Maanrock 2.0 - II dag 2 & 3: Mechelen rockte en danste als nooit tevorenEen exhaustief verslag durven we je niét beloven maar een neerslag van de Maanrockdagen 2 en 3, zaterdag 29 en zondag 30 augustus 2015 zoals Troostie en Mark dat beleefden, dat lees je hieronder.

Om kort te gaan: Maanrock 2.0 was een heus feest met voor elk wat wils. Met 200% Amu, 100% Emo* en dans, dans, dans... Maar lees vooral verder.De tweede Maanrockdag begon op het Groot Podium met een optreden van The Spectors, een meidengroep met twee... jongens (!) die harmonieuze melodieën en dromerige zang combineren tot een fraaie geluidsmuur. Een plezier om daar tegen aan te botsen: dromerige popmuziek met een scheutje buzz en een sprankel reverb … mooi zondermeer! En natuurlijk met een zangeres/bassiste met een zéér hoog Kim 'Sonic Youth' Gordon-gehalteTeam William stond te drummen om het Groot Podium te bestormen met hun catchy indiepop. Ze brachten een bevlogen set, vol overgave, waar het zweet vanaf gutste. De bassist kroop zelfs even bovenop zijn versterker en donderde er daarna even vlot weer vanaf … maar geen probleem, de finale van hun set kwam niet in gevaar.Op het Apart Podium speelde The Hindu Needle Trick een thuismatch. Zelf bestempelen ze hun muziek als “rock ‘n’ roll met een folky soul”. Daar is geen woord van gelogen. Misschien dat de Hindus ook wel een stukje blues en een flardje pop in hun sound binnensmokkelen, ze zijn niet voor één gat te vangen.

Niemand die een jaar geleden had gehoord van Jett Rebel (NL), maar nu staat hij toch maar mooi in zijn blote bast op het Groot Podium te blinken. En hij heeft die plaats niet gestolen. Met zijn catchy en intense popgeluid weet hij de Grote Markt te raken. Dit druipt van rock ’n roll attitude. Melodie en grooves worden vlotjes vermengd door dit ‘Hollandse Maatje’ op de affiche.Blues 4.0
Op het Apart podium hadden ondertussen The Rhythm Junks een blik jazz, pop, rock, funk, soul en blues opgetrokken waar de aanwezigen zich duchtig aan konden laven. Blues 4.0 zeg maar. Een mens zou haast blij zijn dat het die ene keer op die uitgeregende Parkpop niét gebeurde, dan hadden ze immers niet op Maanrock gestaan. Wat een leuke 'extra' zeg! The Rhythm Junks zijn een (h)échte band die geen rock ’n roll spelen, maar rock ’n roll belichamen in elke vezel van hun lijf.Het Franse Bottle Next was misschien wel dé ontdekking van de tweede Maanrockdag. Een uitermate engergieke drummer en diens kompaan die als een gek te keer ging op de akoestische gitaar, ook de vocalen verzorgde en af en toe voor nog meer percussie zorgde. 'Hard Folk' is het label dat je op hun facebookpagina leest. Ja, die vlag dekt ruimschoots de lading. Knap was het alleszins!Over The Fabiola Fun F*ckers kunnen we kort zijn. Ze kregen de hele Botermarkt aan het dansen, feit. Maar of het goed was? Laat ons het erop houden dat The Magical Flying Thunderbirds al bij al nog niet zo slecht waren. Keet schoppen was het hoofddoel, in toon zingen leek bijzaak.

Dans, Dans, Dans!
Maar niet getreurd: op de Grote Markt was het tijd voor het eclectische Balkan Beat Box en hun ideale mix van world, jazz, funk, Oosterse en Oriëntaalse grooves, klezmer en Balkan-beats. Er werd duchtig beroep gedaan op de dansbeentjes en de het combo zat zelf ook geen seconde stil. Iemand had hen voor het optreden het verhaal over de Maneblussers verteld . En dus droegen ze 'Dancing with the Moon' op aan “that man who thought the tower was on fire”. Héél de Grote Markt wiegde, sprong en danste mee op de meeslepende sound van Balkan Beat Box. Feest!


