens het gebied rond Cortenbach wordt aangepakt, ziet de toekomst er nog rooskleuriger uit... 

Ook het OLV-comité is een levendig handelscomité dat bruist van plannen.

Vorig jaar was de eerste editie van de 'Stikmarathon' ten voordele van Prinses Harte een voltreffer.  Twee dagen lang waren de twaalf (!)  naaimachines fulltime in gebruik door vrijwilligers en passanten,, voor het maken van poppenkleedjes, vlagjes, hartekussentjes, slabbetjes, enzovoort.  Allemaal om in een verwenpakket te kunnen stoppen voor kinderen die met een levensbedreigende ziekte opgenomen zijn in het ziekenhuis.

Het succes was zo groot dat niet iedereen die dit wou, ook effectief kon deelnemen.  Daarom wordt de geplande tweede editie nog uitgebreid.

De machines zullen opgesteld staan op twee locatie: recht over 'Stich & Co' van Els Sienaert, en ook nog eens voor de handwerkwinkel van Inge Goderis.

Er kan daar naar hartelust genaaid, gestikt, maar ook stof geknipt worden door mensen die minder bedreven zijn in het hanteren van een naaimachine.  Maar ook breien en haken kan, zoals voor kleine schoentjes van de poppen of vlaggenlijnen. 

In Chirowinkel De Banier kunenn ook kinderen meedoen door het knutselen van popjes.  En bij Awardt kan je eenvoudige bandanes maken.

Je kan deelnemen op vrijdag 11 en zaterdag 12 september.  De organisatie vraagt om op voorhand in te schrijven. (maar ook toevallige passanten kunnen nog meedoen hoor!).  Inschrijven kan via:  www.stikmarathon.be   Na de inschrijving ontvang je nog alle details over uur en locatie afhankelijk van de gekozen activiteit.  Al het materiaal wordt gratis ter beschikking gesteld.

Meer info bij Els Stienaert:  0495/65 36 52  els@stitchandco.be  of bij Johan Muyldermans 0485/82 15 80, de vader van Harte.  info@prinsesharte.be

 

 

Daarnaast organiseert men om 16 uur nog het slotevent van de foto-en kunsttentoonstelling 'Mechelen onder invloed'.

Heel wat handelaars verwerkten het thema in hun aanbod, en zo kon je ondermeer tassen, schorten, handdoeken, kleedjes aankopen, met een zeefdruk van de oude cafeetjes.

Dit alles wordt nu geveild in een tent ter hoogte van OLV-straat 23 en 25.  Een foto wordt geveild vanaf het startbedrag van 20 Euro.  Maar uiteraard hoopt men dat de opbrengst groot zal zijn, want men wil een mooi bedrag kunnen overmaken aan vzw Prinses Harte.  Kortom:een uitgelezen kans voor mensen met het hart op de juiste plaats!

Verschillende handelszaken steunen de actie.  Naast Stitch&C verlenen ook Cody's, de Banier, Freedom Tattoo, GEPRINT!, de Handwerkwinkel, Wolateljee de Maneblussers, Kaffe-ine, Super Goods, Naaimachines Van Rooy, Verlinden Slaapcomfort, Zoet, Domus en Megamobile hun medewerking.