Mechelse sporen in Bergen op Zoom

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Amper een boogscheut ligt het van ons Mechelen verwijderd.  En met het spoor ben je er zo,mocht je overwegen met de trein te gaan.  In een uurtje rij je van het Centraal Station, met overstap in Roosendaal, naar dit oergezellige historische Brabantse stadje - daar waar Brabant Zeeland zoent....  De stad die nu zowat 66000 inwoners telt, is één van de oudste van Nederland, en won aan belang door zijn ideale ligging bij de Schelde.  Het bracht de stad tot grote bloei, en nu nog zijn tal van markante gebouwen getuigen van een rijke geschiedenis.  Ik bracht er een weekendje door, en dat is me best bevallen.  Gek toch hoe je soms alle windrichtingen doorkruist en je vaak vergeet op visite te gaan bij de naaste buren... Bergen op Zoom is heerlijk terrassen op een Bourgondisch plekje, shoppen in vele kleine speciaalzaken, fietsen door een prachtge omgeving met water en bossen, je onderdompelen in de historie van een boeiende stad...  En dan..., dan ontdek je ook Mechelse sporen.  Niet één, maar meerdere...

 

 

Het is zalig vertoeven op de Grote Markt van dit stadje.  De zomerse terrasjes zitten overvol, en mits wat verbeelding en het wegdenken van wat 'Nederlandse details, waan je je ergens in eigen land. 

Een imposant Stadhuis, en tot theater 'de Maagd'  omgebouwde kerk bepalen het uitzicht...  Maar het meest in het oog springend is de toren van de Sint-Gertrudiskerk, die hier gemeenzaam - net als de Lierse Gummarustoren - tot 'peperbus' werd gedoopt.  En je merkt dadelijk waarom dit gebeurde.  De bedoelde kerktoren die rond 1370 werd gebouwd had immers véél hoger moeten worden (waar hoorden we dat nog?).   Hij bleef echter steken op welgeteld 61,46 meter en staat aldus in de schaduw van onze Mechelse Trots.

De toren is gebouwd in de Brabantse-gotische stijl, en misschien komt hij daarom zo 'vertrouwd' over. De buitenkant is bekleed met Gobertangesteen - net zoals bij Sint-Romboutstoren.   De gids die ons door de kerk loodst vertelt me zelfs dat deze steen (net zoals deze bij het stadhuis) in Mechelen werd bewerkt voordat hij naar hier werd getransporteerd.   De steen van Gobertange is een witte kalksteen die in Waals-Brabant werd ontgonnen en waarmee sedert de 15de eeuw tal van gebouwen werden opgetrokken.

Het oudste gedeelte van de toren dateert dus van eind de veertiende eeuw, en werd ontworpen door ene Evert Spoorwater.  De toren behoorde bij een vroeger lager kerkgebouw.  Maar dan komt een illustere Mechelaar op de proppen.  Antoon Keldermans van de Mechelse bouwmeestersdynastie ontwerpt een nieuwe kerk in laatgotische stijl.  De succesvolle Keldermansen laten wel op meerdere plaatsen in de Lage Landen hun stempel na.  Ze zijn dan ook gegeerd.   Een nieuw koor en een nieuw transept werden gerealsiseeerd, tot geldgebrek stokken in de wielen kwamen steken.  Maar goed: de Keldermansgotiek is tot hede ten dage nog erg goed merkbaar.

(beklim zéker de toren.  Bij helder weer kan je erg ver kijken, tot het Antwerpse havengebied en de koeltoren van Doel...)