Wat krijg je als je electro, rave en punk in de mixer gooit en op het Groot Podium serveert? Juist: The Subs, het land's rots in de branding van de dancescene. De Grote Markt lustte er wel pap van en ging door het spreekwoordelijke dak.Wie Sioen zegt, zegt kleine mooie liedjes, sfeer en melancholie en een prachtig stemgeluid. Op het Apart Podium bracht Sioen echter een vrij harde, ruige set. Veel nieuwe nummers ook, vooral aan het begin van het optreden. Met altijd weer die sterke teksten. Een jongeman uit het publiek wou wel met Frederik Sioen trouwen, maar daar moest de zanger toch nog even over nadenken …  Met dit zeer gesmaakte optreden wist Sioen vriend en vijand te overtuigen. het was de kers op de zaterdagse Maanrocktaart.Op de Grote Markt werden de electrobeats lustig verder gezet door DJ Tom Barman, frontman van dEUS maar met zijn andere groep Magnus zeker geen onbekende in het dancewereldje. Aan zijn zijde herkenden we dan ook zijn Magnus-maatje C.J. Bolland. Loodzware beats en grooves vulden Mechelen tot ver over middernacht. Dan was het tijd om te gaan slapen om goed uitgerust te zijn voor de laatste Maanrockdag.Zondag 30 augustus

Nadat De Ketnetband de jongsten had verwend, was het tijd voor Mechelse (cover)band Frituur Paula. Hoogtepunt was hun versie van ‘Iedereen is van de wereld’ van The Scene. Hiervoor kregen ze assistentie van heel wat vrienden/muzikanten waaronder Klaas Delrue (Yevgueni), Jasper (Bandits), Udo, de Ketnetband en saxofonist Frank Vaganée. De ultieme tribute aan de ons onlangs ontvallen Thé Lau.

Op het Feestpodium was het tijd voor hiphop uit the M-City met de homies van ZwartWerk! Vier MC’s en een DJ met roots in Angola en Congo en nu ook Mechelen. De Mechelse sensatie flitst als een wervelwind over het Feestpodium en krijgt zijn jonge aanhang mee om een feestje te bouwen op de IJzerenleen.Nog Maneblussers op het Feest Podium met de heren Sliq & Slim, in Mechelen ook wel gekend als Jan & Raf. Het Mechels feestje kon verdergaan.  We gingen op het hoofdpodium even naar Christophe kijken, stelden vast dat het niet ons pakkie an was. Maar ook, eerlijk is eerlijk: de man zorgde voor behoorlijk wat ambiance op de Grote Markt.  We gingen ook even poolshoogte nemen bij Nielson die na Christophe speelde op het Groot Podium. De jongeman deed zijn ding vol overgave maar het viel op dat het grootste deel van het publiek enkel voor dat ene hitje kwam ('Sexy als ik Dans',
nvdr).Maanrockrally
Op het Apart Podium  vond de Maanrockrally-finale plaats. Finalisten: Mr Greedy, Bear Run, Camille Ooghe, The Hipster Jugend, Pothamus en Massa Nobu. De winnaar mag volgend jaar Maanrock 2016 openen op het Grote Podium.Bear Run bracht sfeervolle indierock. De bassiste in strakke zwarte rok deed spontaan denken aan die overbekende videoclip van Robert Palmer: 'Addicted To Love'.

