Mechelaar Freek Mariën wint Taalunie Toneelschrijfprijs 2015

Mechels theatermaker en schrijver Freek Mariën (1988) heeft zondag 5 september in Amsterdam tijdens het Nederlands Theater Festival voor zijn stuk 'Wachten en andere heldendaden' de Taalunie Toneelschrijfprijs 2015 gewonnen.

Wachten en andere heldendaden is een anarchistisch en provocatief stuk, onnavolgbaar in ontwikkeling, zo uitzonderlijk dat het eigenlijk met geen ander werk te vergelijken valt”, oordeelde de jury.

De Taalunie Toneelschrijfprijs bedraagt € 10.000 en wordt telkens toegekend aan 'de meest belangwekkende theatertekst van het voorbije seizoen'. Het betreft dan een Nederlandstalig stuk dat voor het eerst werd opgevoerd. Met deze prijs wil de Taalunie de Nederlandstalige toneelschrijfkunst en opvoering ervan stimuleren.

De jury koos de winnende tekst van Freek Mariën uit 68 inzendingen. De uitreiking van de prijs vond plaats in Theater Bellevue in Amsterdam tijdens het jaarlijkse Theater Festival.

Freek Mariën is theatermaker en schrijver. Hij groeide op in Mechelen, studeerde in 2012 af als Master in het Drama aan KASK Gent. Mariën speelde bij HETPALEIS en De Maan. In 2009 richtte hij samen met Sarah Van Overwaelle het jeugdtheatergezelschap De Nietjesfabriek op. Met de toneeltekst 'Vergiet', waarover we op Mechelen Blogt ook al berichtten, won hij de Kaas & Kappesprijs 2012, die de beste jeugdtheatertekst uit Nederlands- Duits taalgebied bekroont.In Mariëns stuk 'Wachten en andere heldendaden' staan vier personen op wacht voor een muur met uitkijkpost, waarachter zich een staatsgeheim bevindt. Als één van de vier wachters ongezien verdwijnt, raakt het hele systeem ontregeld. De jury noemde het "een eigenzinnig, krankzinnig en zinnig stuk over macht, (vastgeroeste) patronen, regeltjes, verwachtingen, de angst om ergens niet bij te horen, de prijs van (on)gehoorzaamheid, de omgang met gemis en verlies, maar ook over zaken als politiek en besparingen."

De Nederlands-Vlaamse jury van de Toneelschrijfprijs 2015 bestond uit Silvia Andringa (regisseur De Jonge Republiek, festival Halbstark Münster), Flip Filz (acteur en theaterdocent) en Ruth Mariën (dramaturg). Ruth is zus van Freek maar werd vanzelfsprekend niet bij de stemming betrokken. Freek en Ruth Mariën leiden samen het gezelschap Het Kwartier.

De Taalunie is de beleidsorganisatie voor het versterken van de positie van het Nederlands, zowel binnen als buiten het taalgebied. Meer informatie over de Taalunie is te vinden op www.taalunie.org en www.taalunieversum.org.

Met deze toneelprijs kan de jonge theatermaker weer een dikverdiende pluim op zijn spreekwoordelijke hoed steken!

Nog zo'n Mechelaar om fier op te zijn. Proficiat, Freek!


tekst en foto (2013): © Mark Van Mullem
 

Oververdiend voor dit Mechelse talent.  Goed om het hier in de aandacht te brengen Mark!

In 2012 won hij reeds een internationale theaterprijs, en toen al zag het er naar uit dat hij nog hoge ogen gingen scoren...  Ik maakte er toen ook al een stukje over:

www.mechelenblogt.be/2012/02/internationale-theaterprijs-voor-mechelaar-...