Jammer genoeg ging het daarna bergaf met deze kerk.  Godsiensttroebelen en beschietingen door de Fransen in 1747 hebben de kerk grotendeels verwoest.  Ook de grote luidklok die Mechelaar Willem Van den Ghein goot voor deze kerk.  Bij de heropbouw koos men voor een 'Hervormd' sober karakter en werd de kerktoren 9 meter lager, en kreeg ze haar huidige bekroning.  Maar sinds de restauratie die in 1987 eindige werd de kerk weer in dienst genomen voor de Katholieke eredienst.  In de klokketoren hangen 44 klokken die net zoals in Sint-Rombout en in vele andere kerken bij de Nederlandse firma Eijsbouts werden gegoten.  (Terzijde: nu zijn ze trouwens aan de slag om onze nieuwe mobiele beiaard te gieten...).  De beiaard werd gemaakt volgens de principes van onze Jef Denyn.  Weet je dat ook dat A.J.De Groot uit Bergen op Zoom studeerde aan de Mechelse beiaardschool en er uitkwam met onderscheiding.  Hij werd later stadsbeiaardier in zijn stad en directeur van de plaatselijke muziekschool.

Ook het interieur is het bekijken waard.  Je merkt in het relatief sobere gebouw waar de gotiek overgaat in de 'nieuwe' aanpassingen...  

Bergen op Zoom telt zo'n 80 stadsgidsen, vertelt me de vriendelijke en behulpzame vrouwelijke gids die in de kerk de toeristen opvangt en zo nodig bedient van uitleg.  Dit is een leuk systeem.  Ook in het stadhuis worden we zo op onze wenken bediend.  Geen enkele vraag gaan ze uit de weg.  Als ik vertel dat ik las dat in het kerkinterieur Mechels houtsnijwerk te vinden is, neemt ze me mee naar enkele mooie barokke biechtstoelen. 

De maker(s) van deze biechtstoelen weet ze niet zo dadelijk, maar ik herken in één van deze erfstukken Nicolaas Van der Veken - maar géén deskundige op dit terrein zijnde is dit wellicht een meer dan wilde gotiek.  Niets is de gids te veel.  Ze gaat dadelijk wat opzoekingswerk verrichten en telefoneert zelfs met een paar collega's...  Het blijft nadien nog wat onduidelijk.  Wie dus toevallig méér weet hierover, moet het beslist niet nalaten om Mechelenblogt te contacteren.  In Bergen op Zoom is nu ook de nieuwsgierigheid gewekt, en houdt men Mechelenblogt in de gaten!

 

 

         

 

We steken het marktplein over tot aan het stadhuis.  Ook daar worden we opgewacht en verder rondgeleid in het gebouw door een ervaren en weerom uiterst gedienstige stadsgids.

Na een niets ontziende stadsbrand in 1397 gaat het oude in hout opgetrokken stadhuis volledig in de vlammen op.  Wat later wordt een nieuw 'stadthuus' in steen opgetrokken, maar een tweede grote stadsbrand legt ook weer grote stukken van dit gebouw in de as.  Het heropgebouwde stadhuis bestaat nu uit drie aanpalende woningen die in 1611 één nieuwe voorgevel krijgen en de spreuk 'duizend gevaren kom ik te boven' wordt er trots in verwerkt.  'Merck toch hoe sterk!' is de stadsleuze van Bergen op Zoom en toont het doorzettingsvermogen van de stedelingen...

De gevel is opgetrokken in gobertangesteen die - weet je wel - in Mechelen werd verwerkt voordat hij naar Bergen op Zoom kwam.

 

We klimmen via een monumentale houten trap naar de trapzaal.  Maar dan komt de verrassing: deze trap uit 1619 is puur Mechels!  Toch wel leuk om weten dat alle bruidspaartjes uit Bergen op Zoom hun trouwfoto's laten nemen op deze treden.  Mechels monumentaal houtsnijwerk is dus zowat te zien in elk trouwalbum van deze Brabantse stede...

 

 
Maar er is méér te zien in de trouwzaal!
Achterin bevindt zich een schoow op kolommen in Italiaans marmer.  En aan weerszijden van deze schouw hangen Mechelse muurkastjes.  Net als de schouwbetimmeringen dateren deze uit de eerste helft van de 17de eeuw!
Weerom een Mechels exportproduct met klasse!  Mechelaars waren immers meesters in houtsnijwerk...
 

 

Maar het absolute pronkstuk van Bergen op Zoom is uiteraard het Markiezenhof!  Da's pas een monument om mee uit te pakken!

