Een kunstboek vol feiten en façades...

 

(foto's: Jan Smets)

Waarschijnlijk wordt dit het mooiste boek dat de laatste jaren over onze stad verschenen is.  Er is dan ook keihard, enthousiast, met veel liefde en vakkennis aan gewerkt.  Zowat twee jaar lang hebben Marcel Kocken en Luc Van Hoeylandt zich over dit boek gebogen.  Eind september zal het van de drukpers rollen, en ik en vele andere Maneblussers kijken er al reikhalzend naar uit.  Dit unieke kunstboek plaatst een  omvangrijk bouwkundig patrimonium in de schijnwerpers.  Niet minder dan 243 historische gevels staan erin afgebeeld - uiterst zorgvuldig gefotografeerd door Luc, die in het verleden al méér puik werk afgeleverd heeft.  Luc Van Hoeylandt legt de lat steeds hoog, en dat staat garant voor kwaliteit.  En Marcel Kocken hoeft niet meer voorgesteld.  Deze geboren verteller weet als geen ander te boeien met zijn Mechelse verhalen.  De combinatie van deze twee getalenteerde mensen heeft in het verleden al mooie dingen tot stand gebracht.  Het succesduo dat voorheen reeds het prachtige viertalige zwart/wit fotoboek 'Mechelen, impressies' en de handige 'Historische Gids voor Mechelen' op de markt bracht, ging voor deze uitgave niet over één nacht ijs.  Dit moest een topboek worden.  En dat is het ook geworden.  Nog even en je kan het aanschaffen bij jouw favoriete Mechelse boekhandel - want zoveel is zeker: het mag niet ontbreken in de bibliotheek van elke rechtgeaarde Mechelaar!

 

 

Het was al wandelend met Marcel door de stad dat ik op dit idee gekomen ben.  Marcel die stadsgids én historicus is, weet zovéél te vertellen over de huizen dat ik bedacht dat dit thema wel een mooi boek zou kunnen opleveren.  Het idee kreeg vorm, en we dachten aanvankelijk zo'n honderd huizen op te nemen in het geplande boek.  Ik begon de gevels te fotograferen en Marcel zette zich aan het schrijven.  Spoedig zagen we in dat honderd gevels té beperkend was.  Het werden er 150, 180,... , tot we uiteindelijk tot 234 gevels zijn gekomen.  Dan was het tijd om te stoppen. Het boek moest immers nog betaalbaar blijven.  Ook is het niet de bedoeling geweest een volledige inventaris te maken.  De laatste gevel is slechts twee weken voor het drukken opgenomen.  'De Korenbloem' in de Sint-Katelijnestraat was reeds gefotografeerd, maar nog niet zo lang geleden werd hij gerestaureerd en kregen de vensters een ander kleurtje.  Om het actueel te houden heb ik dan nog een nieuwe versie gemaakt...  Jaja, het gaat snel in Mechelen...  Deze stad verandert zienderogen...  De keuze is persoonlijk, en ondanks de drang om alles op te nemen zijn er concessies gedaan, en sneuvelden er een aantal keuzes.

 

De vorige boeken die het duo samen maakte werden gepubliceerd door uitgeverij De Vries-Brouwers en zijn nog steeds verkrijgbaar in de handel.  Nu moest het een ander boek worden.  Niet over kerken (da's best een ander boekwerk waard), maar wel over de vele prachige historische gebouwen die Mechelen rijk is, en waarvan een geschiedenis kon verteld worden.

 

We hebben vele kilometers afgelegd; vele foto's heb ik geschoten...  Voor sommige gevels diende ik wel een zestal keer terug te gaan...  Stond er geen auto voor?  was het licht goed genoeg?...    Ik probeerde om de gevels van de gekozen gebouwen zo goed mogelijkin beeld te brengen.  Storende elementen moesten weggewerkt worden, zodat alleen 'de naakte eigendom' overbleef.  Het moest een zuiver gebouw opleveren.  Reclameborden, kabels, alarminstallaties, parlofoons, takken en bomen moesten allemaal 'verwijderd' worden.  

