Op kroegentocht zonder uitlaat

 

Ik zie de mensen hun wenkbrauwen al fronsen als ik vertel dat ik op "kroegentocht" geweest ben.

Met Orlando Lassus nog wel!

 

Ik citeer uit de brochure:

Deze meesterlijke renaissence componist beoefende alle eigentijdse genres uit de 16de-eeuwse muziekkunst met even groot gemak en luciditeit. Naast het schrijven van grootse geestelijke werken legde hij zich ook toe op poulaire genres. 

In het kader van Mons 2015 Culturle hoofdstad van Europa, waar een belangrijke focus ligt op Lassus, ontstond de idee om een Lassus Kroegentocht te organiseren. Als partnerorganisatie (brengt) bracht het Festival van Vlaanderen-Mechelen vocaal ensemble Viermaliks en de professionele muzikanten van Zefiro Torna samen rond Lassus repeetoire van franse chansons, italiaanse villanellen en Duitse drinkliederen.

Op de lappen ga je niet alleen, ik nam een collega vriendin mee.

We volgden de leden van Zefiro Torna en Viermaliks op de voet. 

Bij Thaetrium waren we wel een beetje te laat en gingen een beetje te vroeg weg.We waren nog niet mee in het concept. Het was ook even zoeken waar de zangers en de speleres zich verstopt hadden op de gaanderij. 

Geen nood in Honolulu waren we ruim op tijd. Onderweg daar naartoe pikten we een en ander mee aan activiteiten op de Grote Markt.  Zie foto's hierboven.We zaten op de eerste rij en zagen de zangers en muzikanten aankomen. Het was een machtig zicht en vooral een fantastisch geluid al die stemmen vanop de trappen en boven. We haalden ons beste Italiaans boven en gelukkig kennen we nog een beetje Frans en wat school Duits, zodat we toch iets van de teksten verstonden. In decibel deden ze echt niet onder voor de trommelaars en andere muziekacts die gelijktijdig door bleven gaan op de Grote Markt. Klein beetje slechte timing vanwege de organisatie? Ik moest even terugdenklen aan de tijd dat Maanrockrally de beiaardconcerten doorkruiste.

Op naar de Pain Quotidien. Eerst nog een toertje lags de standjes op de Grote Markt maken. Daar ontdekten we onder andere het Geefplein. Bij gebrek aan "kabassen" toch maar alles mooi laten liggen, wat we eventueel konden gebruiken.

De akoestiek in de Pain Quotidien was iets minder, maar ondertussen kenden we de teksten al een beetje beter.

Ten slotte wachtte ons nog het slotconcert in de zaal van het Stadhuis.

Daar stond zowaar een heus podium en het repertoire was iets uitgebereider.

Ik laat jullie een beetje mee genieten:

 

Audite Nova

Im Mayem

Quand mon mari ( dat was een heel plezant)

Bonjour mon coeur

O Occhi manza mia

O la o che buon eccho ( hier zat de echo op het tussenverdiepje en de rest stond beneden)

Vignon vignon ( ook een guitig lied)

Alala pia calia

Matona mia cara

Teksten vinden jullie op het wereldwijde web.

Meer weten over Viermaliks en Zefiro Torna:

www.viermaliks.be

www.zefirotorna.be

Geen jazz, geen rock, maar polyfonische muziek, ieder zijn meug.

Ik heb op mijn manier genoten. 

 

 

 

 

 

Fijne activiteit lijkt me!  Jongens, er is zovéél te beleven in Mechelen dat je regelmatig wel moet kiezen..., en dus 'vanalles' missen.

Blij dat je hiervan ook een reportage maakte!

Kroegentocht en "...activiteiten op de Grote Markt.  Zie foto's hierboven." 's Ochtends nóg niet nuchter, Malenie? Als de enige foto, een eind eronder, even scherp is als je omgeving er had uitgezien... mag je zelfs op die auto­loze zondag echt niet naar huis gefietst hebben.  :)

Bon, Mon, de muggenzifter, wanneer zie ik eens een verslag van een of ander activiteit van uw hand? En iets minder, al dan niet ironisch bedoelde, opmerkingen? Trouwens ik ben niet je enige "slachtoffer".

De bedoelde foto's, waren de foto's uit de reportage van Jan Smets, die professioneel materiaal heeft. De andere foto was met een gsm gemaakt, oké?

Zet ik geen foto dan vraagt de ene fotooke, doe ik het dan wel is het weer niet goed.

Ik geloof graag dat de mensen ontmoedigd geraken om mee te werken aan de blog.

En als het grappig bedoeld was, dan heb je je doel voorbij geschoten.

Wie kaatst mag de bal verwachten.

 

 

De foto's van Jan Smets staan niet "hierboven", dus is je verduidelijking niets teveel, Malenie. Hij is dus hoegenaamd geen "slachtoffer" en ook RealRaven niet, met een zo mogelijk nog knappere fotoserie. Het meest direct onder je "Ik laat jullie een beetje mee genieten:" staat een vooral weinigzeggende foto, die door zijn onscherpte geen reklame is voor gsm's. Je kattige onthaal, laat veronderstellen dat de ironische bemerking dichter bij de waarheid zou geweest zijn dan verwacht, en dus ervaren werd als sarcasme. Toch per fiets naar huis gesukkeld, misschien?

Laat je echter niet ontmoedigen, aan je blog hoef je geen kater over te houden. Slechts het grafische aspect haperde nogal.

Neen ik sukkel niet naar huis met de fiets en neen ik drink niet nooit in tegenstelling tot veel anderen.Ik zal dan ook de schade niet aanrichten die notoire dronkelappen zichzelf en hun omgeving aandoen. Hiermee bedoel ik niemand in het bijzonder. Vooraleer jij me weer woorden in de mond legt die ik niet geschreven heb.

Gezien je aan een artikel niets kan bijvoegen of aflaten na publicatie zal de mottige foto blijven staan.

Jij moet leren lezen wat er staat en niet interpreteren naar  eigen inzicht

Met die slachtoffers bedoel ik iedereen die het nog aandurft te schrijven en niemand in het bijzonder. En ik kan ook lezen en kijken je hoeft daarom de reportages niet aan te duiden.

Er mag geen post verchijnen of jij denkt te moeten verbeteren, aan te vullen, tegen te spreken.

Awel, dat werkt op mijn zenuwen bij tijd en wijlen.

 

Ik heb alvast genoten van jouw artikeltje Malenie!  (en ik denk dat ik hierin niet alleen sta). Verfrissend stukje.  Fijn om jouw ervaringen hier te willen delen.  Da's best een verrijking voor de blog.  Ik hoop hier  in de toekomst nog schrijfsels van jouw hand  te ontdekken.  Met of zonder foto's: maakt me niet uit.  Doe waar je goed in bent, en doe waar je zélf zin in hebt. 

Ach Malenie, trek het je niet aan!  Mon Maheus, (anagram voor SomeHuman), heeft nu eenmaal een  grote drang om zich te profileren en vooral dan om te muggenziften.

" Ik geloof graag dat de mensen ontmoedigd geraken om mee te werken aan de blog ". Ja Malenie dat is nu eenmaal zo als ge overstapt van een praatbarak op een reklameblad.

En vandaag zijn we naar serieuzer werk van Lassus gaan luisteren in Katelijnekerk.

Minstens zo mooi.