Vreemd genoeg komt dit ook erg 'herkenbaar' over, en spontaan denk ik aan het Hof van Busleyden.  Gekopieerd of geïnspireerd?  Hier moet ik het fijne van weten.

Het Markiezenhof is het voormalige stadspaleis van de Heren en latere Markiezen van Bergen op Zoom die tot de topadel van Nederland behoorden.  Het werd gebouwd tussen 1485 en 1514 in opdracht van de Heren Jan II en Jan II van Glymes.  En je kan het al raden: de plannen werden getekend door  niet minder dan 'onze' bouwheren Antoon en zoon Rombout Keldermans

Het stadspaleis is dus laatgotisch maar kreeg bij het begin van de 18de eeuw nog een vleugel in Franse stijl, naar de mode uit die tijd.  Nu is het Markiezenhof zowel museum over de geschiedenis van Bergen op Zoom, bib en archief.

Van 1494 tot aan zijn dood werkt Antoon of Anthonis Keldermans aan de bouw van 'Het Grote Hof'.  Met inbreng van Heer Jan III van Glymes creërt hij de nieuwe vleugels rond de Grote Binnenplaats.  En die Jan doet dan ten gronde.  Hij volgt de werken op de voet, en bemoeit er zich actief mee. Jan Van Glymes is een héél invloedrijk personage in zijn tijd.  Erasmus was bij hem een tijdje in dienst en de grote Keizer Maximiliaan van Oostenrijk - de vader van 'onze' Margareta komt er regelmatig over de vloer.  Het is dan ook niet zo gek, dat kleinzoon - onze in Mechelen opgevoede latere Karel V - hem later zal eren met de titel van Markies!  Jan Van Glymes was in 1492 aanwezig op een kapittel van de Ridders van het Gulden Vlies in de Sint-Romboutskathedraal.  Nog steeds is zijn wapenschild er aanwezig.  In 1504 was hij mee één van de oprichters van de Mechelse Grote Raad!

Na het overlijden van Antoon, neemt zoon Rombout de functie van bouwmeester over.  In de nabijgelegen stad Steenbergen bouwt hij in tussentijd ook nog de Sint-Jacobuskerk.  Stadsarchitecten als de Keldermansen waren vaak tegelijkertijd aan de slag op verschillende bouwwerven van stedelijke en kerkelijke overheden.  

Zo bouwen Antoon en Rombout Keldermans ook de zomerresidentie van de Heren van Bergen op Zoom, op tien kilometer van de stad.  Het Kasteel van Wouw wordt door hen gemoderniseerd en versterkt, maar jammer genoeg staat er nu geen steen meer van recht... En Antoon is ook betrokken bij de vestingswerken van de stad én de bouw van nieuwe torens.

Habsburgse Hoven hebben allemaal dezelfde kenmerken, of het nu gaat om Brusselse bouwwerken, of Mechelse zoals het Hof van Busleyden of het Hof van Savoye waar Margareta haar woonst had...  Ze bezitten traptorens en galerijene met open arcades, speklagen ind e gevel en een ingebouwde kapel. 

Vergelijken maar!

 

(herken je de trap als in Mechelen - bij het paleis van Margareta van Oostenrijk?)

(een veelhoekig torentje als bij het Hof van Busleyden...?)

 

Jan II van Bergen op Zoom was één van de eersten in de Nederlanden die deze stijl hanteert.  De Mechelse stadspaleizen worden in ongeveer dezelfde periode opgetrokken.  Onze stedelijke bloeiperiodes lopen wonderlijk parrallel, en de groten der aarde van die tijd zijn bij mekaar kind aan huis in deze residenties.

Het Markiezenhof is het bezoeken overwaard als je in Bergen op Zoom komt.  Het is eigenlijk een must!

Het interieur loont de moeite.

