Kroegentocht met Orlandus Lassus

met categorie:  

Een schitterend initiatief gisteren tijdens Uit zonder uilaat tussen alle andere activiteiten was de "Lassus Kroegentocht".
Waar ging het over?  Bergen (Mons) is de geboorteplaats van Lassus en is gejumeleerd met Mechelen. Zefiro Torna, een professioneel ensemble nam het initiatief om de (ludieke) muziek van Lassus te brengen in samenwerking met een amateurkoor.

Voor Mechelen viel de keuze op Viermaliks.  Dit ensemble dat volgend jaar zijn 25ste verjaardag viert, heeft de laatste jaren een merkwaardig parcours afgelegd: absolute top op het Provinciaal Koortornooi in Antwerpen, winnaar in de categorie concertkoren op het "Korenfestival van Vlaanderen" in Kontich, opgemerkte deelname aan de wereldcreatie van "Visioni ed estasi" voor het Festival van Vlaanderen, enz.

Bij vele mensen zal de naam Lassus al direct afkeer wekken menende dat die muziek saai is en vervelend.  Welnu zij dwalen want de madrigalen en liederen die gekozen werden klonken verrassend fris en opgewekt.  Het publiek was direct geboeid en luisterde met stijgende aandacht.  Viermaliks vloog door het repertoire als een frisse lentewind, boordevol expressie en aangepaste bewegingen. Het was iedereen al spoedig duidelijk dat deze groep met opmerkelijk plezier muziek brengt van de bovenste plank.  Want ook dat was merkwaardig, in het hal van het stadhuis maakte het koor een volle en evenwichtige koorklank, aangenaam om horen en boeiend in zijn verscheidenheid.

De zang werd begeleid door het uitstekende instrumentale ensemble Zefiro Torna.  Vooral de blokfluit viel ons op door het virtuoze omspelen van de Lassus-melodie├źn.  Maar ook de luit, basluit en viool stonden hun mannetje.  Wat ons een beetje tegenviel is dat dit professionele gezelschap alles met partituur speelde terwijl het amateurkoor alles uit het hoofd bracht.

       

Al luisterend kwam bij ons de gedachte op dat dit koor - samen trouwens met de andere Mechelse koren -  een waardige plaats inneemt in de Mechelse koorgeschiedenis.  Ik noem enkele illustere voorgangers : het St.-Romboutskoor, het Vendel, Het Mechels Gemengd Koor, De Cijferisten, Kon. Kunstkring Edgard Tinel, Het O.-L.-Vrouw o/d Dijlekoor, De Mechelse Liedertafel, Scala Vocale. 

Deze opsomming is natuurlijk onvolledig en gewoon uit het geheugen genoteerd. 

Nog een laatste bedenking: het is aanmoedigend dat in Mechelen bij dergelijke grootse manifestaties er - naast het schreeuwende en brullende decibel-lawaai - ook plaats gemaakt wordt voor klassieke koormuziek.  Bravo voor de initiatiefnemers!

De expert aan het woord. Blij met de bijkomende info. 

Ik heb als gewoon luisteraar een verslagje geschreven.

Het was een fijne belevenis.

U bent al blij dat er plaats gemaakt wordt voor klassieke koormuziek.

Ik had het nog fijner gevonen als er ergens een beetje cordinatie was geweest. Misschien had het decibel lawaai even kunnen stilgelgd worden. Het koor kon er echter tegenop ;-)

Ik heb genoten.