Onder de uitschieters, en één van de ontdekkingen van de dag was jongste deelneemster Camille Ooghe. Zichzelf begeleidend op piano en gitaar bracht Camille bloedmooie liedjes en haar prachtige stemgeluid maakte behoorlijk indruk op de toehoorders. Hou deze jongedame in de gaten!
The Hipster Jugend grossiert in elektronica met stevige roots in de eighties en nineties. De vocaliste brengt een mooi intermenselijk evenwicht in de beats en elektrogrooves. Maar misschien komt deze muziek beter tot zijn recht later op de avond of in een donkere rokerige zaal.Op het Feest Podium was ondertussen 'Hollands Maatje' Willie Wartaal (NL), van De Jeugd Van Tegenwoordig, zijn ding aan het doen. Het leek een stuk minder boeiend dan je van de De Jeugd van Tegenwoordig of Wartaal zou verwachten.Massa Mobu deed iets wat ver op een lucide gepimpte versie van Suicide leek maar: close but no cigar. Maar toch best knap! Het adagio van het Mechelse trio Pothamus luidt: "Graag traag en weinig zever". Of: überstrakke logge post-rock met een loodzware in your face-sound. Het viel duidelijk ook in de smaak bij de jury; Pothamus won de Maanrockrally. We zien hen dus volgend jaar op het Groot Podium op Maanrock 2016! Vergeet zeker jullie oordoppen niet! (Gouden raad van Nonkel Troostie en Nonkel Mark!)  

Op de meest Mechelse uitgave van Maanrock ooit kon Klaas Delrue, die in Mechelen woont, en zijn Yevgueni niet ontbreken. Delrue was in zijn nopjes: “Op het hoofdpodium, eindelijk. Dankjewel!”. Yevgueni trakteerde de Grote Markt op nieuw werk, alle hits en meezingers. In een mooie evenwichtige setlist komen ze allemaal voorbij: ‘Manzijn’, ‘Robbie II’ en natuurlijk ‘Als ze lacht’. Door de hele Grote Markt meegezongen. Mechelen houdt duidelijk van Yevgueni en ik (Troostie, nvdr) denk dat dit gevoel wederzijds is!.Raketkanon
Buiten categorie 'Maanrockrally' maar ook op het Apart Podium greep de nietsontziende razende geluidsstorm die Raketkanon heet plaats. “Lock up your sons and daughters” was het devies. Raketkanon raasde als een wervelwind door hun set. Metal, electronica en screamo.Gierende gitaren, vervormde vocals, absoluut verantwoorde teringherrie met een hoge punkattitude. Een zware fysiek set was het, ook voor het publiek. Dit was niet zomaar een concert, dit was een belevenis!


Op het Groot Podium was het aan publiekslieveling Bart Peeters om er de Grote Markt in te pakken met zijn Nederlandstalige popliedjes. Met confetti toe als apotheose. En op het Feest Podium was de eer aan Discobaar A Moeder om met een feestje op hoog niveau Maanrock 2015 af te sluiten!

Maanrock 2015 bood werkelijk voor elk wat wils
. Gaande van klassiek, jazz, over singer-songwriter en pop, blues, rock en zijn hardere varianten, en veel beats. Na drie dagen feesten begint het aftellen naar volgend jaar...

Tot volgend jaar, tot Maanrock!

verslag: © Troostie & Mark Van Mullem
foto's:  1, 6, 7, 8,9,10, 16, 17, 18, 19, 20, 22, 23, 24, 25, 26, 28 © Mark Van Mullem; 2, 3, 4, 5, 11, 12, 13, 14, 15, 21, 27, 29 © Troostie


(*) eerlijk gejat van 'Boerenzonen op Speed'!

...of ik, er zélf bij was.   ;-)  Bedankt.  Nu weet ik wat ik 'gemist' heb...

ik citeer: Loodzware beats en grooves vulden Mechelen tot ver over middernacht.

dat hebben we dan wel gehoord tot voorbij Technopolis...

Och arme de centrumbewoners.

En gelukkig was er nog als locatie Het Hof van Busleyden waar ik genoten heb van het hete (letterlijk) optreden van diverse brassbands en harmonieën of moet het harmonies zijn. Ja, ik ben niet zo thuis in namen en nummers, maar het was mooi. 

En als er nu nog iemand op zaterdag naar het klassieke luikje geweest is, is het verslag compleet.