Nog eentje om het af te leren:

In de grote Hofzaal werden vroeger de belangrijke gasten van de Heren en latere Markiezen ontvangen.  Dit vroeg om een zekere grandeur...   In 1522 werd een indrukwekkende schouw besteld... bij: Rombout Keldermans.  En het is onze Mechelaar die deze Christoffelschouw ontwerpt die dé blikvanger is in deze grootse en gewichtige ruimte.  De schouw weegt zo maar eventjes 15 000 kg. en dat kan tellen... De schouw die in Mechelen werd vervaardigd werd in blokken en platen per schip naar Bergen op Zoom gebracht...

 

Er zijn nog wel meer linken met Mechelen!

In 1502 goot Mechelaar Joris Waghevens een klok voor het Bergse Spuihuis aan de toenmalige haven, en in 1514 goot de eveneens Mechelse Peter III Van den Ghein een klokje voor het stadhuis.

In de 14de eeuw was Bergen op Zoom een belangrijk verkoopscentrum voor Mechelse lederproducten, messen en spelden.  Maar ook voor de export van Mechels laken naar verder gelegen gebieden en import van textiel was Bergen erg belangrijk.  Op deze markt was rond 1506 Jan Van Mockenbroeck uit onze stad een belangrijk spilfiguur.

Mechelaar Hans Poppenreuter die in onze stad een succesvolle kanongieterij had uitgebouwd opende in Bergen op Zoom een filiaal van zijn bedrijf.

Uitgeweken Mechelaars voelden zich in Bergen op Zoom erg thuis.  Vanaf 1407 tot 1615 vestigden zich in deze stad niet minder dan 43 poorters uit onze Dijlestad.

Mechelse Karmelieten die zo'n zes 'termijnhuizen' of herbergen beheerden waar bedelmonnikken konden overnachten, openden in Bergen op Zoom een huis in 1460.

Nog een allerlaatste weetje:  Op onze Haverwerf stond er eeuwenlang de herberg 'Bergen op Zoom'.  Waar dan? kan je je afvragen.  Misschien gaat er een licht op als ik zeg dat ze later een naamwijziging kreeg, en voortaan 'den Herten Aas' werg genoemd...  Nu is deze herberg ook reeds geschiedenis en werd het pand een kunstgalerij...

Boeiend en mooi Brabantse Bergen op Zoom: een prima idee voor een dagje uit of een weekendje weg.

Bergen op Zoom: Mechelser dan je denkt...

 

(maquettes van de stad in museum Markiezenhof...)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik heb ondertussen dit artikel nog kunnen aanvullen met leuke weetjes uit het boekje van stadsgids Lucas Van de Leur 'Spotting Mechelen in Nederland', me doorgestuurd door Tony Schaerlaecken.  Waarvoor dank!

BOZ heeft net als Mechelen nog één historische stadspoort kunnen behouden

https://nl.wikipedia.org/wiki/Gevangenpoort_(Bergen_op_Zoom)

Blijkbaar waren de Keldermansen de Willemen Groep van hun tijd.

:-)

Inderdaad Jokke: de gevangenispoort!  Alleen maar omdat ze deze functie nog had... Momenteel legt men de laatste hand aan de restaurtatie.  Binnen enkele dagen kan je ze weer bezoeken...

(foto's: Jan Smets)

Schitterend pleidooi om ons eindelijk af te maken van die Waalse blok aan ons been.

G.L., in den toad da de diere nog sprake zeije de mense da over zeuken dinge. Ma noa es 't allien nog de kunst oem oep het papier te gerake. Nadenke G.L.

Schitterend pleidooi om ons "eindelijk af te maken" van die Vlaams blokker aan ons been.
 

 

A zal a wille zegge da w'onzen Toure moeten afbreike, dien blok stiene oat Weuls-Brabant. Dat 'm d'r dan al an begint dui mé z'n bloete polle den on­der­ste weg te pakke. Ee ni v'roem koume vui g'em na Gobertaonzj geslèpt et, eh G.L..

Vijr ga 't pertang ni zaon: Toon die stien gelij weer, iette da Gobbertingen... "kalksteen die in Waals-Brabant werd ontgonnen"  ? M'n oer !

