Met Lassus & Bacchus op stap in partnersteden Mechelen en MonsHet Mechelse culturele jaar ging van start met Hollandse Maatjes, waar de link met de Noorderburen centraal stond. Maar laten we niet vergeten dat Mechelen ook partnerstad is van Mons 2015, de Culturele Hoofdstad van Europa. Deze zuiderburen treden nu op de voorgrond. Vanaf 20 september, ook in Mechelen zelf, staat het partnerschap met Mons 2015 in de kijker.

Zondag 20 september vindt in Mechelen de Orlandus Lassus Kroegentocht met Zefiro Torna en Viermaliks plaats, die een maand later op zaterdag 10 en zaterdag 11 oktober in Mons wordt overgedaan. De Stad Mechelen bezoekt in dat weekend Mons samen met vtbKultuur Mechelen. En een week vroeger, op zondag 4 oktober,  genieten Stad Mechelen en de Koninklijke Beiaardschool van het beiaardspel van drie Mechelse Beiaardiers in Mons.

 Mons is, alle communautaire polemiek ten spijt, dit jaar meer dan ooit een vuurtoren in het cultuurlandschap. Cultuur verlegt grenzen. Cultuur daagt uit”, weet Cultuurschepen, Björn Siffer, “Ik ben dan ook ten zeerste verheugd dat onze Mechelse cultuurbeleidscoördinator, Michel Price, samen met enkele partners uit het Mechelse kunstenveld een cultureel programma op de spreekwoordelijke sporen heeft gezet tussen Mechelen Zuid en Mons Noord” aldus de enthousiaste schepen.
 

Lassus & Bacchus
De Orlandus Lassus Kroegentocht, een organisatie van Festival van Vlaanderen Mechelen samen met vocaal ensemble Viermaliks en de muzikanten van Zefiro Torna, trekt op 20 september door Mechelen. De muzikanten nemen het publiek op sleeptouw doorheen de stad met korte concerten in het decor van cafés en tavernes.

Orlandus Lassus was een meesterlijke renaissancecomponist, die alle eigentijdse genres uit de 16de-eeuwse muziekkunst met een even groot gemak beoefende. Naast het schrijven van grootse geestelijke werken, legde hij zich ook toe op populaire genres. Hij schreef liederen die de liefde, lust, ontrouw en dronkenschap bezingen.

Lassus ontmoet Bacchus en tijdens de kroegentocht hoor je scabreuze Franse chansons, Italiaanse villanella’s en Duitse drinkliederen uit het repertoire van Orlandus Lassus. Diezelfde Kroegentocht zal op 10 en 11 oktober ook de bewoners en bezoekers van Mons mee op sleeptouw nemen. Aan de kroegentocht van zaterdag 10 oktober neemt stad Mechelen deel samen met vtbKultuur Mechelen. Behalve Bacchus en Lassus staat dan ook een bezoek aan het Mundaneum, zeg maar het 'Internet van papier' geprogrammeerd.

Naast het gedurfde programma worden ook enkele ‘ernstigere’ muzikale optredens aangeboden. Op het programma staan nog een solo-optreden met Jurgen De bruyn, luitist en artistiek directeur van Zefiro Torna, en een uitzonderlijk concert uit de reeks Musica Divina rond het oeuvre van Orlandus Lassus (geboren in Mons) en Philippus de Monte (geboren in Mechelen), in het kader van het Festival van Vlaanderen.Home on Tour
Onder de vlag ‘Home On Tour’ heeft Mons 2015 een huis ingericht waar de partnersteden zich afwisselend kunnen presenteren aan de bezoekers. Van woensdag 30 september tot en met zaterdag 10 oktober is Mechelen te gast in dit pand waar je onder andere een video-installatie kunt zien die verwijst naar Contour 7, de Biënnale voor Bewegend Beeld die nog tot 8 november loopt in Mechelen.

In oktober brengen Mechelse delegaties een bezoek aan Mons. In samenwerking met de Koninklijke Vereniging voor Toren en Beiaard Jef Denyn vzw en de Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn organiseert de stad Mechelen op zondag 4 oktober een beiaarduitwisseling met Mons. Drie Mechelse beiaardiers en drie beiaardiers uit Mons en Wallonië concerteren op het Belfort van Mons. In juli speelde stadsbeiaardier Eddy Mariën overigens ook een concert op het Belfort van Bergen dat na 30 jaar weer openging.Een week later, op zaterdag 10 oktober, rijdt een autobus richting Mons om er de Lassus Kroegentocht van Zefiro Torna en het koor Mezza Voce bij te wonen. In de voormiddag wordt een bezoek gebracht aan het Mundaneum.

Mechelaars die graag mee de bus opspringen en het bezoek aan Mons bijwonen, op 4 of 10 oktober kunnen daarvoor een mailtje sturen naar michel.price@mechelen.be. Wacht niet te lang want de plaatsen zijn beperkt.

En er is meer.