 

Uren is er geschreven geweest door Marcel.  En hij geeft het toe: hij heeft vaak gevloekt.  De lat werd hoog gelegd.  Luc wou dit boek in eigen beheer maken.  Met alle respect voor uitgevers, is het zo dat je geen controle hebt over 'je kindje' als je het daar aflevert.  Daarom richtte hij een nieuwe Mechelse uitgeverij op: 'Elena'.  En zo wordt de voormalige boekhandelaar die Luc ooit 35 jaar was (Forum), nu zélf uitgever. 

Voor dit boek stond hij helemaal zélf in.  Hij zorgde voor alle fotomateriaal, voor de lay-out, en al wat er verder nog komt kijken bij het uitgeven van een boek.

 

We hebben zorgvuldig gezocht naar een goeie drukker, en we vonden die in Lier: meester-drukker Antilope.  Die zorgt voor een luxueuze uitgave op het beste papier: een waar kunstboek met linnen band, blindpreeg en stofomslag, gebonden in hardcover.  Een stevig boek - een 'bewaarboek'...  Er staan 435 foto's in het boek met tal van detailopnames.  Het telt 288 bladzijden en het formaat is 21,5 cm x 25 cm x 3 cm.  Het zal verkocht worden aan de prijs van 49,50 Euro.

 

 

Als ik er nu op terugdenk...  Het heeft veel tijd en energie gekost.  Weet je: om maar één voorbeeld te geven: Op de Grote Markt staan nu heel het jaar terrassen en paraplu's.  Maar die zouden de foto's die ik wou maken wel verstoren.  Zo ging ik op zondagochtenden reeds om 6 uur op stap; verzette stoelen en tafels enz,  Dan fotografeerde ik de gevels, en zette nadien alles netjes terug...  Een huzarenstuk was ook het fotograferen van de voormalige Vleeshalle.  Het staat in een zes meter brede straat, en het gebouw is 35 meter lang.  In het boek staat het er volledig op, met alle mogelijke details.  Ik ben regelmatig teruggekeerd op mijn stappen, en drie volle dagen heb ik aan de foto gewerkt...

 

Marcel vertelt bescheiden dat het beeld primeert op de tekst.  Toch gaan beeld en commentaar mooi in dialoog met mekaar.  De geschiedenis van het huis wordt uit de doeken gedaan, en af en toe is er ruimte voor 'la petite histoire'...

Niet alleen de integrale gevels zijn opgenomen in het boek: ook is er ruimte voor heel wat details zoals gevelstenen, aparte gevelijzers, enz...

 

Dit boek zal de Mechelaars anders leren kijken naar de huizen die hij misschien dagelijks voorbijloopt.  Zo verraste het zelfs mijn nu 95-jarige moeder die nochtans bijna haar hele leven in Mechelen woont.  Ze vroeg of dit 'allemaal huizen van Mechelen waren'!  In het boek staan flink wat details die negen op de tien Mechelaars misschien nog nooit opmerkten...

 

Luc van Hoeylandt vertelt dat hij met zijn nieuwe uitgeverij nog heel wat plannen heeft.  Drie boeken staan nog op stapel, maar daar kan en wil hij nu nog niet veel over kwijt.  Aan één van de boeken is hij nu al wel aan het werken.  En misschien zit er nog wel een samenwerking in met Marcel Kocken die binnenkort tachtig wordt, en in dat lange leven al niet meer te tellen boeken over deze stad heeft bijeen gepend...

 

 

Verschijningsdatum en beschikbaarheid in de boekhandel vanaf 30 september 2015.

 

Marcel en Luc signeren hun boek op zaterdag 3 oktober:

 

van 10 u tot 12 u in Standaard Boekhandel IJzerenleen

van 14 u tot 16 u in Boekhandel Salvator Befferstraat

van 17 u tot 19 u in Boekhandel De Zondvloed OLV-straat

 

Jouw exemplaar kan reeds gereserveerd worden bij deze boekhandels.

 

uitgeverijelena@telenet.be

 

 

 

 

Alvast proficiat! Ik tel de dagen af naar 3 oktober.

Mijn boek is al gereserveerd. Kom naar de signeersessie op 3/10/2015.

Uitgeverij ElenA > goed gevonden = L & A = Luc en Angela !!!