Een akte uit november 1452

Wa kallek deroat gheuld en nen oep Wale derin gelate, ja. Dus as G.L. die kallekstien nao na ginder doo... Díe ga content zaon !

Hoor de roodborstjes fluiten.

Als eindelijk de niets ter zake doende en nutteloze randbemerkingen geuit zijn, is het nu weer tijd om op het onderwerp terug te komen...

Ik kreeg immers daarnet een heel vriendelijke mail uit Bergen op Zoom met leuke en boeiende randinfo.  Ik laat jullie meelezen wat Marit Spooner, Monumentengids uit deze stad me toestuurde:

 

"Bijgaand nog informatie over een klok die in het oude Stadhuis aan de Grote Markt te Bergen op Zoom staat.  Het is een klok uit Mechelen!

In 1860 kwam er een onverwachte wending in het torenuurwerk-verhaal in de Rombouttoren in Mechelen: de verantwoordelijke hoefde voortaan niet steeds de 380 tredennaar boven te gaan om de uurwerken te bedienen en gelijk te zetten - immers - een nieuw systeem ruimde alle moeilijkheden uit de weg.  Het was een uitvinding van de heer Michiels, professor wiskunde aan het stadscollege van Pitzemburg.

De slinger die de gang van het uurwerk regelde, werd vervangen door een toestel waarin een haaktje elke minuut werd opgeheven en het werk minuut per minuut deed vooruitgaan.  Dat gebeurde door een perfect afgestelde regulator die op de eerste verdieping van het stadhuis stond (nu het postgebouw) en via een ijzerdraad verbonden was met het torenuurwerk.  Een spoel en ee magneet heffen het haakje om de minuut op.  Omdat de regulator binnen stond, hadden stormen en andere weersomstandigheden niet langer invloed op het uurwerkmechanisme in de toren.  (in de begintijd wekte een systeem met glazen bokalen gevuld met zink en hars een aantal volt op.)

Michiels'uitvinding was een groot succes.  Na Mechelen werden veel torens in België en elders in de wereld uitgerust met zijn systeem.  In een op de drie kerken vindt men tot op vandaag de regulator.  het Mechelse exemplaar was ingebouwde in een staande kast die deel uitmaakte van het prachtige interieur van het voormalige stadhuis.  Het is teruggevonden en gerestaureerd en bevindt zich nu in de oude beiaardkamer, samen met het stelsel dat het uurwerk van 1860 tot 1966 regelde.

Het staand horloge in de Vierschaar in Bergen op Zoom is een broertje (of zusje?) van het besproken uurwerk te Mechelen.  Onze klok stond eertijds in het Spuihuis hier aan de haven, om daar het 'toren'-uurwerk te sturen..."

 

 

Bedankt voor deze info!

Jan, wees niet te hard voor G.L.   Hém treft geen schuld als zijn verzorgers zijn dwangbuis niet zorgvuldig genoeg hebben dichtgeknoopt en hij bijgevolg alsnog een PC-klavier heeft weten te bemachtigen.

Dit ter zijde, bedankt voor je interessante blog en het noopt mij alleszins tot een ritje naar BOZ om het daar ter plaatse te gaan verkennen.

"Op het onderwerp terugkomen" wil dus zeggen: Nog eens dunnetjes het artikel uit 2010 overdoen: 'Het machientje van Michiels', waarnaar sindsdien al verscheidene keren verwezen werd. Zo las ik: "Vooral in Europa (uitgezonderd Groot-Brittannië) werd dit systeem dé standaard voor meerzijdige torenuurwerken" en het Europese BoZ ligt niet in GB.
Ik wist tenminste een extra detail over de in onderwerp vermelde herkomst van de kalksteen, heb soms wél gevoel voor humor, en lanceerde de uitdrukking "to send someone to Gobertaonsj". 't Zal nog van pas komen.

Ik heb het niet over 'uw kalksteen' Mon, maar dat wéét je natuurlijk ook.  Ik heb alléén de mail die ik toegestuurd kreeg uit Bergen op Zoom hier als reactie geplaatst.  Fijn dat die gidsen daar - die me uiterst sympathiek en behulpzaam zijn geweest ter plaatse - deze blog lezen, en hierop willen anticiperen.  Over de grenzen heen.  Geweldig toch?