Onderstaande oplijsting kan je helpen je keuze(s) te maken uit het uitvoerige programma:

Zondag 20 september om 14.00 uur, Grote Markt Mechelen Lassus Kroegentocht met Zefiro Torna en vocaal ensemble Viermaliks. Parcours: TheAtrium, Honoloeloe, en Le Pain Quotidien. Slotconcert om 17.00 uur in de Voorhal van het Stadhuis. Organisatie: Festival van Vlaanderen, Zefiro Torna, ism Stad Mechelen. Gratis.

Woensdag 30 september tot en met zaterdag 10 oktober Mechelen te gast in Home On Tour, rue D’Havré 114, Mons. Open van 12.00 tot 17.00 uur (woensdag) en van 10.00 tot 17.00 uur (donderdag t/m zondag)

Zaterdag 3 oktober om 20.15 uur, Sint-Katelijnekerk Mechelen Lassus, prins der musici: van Susanne tot Marie, Chœur de Chambre de Namur & Cappella Mediterranea Organisatie: Festival van Vlaanderen, Musica Divina

Zondag 4 oktober om 12.00 uur, parking Zandpoortvest Mechelen, vertrek autobus naar Mons. Beiaardconcerten en bezoek aan het belfort tussen 14.00 en 17.00 uur. Bezoek aan het vocaal optreden La Grande Clameur (700 koorleden) op de trappen van de kathedraal Sainte- Waudru om 19.30 uur. Organisatie: Toren en Beiaard vzw en Koninklijke Beiaardschool Jef Denyn ism de Stad Mechelen. Deelname: 15 euro (excl. Avondmaal). Inschrijven voor 26 september: Toren en Beiaard of michel.price@mechelen.be

Woensdag 7 oktober om 20.00 uur, Eglise Sainte-Catherine Mons Lassus, prins der musici: van Susanne tot Marie, Chœur de Chambre de Namur & Cappella Mediterranea. Organisatie: Mons 2015

Donderdag 8 oktober, Arsonic (Chapelle du Silence), Rue de Nimy 138, Mons. Solorecital Jurgen De bruyn, Zefiro Torna - drie concerten van telkens 20 minuten om 12.00, 12.30 en 13.00 uur. Organisatie: Mons 2015

Zaterdag 10 oktober, Chateau de Boussu en Grand Place Mons Lassus Kroegentocht met Zefiro Torna en vocaal ensemble Mezza Voce 12.00 en 14.30 uur in Château de Boussu, Rue du Moulin 43, Boussu 15.30 uur in No Maison, Grand Place 21, Mons 16.00 uur in L'Exelsior, Grand Place 29, Mons 16.30 uur in Maison des Brasseurs, Grand Place 3, Mons 17.00 uur in Le Royal, Grand Place 7, Mons Organisatie: Mons 2015

Zaterdag 10 oktober om 8.00 uur, parking Zandpoortvest Mechelen, vertrek autobus naar Mons. In de voormiddag geleid bezoek aan het Mundaneum , ‘het internet van papier’, en ‘s namiddags deelname aan de Lassus Kroegentocht van Zefiro Torna met vocaal ensemble Mezza Voce op de Grand Place van Mons. Organisatie: vtbKultuur ism de stad Mechelen. Deelname: 15 euro (excl. middagmaal) of 40 euro (incl. middagmaal). Inschrijven voor 3 oktober: mechelen@vtbkultuur of michel.price@mechelen.be

Zondag 11 oktober 2015, Château de Boussu, Rue du Moulin 43, Boussu. Lassus Kroegentocht met Zefiro Torna en vocaal ensemble Mezza Voce. Concerten tussen 12.00 en 17.00 uur. Organisatie: Mons 2015

Een uiteenlopend programma in Mechelen en Mons om U tegen te zeggen als je het mij vraagt.

Of om het met de schepen van Cultuur te zeggen: “Het culturele jaar ging van start met Hollandse Maatjes, waar we toenadering zochten met onze Noorderburen. Ik ben verheugd dat we in hetzelfde jaar ook ten Zuiden onze vrienden ontmoeten en welkom heten. Mechelen is een gastvrije stad, met een joie de vivre en die delen we graag met onze vrienden uit Mons”.

Veel plezier in Mons en Mechelen, deze en volgende maand!


tekst: © Mark Van Mullem
foto's Mons: © Mark Van Mullem, Campagnebeeld Lassus Kroegentocht © Athos Burez, beeld Mundanemum © Mons 2015

Dat was dan een zeer uitgebreide berichtgeving, waarvoor dank.

Gelukkig zijn er nog gewone burgers die van uur en tijd weten, want als je Uit in Mechelen moest geloven vond de kroegentocht plaats op zondag 27 september in een eerste berichtgeving. Later werd dat dan zondag 20 september. Ik moet zeggen, sorry voor de believers in die dienst, dat het daar een hannekensnest is. De keren dat ik daar al contact mee had waren nooit echt aangenaam en/of efficiënt. Ze weten het.

Correct me if I am wrong zou er iemend zeggen. ;-)

 

En die iemend is ? ... Ik gok op Gimycko.