 

Out of topic: Volgend jaar evenveel, maar properder wc's. ;-)

@ Malenie :

Ge had er zondagnamiddag moeten bij geweest zijn int Hof van Busleyden want onzen Bob-den-Danser, kreeg, door de muziek van o.a. de Vrolijke Vrienden uit Hombeek-Heiken, de danskriebels die hij aan iedereen liet bewonderen !

:-)

Hof van Busleyden Maanrock Klassiek Fanfare Harmonie Brassband Volk Sint-Janskerk - Foto Gimycko - Zoek den Bob !

goed lezen Gymicko ik was daar zondag namiddag en ik heb met plezier toegekeken hoe goed Bob de danser kan dansen ;-). Het was plezant ze bezig te zien. 

En daar heeft Malenie natuurlijk een fotootje van.  Nietwaar ?

;-)

En de vrolijke vrienden kan je wekelijks komen beluisteren als ze repeteren op het Heike. En je kan er dan ook nog een lekkere pint drinken aan democratische prijzen. We verwachten u allen.

@ Malenie: de zin "Een exhaustief verslag durven we je niét beloven" staat er natuurlijk niet voor niets. Een mens kan nu eenmaal niet overal tegelijk zijn... de verslaggevers hebben gepoogd waar het kon de nabijgelegen podia te combineren... Hof van Busleyden lag wat verder weg. Natuurlijk is dat jammer! Ook daar hadden we graag bericht! Maar elkeen is welkom om verslag uit te brengen van het Klassiek Podium natuurlijk - graag zelfs! Volgend jaar een verslaggever van MR Klassiek? Waarom niet!!


Behalve concertbezoeker ben ik ook inwoner van het centrum, voor ik tenvelde was, was ik even thuis, en tijdens de laatste beats van Barman was ik al thuis. De wind moet aan de kanten van Technopolis bijzonder straf staan... bij mij thuis, in de Bruul (kan het meer centrum) weinig tot niets gemerkt van die loodzware beats. ;-))
Loodzwaar betekent trouwens niet oorverdovend luid...
 

Conclusie : Maanrock blijft leefbaar en doenbaar.

Dit in tegenstelling tot bijv. Marktrock in Leuven of de Gentse Feesten waar er op bepaalde momenten zoveel volk is dat ge geen meter vooruit, achteruit, links of rechts kunt.  Er waren jaren dat ge voor een wandeling van 5 minuten tussen twee pleinen meer dan een dik uur nodig had.  Toen heb ik afgehaakt.

Maanrock 2015 - Foto's Gimycko

@mark bij leven en  welzijn en als er volgend jaar nog een MR classic is probeer ik een verslagje uit mijn toetsenbord te toveren ;-)

het was gewoon een verdoken vraagje aan een of andere klassieke liefhebber om eventueel een verslagje te brengen over MR klassiek, zeker geen verwijt aan jullie meer actuele muziekverslaggevers.

BTW zelf tomorowland was tot hier te horen ;-), het zijn vooral de bassen die zo ver dragen ook al zijn ze misschien niet zo luid. Mijn poetsvrouw die in het centrum woont vond drie dagen toch genoeg...

 

@Gym: fotootjes en malenie dat is niet compatibel vrees ik.

[Tussen haakjes voor Gym hier ligt nog altijd een exemplaar van 90 jaar TSM dat weg mag. Interesse?]

@ Malenie :

Breng het maar naar de Erfgoedcel Mechelen.

Dan hebben alle Mechelaars er wat aan.

:-)

@Malenie: top, we zien jouw verslag met plezier tegemoet dan! Zo zal de verslaggeving alleen maar vollediger worden inderdaad ! Tof!!!

De bassen: ja, het kan natuurlijk. En begrijp me niet verkeerd: voor mij volstaan Maanrock & Dijlefeesten ook hoor, het kan niet alle dagen feest zijn, ook al sla ik een feestje niet gemakkelijk af ;-)
 Van de Parkpopavonden ondervind ik trouwens meer "last", niet zozeer van de optredens maar van de DJ-set achteraf. De laatste Parkpop trillen mijn ruiten ervan... dat was even: "oei?!"  ;-)