De historische relatie getoond in het artikel, raakte in de vergetelheid en dat is jammer. Laat ons verzusteren met BoZ, dat nu al met Oudenaarde en Szczecinek banden onderhoudt. Mechelen moet het niet altijd even ver gaan zoeken: Nabije familie wordt vlotter bezocht.

@Roger Kokken: zeker niet op Wapenstilstand naar BOZ trekken, want dan hebben ze in het Krabbegat wat anders te doen dan zich met toeristen bezig te houden!

Daar zijn nog flink een aantal dagen tot Vastenavond dat gans BOZ op zijn kop staat!

Allemaal een aantal keren meegemaakt van 11-11 en Neuzenbal tot het vallen van de kraai!

Gewoonweg schitterend volk die Krabben!

https://nl.wikipedia.org/wiki/Krabbegat

Met een tikkeltje weemoed denk ik terug aan Jan Sanders die zo dikwijls mijn persoonlijke gids was door zowel feestend als cultureel BOZ

 

Wel?  misschien moeten we maar eens voor alle sympathisanten van Mechelenblogt die willen, een daguitstap naar Bergen op Zoom plannen?   ;-)   En dan maar verzusteren 'onder ons'.  Moet te regelen zijn nu ik een aantal gidsen daar heb leren kennen...

Met wat moeite vind je misschien het onderstaand boek nog ergens.

@ Luc : hier meer info over jouw boek...

Digibron

En misschien heeft boekhandel Hamelink uit Leiden nog een exemplaar.

In 1969 reed ik voor het eerst naar Bergen op Zoom toen er nog geen autoweg was. Vorige vrijdag was ik er voor het laatst. Het is er sinds de jaren zestig veel veel mooier geworden in de gerestaureerde binnenstad. Ik kom er nog minstens vier keer per jaar maar mijn goede vriend jacques vestigt altijd de aadacht op de "multiculturele" verrijking die parkeren in een betaalparking noodzaakt want iedereen weet dat een rood-wit nummerbord daar niet in een straat parkeert om even een krant te kopen zodat de eigenaar ieder ogenblik kan opdagen. 

Bergen op Zoom ken ik sinds 1957. We moesten in het 2de jaar middelbaar van het Atheneum op de prijsuitdeling het geuzenlied Merck toch hoe sterck zingen met de bekende regel Berg op Zoom hout u vroom stud de Spaensche scharen. Dat was vanwege het Atheneum natuurlijk midden in de schoolstrijd een statement tegen die "kattekoppen, sussen, stjeven" en andere lieflijke woorden voor de katholieken. Maar niemand in het Atheneum deed de moeite ons de betekenis van het lied uit te leggen. De meesten onder ons en veel van de aanwezige ouders in de Cinex hoorden alleen dat "hout u vroom" en dachten dat het een katholiek liedje was en een bewijs van pluralisme van de school.

Bergen op Zoom heeft voor mij een dubbele knipperlichtfunctie. Je merkt direct dat de stad een oer-Brabantse gemeente is die bij ons Brabant hoort; niet alleen qua architectuur maar ook qua mentaliteit. De kloof tussen een Mechelaar en een Bergenaar is veel kleiner dan die tussen een Mechelaar en een Bruggeling. Meer nog dan Breda en Den Bosch is Bergen dus het slachtoffer van een ooit tijdelijke frontlijn die nu een Vlaams-Nederlandse staatsgrens is. Een Bergenaar die naar de grote stad gaat, rijdt altijd naar Antwerpen; nooit naar Rotterdam, laat staan Amsterdam. En ten tweede is Bergen een mooi voorbeeld van de Vlaamse koudwatervrees. Als ik naar Bergen, Middelburg of via de E19 naar Zierikzee, Breda, Dordrecht, Delft, Den Haag en bovenal mijn Leiden (even mooi als Amsterdam maar zonder de nadelen) rijd, dan zie ik al een paar kilometer na de grens geen enkele Vlaamse auto meer. De Vlamingen zitten graag een paar uur in de auto op weg naar Blankenberge en hebben meestal geen idee van wat moois er op nauwelijks 90 minuten rijden te beleven is.

