Kunstwandelroute Studio Borgerstein geopend

 

(foto's: Jan Smets)

Gisterenavond werd in H30 in de Hanswijkstraat de Kunstwandelroute: 'Een lijn is een punt die gaat wandelen'  van Studio Borgerstein feestelijk geopend...

 

Dat de kunstenaars van Studio Borgerstein héél wat in hun mars hebben, is me al langer bekend.  De werken van deze kunstenaars - mensen met een verstandelijke beperking, spreken aan door hun ontroerende eerlijkheid, verrassend, fris en spontaan als ze zijn.  Hier zie je kunst van getalenteerde mensen, die dan misschien wel beperkingen hebben, maar ook zoveel creatieve mogelijkheden.

Hier worden kunstwerken gecreërd door personen zonder enige artistieke opleiding, die getuigen van hun gevoelens, hun kijk op de wereld, hun dromen en angsten....

Men noemt deze kunstvorm ook wel 'outsiderkunst' of 'Art Brut', naar het begrip door de Franse kunstenaar Jean Dubuffet in 1945 gegeven aan kunstwerken die in die tijd niet hun weg vonden naar galerijen en musea.

En daar komen de mensen van Studio Borgerstein maar al te graag mee naar buiten.  Zoals ik het onlangs aankondigde in een eerder artikel, stellen zij hun werk op originele manier ten toon in etalages in Hanswijktraat, OLV-straat, Graaf van Egmontstraat en Vijfhoek.

De kunstroute kan je starten in galerij 't Houte Geveltje in de Hanswijkstraat.  (het is trouwens de laatste expo die er wordt georganiseerd, want dit huisje is heel onlangs verkocht).  Je kan daar de fraai uitgegeven catalogus aanschaffen aan de prijs van 5 Euro.  Hij is dan ook de moeite waard.  En misschien kan je daar overwegen om een kunstwerk van een van de artiesten aan te kopen. 

Je kan er morgen terecht, maar ook volgend weekend van 12 en 13 september.

Op de weekdagen is 't Houte Geveltje gesloten, maar dan kan je natuurlijk wél de route volgen.  Alle kunstwerken zijn immers van de straatkant te bewonderen. 

Op 32 plaatsen hangen de werken.

Het was Hans Martens, directeur van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten van onze stad die in zijn enthousiast voorwoord met veel lof sprak over het getoonde.

Het zal de hopelijk talrijke toeschouwers deze paar weken zéker verrassen.  Daar ben ik van overtuigd. 

Daarom deze méér dan warme oproep om in te gaan op dit aanbod.  Weinig expo's spreken zo tot de verbeelding en emotioneren zo sterk als deze originele kunstroute.

 

 

 

 

(Hans Martens, directeur van de Mechelse academie voor Beeldende Kunsten)

 

(André Arnold, pas deze week op pensioen als algemeen directeur van de vzw Borgerstein en Dirk Vanstappen, voorzitter van de Raad van bestuur)

(enkele van de kunstenaars lopen de pas geopende wandeling in...)

 

(de nieuwe algemeen directeur van Borgerstein: Geert Milh...)

 

(en de kunstenaars genoten terecht van de waarderenden woorden...)

 

 

 

(links: Jan Gysen, afgevaardigde bestuurder van Borgerstein)

 

(rechts: hoofd van de dienst Cultuur in Mechelen, Heidi De Nijn)

(schepen van Cultuur Björn Siffer, ondervoorzitter vzw Borgerstein Walter Buijs en afscheidnemend algemeen directeur André Arnold)

 

 

(links artistiek begeleidster van de Studio: Sofie Van der Linden)

 

(artistiek begeleidster Wis Van Boekel - rechts Marc De Win van de Raad van Bestuur van vzw Borgerstein)

 

(rechts: de eigenaar van hotel Muske Pitter waar ook werken hangen, en de galerijhoudster van't Houte Geveltje, Monique Van Sebroeck))