Gevel Stadhuis <> Oud zwemdok

met categorie:  

Van Marc Corbeel, aka "Iene van de Beurght", kreeg ik een schitterende ra ra ra doorgespeeld die ik de lezers van Mechelen Blogt zeker niet wil onthouden.

Op onderstaande foto zien we het rechter gedeelte van het stadhuis (de "Spaanse gevel").

  (foto: Roger Kokken)

 

Wel, van dat bovenstuk bestaat er ergens in Mechelen een exacte kopie.  Ge hoort me zeker al komen....  en de vraag luidt dus : waar ergens?   Gelieve de plek  te specifiëren, dus niet antwoorden met bvb "in de Leopoldstraat".

Gelieve niet op dit blog te antwoorden ! maar stuur je antwoord aan erkaa(apenstaart)telenet.be

Bedankt Marc !

Amaai ze zijn er weer rap bij.  De ra ra ra staat er amper op en het eerste goed antwoord werd reeds gegeven door

JAN SMETS op de voet gevolgd door
JAN SIMONS
SOMEHUMAN
JEF VAN RANSBEECK
en
PETER MEURIS
JOS NYS
LUC CROONEN


 

Gezien het uiterst geringe ontvangen antwoorden, deze tip:

"Aan de grote driehoek kan men het heel goed zien."

Nieuwe kenner(s):

PAUL TEMMERMAN

De kenner van misschien al door een onderstaande burgervader be­stel­de bak­ste­nen & beton, en ongetwijfeld van alle stedelijke waters?

Frans Broers gehekeld als 'Suz Pompier' in 'Het weekblad van IJperen en het arrondisement' van 1896-04-18

Omdat Frans Broers de brandweer goed uitrustte, of als de voorbereider van de sassen die Mechelse straten boven water houden? Daarop was een liberaal minder fanatiek op droge voe­ten ge­steld maar dan weer kat­te­kop­pen voer­den ge­luk­kig het inkapselen van vlieten en andere plannen uit.
Een liberaal wil water in de straten. Staan we dan op droge voeten of zaad?

Vermits er toch geen reacties meer binnenkomen, ziehier het antwoord:  de zijkant van het oud zwemdok (kant douane). 

Tip "de grote driehoek" = het keerdok

De foto's spreken voor zich...

gevel van 't stadhuis.

zijgevel oud zwemdok

foto's R. Kokken

Al in 1897, het jaar nadat burgemeester Frans Broers werd opgevolgd door de liberaal Florimont Denis, werd een stedelijke zwemdok voorzien. De eerste was in 1895 straf in actie geschoten maar ook zijn intentie is pas voltooid na de ambtsperiode van de tweede (1896 - 1900).
Langsheen de in 1917 opgetrokken westelijke vleugel met die 'Spaanse' zijgevel en met voor mannen en voor vrouwen aparte ingangen tot de stortbaden, suggereerde een omgevingsplan uit 1916 "rue BROERS straat". Het werd zoals alles er omheen Rode Kruisplein.

Het complex uit 1916 - '19 van stedelijke baden, douches en zwemkom met douanedepot was misschien pas het tweede groot gebouw in Mechelen, waarin gewapend beton is verwerkt, na het Nekkerspoelstation (1912 - '13). Die elementen vlogen eruit bij fase 2 (04) 41 van de restauratie. En Onroerend Erfgoed vergat 'gewapend' bij 'beton' te vermelden.
Ik veronderstel dat gewoon beton zonder ijzers enkele jaren eerder gebruikt kan zijn voor buizen van ons afwateringssysteem, maar de nog toegankelijke vlieten werden in baksteen overwelfd. En Frans Broers... die kreeg voorbij de Keerdok (1905 - '07) veel later zijn straat, toepasselijk tegenover het verste van er in 1907 geplaatste 'Sleuskes van Sus'. Aan Roestenberg was er al een bovensluis sinds 1890, het jaar nadat schepen Sus kopman werd.

Tip: Als Jan Smets het snelst het antwoord weet, bekijk foto's op het blog!

Dok zonder water... Door Jan Smets geplaatst op 11 mei 2008