Rond het O.L.V.-van-Gedurige-Bijstandkerkje op het Van de Weyngaert­plein in Sint-Mariaburg te Ekeren, gaat zondag de 27ste van deze maand de jaarlijkse rommelmarkt door, van 8 tot 18 uur. Op van die gezellige door de meeste kalenders verzwegen niches zonder teveel poe­ha of pro­fes­sio­nals, valt tussen toch 180 standjes bij droog weer al eens een koopje te doen...

Ik ben er graag vroeg bij en waarschijnlijk bol ik rond de middag acht kilometer verder in Putte Noord-Brabant binnen. Geniaal Prul Systeem overbodig: Simpel rechtdoor voeren de N289 en Antwerpsestraatweg tot in BoZ centrum, 19 km over de grens. Effen meepakken, me dunkt.

Antwerpsestraatweg ! Kunnen die geen gewoon Nederlands, daar?

Deze kaart van de Zeeslag voor Bergen op Zoom is van onze Frans Hogenberg.

En in onderstaande prent van Frans Hogenberg heb ik de vermelding "Bergen" altijd aanzien als "Mons".  Maar het kan natuurlijk ook "Bergen op Zoom" geweest zijn.

Het geuzenlied waarnaar janarthurleo naar verwijst wordt ook al een tijdje gespeeld op Sint-Romboutstoren.  Elk jaar in de Goede Week worden de melodietjes gewijzigd op de speeltrommel, wat een héél arbeidsintensief werk is trouwens...

In het kader van het cultuurjaar 'Hollandse maatjes' worden nu vier Hollandse liedjes gespeeld. Op het uur: het lied van de Zilvervloot, om kwart over het uur: 'Daar was laatst een meisje loos', op het kwartier voor het uur: 'In Holland staat een huis', en...

...op het half uur speelt Sint-Romboutstoren hét lied van Bergen op Zoom: "Merck toch hoe sterck!"

Gimycko, met jouw "heb ik de vermelding 'Bergen' altijd aanzien als 'Mons'. Maar het kan natuurlijk ook 'Bergen op Zoom' geweest zijn", zou ook de vermelding 'Mechelen' natuurlijk 'Mechelen aan de Maas' kunnen geweest zijn, zeker! Al in Hogenbergs tijd waren kortweg Bergen & Mechelen welbekend, dus was je fantasie niet zo "natuurlijk".

In plaats van hier rapper dan rap alles vol te pleis­te­ren met helemaal niets ter zake doende afbeel­din­gen of opris­pin­gen, doe eerst een korte elemen­tai­re feiten­check. Ik googelde wat me direct te binnen schoot: 'bergen belegering hogenberg photos' en bij de 1ste oogopslag herkende ik net zulke tekening. Dus hoefde ik maar daarop en op 'Pagina bezoeken' te klikken:

https://www.rijksmuseum.nl/nl/collectie/RP-P-OB-78.784-113

Voor Bergen stond o.m. het "Albanische Leger" (grappig in deze Duitstalige tekening, want dat kan natuurlijk ook...) onder leiding van "Duc d' Alba", valt te lezen in die wat bredere blik dan jouw linkerkant, met onderaan o.a.:
"Uberihlett Bergen wol bekant,
 Zu Hinnegaw ins Kunigs landt.
 Anno Dñi. M. D. LXXII.   XVII. August"

(17 augustus 1572 en het zou al getekend zijn in de periode 1572-1574).

Ook als je nog niet van geschiedenis hoorde spreken, met de oudste Spaanse Furie in 1572 en het eerste beleg van BoZ pas in 1588 door de hertog van Parma en niet de al in jouw afbeelding genoemde Duc d' Alba, zou je "Hinnegaw" toch op een landkaart moeten kunnen situeren.