De Bruul is bijna klaar voor De Braderie

Wanneer je morgen en overmorgen massaal naar De Braderie komt, kijk dan niet alleen naar de koopjes en alle leuke kraampjes die de winkelstraat Bruul zullen opvullen. Kijk zeker ook naar die veelbesproken ondergrond waarover al veel werd gepalaverd, gediscussieerd en op zijn Mechelse werd 'gescheurpt'. Het zal je misschien niet onmiddellijk opvallen. De Bruul ziet er terug zo goed als nieuw uit. En het mag worden gezien!

Foto: het Hasseltse kuisteam doet nachtwerk (Stijn Swinnen)

 

Reeds een hele week was een heel team van een gespecialiseerde firma uit Hasselt bezig om de stenen ondergrond van de Bruul op te kuisen. Ze begonnen begin deze week met het verwijderen van kauwgom en andere vetzakkerij met spatel en messen. Er werd hard doorgewerkt tot laat in de donderdagse nacht met het inzepen van de stenen ondergrond met een sterk geurend product, een finale 'coating' ter bescherming van toekomstige troep die op de vloer zal belanden.

 

Foto: het stinkt verschrikkelijk, maar het doet zijn werk! (Stijn Swinnen)

Veel respect voor het team dat tot in de late uren hard aan't werk is. Toen ik ze tegen 23u ter hoogte van de Hema passeerde moesten ze nog de hele Botermarkt, de Korte Bruul en een stuk aan het andere uiteinde van de straat insmeren. Hard werk zodat vanaf morgen jij en ik verder kunnen feestvieren in een propere Bruul.

Die jij en ik zijn uiteraard welopgevoede inwoners die geen vuilighed zomaar op de grond smijt. Laten we hopen dat de minder opgevoede bezoekers dat ook zijn en hun weg ook naar de vuilbak vinden. Zo kunnen wij nog vele jaren over een propere Bruul flaneren.

Klaar voor Feest op den Bruul

Foto: klaar voor feest op den Bruul (Stijn Swinnen)

 

Respect voor deze mensen: hier werd inderdaad hàrd gewerkt! Heb dat de voorbije dagen, weekends, avonden (!) met eigen ogen kunnen vaststellen...

Deze Bruulbewoner is tevreden! Puik werk !

Weerom prachtige foto's trouwens, Stijn!

Zo was het ooit...

Bruul 1950

Vandaag van de bib via de OLV-straat, Bruul, Befferstraat, Veemarkt enz. naar het appartement van mijn schoonzuster aan de Nekkerspoel gestapt. De Bruul  ziet er inderdaad goed uit en doet me wat denken aan de Diestse straat in Leuven. Het viel me altijd op hoeveel mensen er bij een beetje zon in die Leuvense straat flaneren (en niet alleen studenten) vergeleken met de Bruul. Hopelijk zorgt de heraanleg er voor dat de Bruul weer kan concurreren.

En er viel me nog iets op omdat ik zelden om 16u25 door die straten loop: het ongedisciplineerd gedrag van de fietsers. Ze vertikten het meestal om ondanks de braderie van hun fiets te stappen inde Bruul. Vooral in de smalle delen van de straat of waar twee kramen tegenover elkaar stonden, was je als voetganger niet echt veilig al was het me een genoegen om al zwaaiend met een avv-tas vol met zware boeken verscheidene idioten zwaar te hinderen. En dat was dan nog klein bier vergeleken met de anarchie op de Grote Markt en in de Befferstraat waar op dat tijdstip precies een troep wilde buffels was losgeslagen die in alle richtingen zwermden. De meisjes moesten niet veel onderdoen voor de jongens. Over een afstand van een paar honderd meter telde ik vijf randdebielen (allemaal meisjes) die alleen maar naar de smartphone in hun linkerhand keken terwijl ze - ieder voor zich en God voor ons allen- fietsten zonder zich iets van voetgangers aan te trekken. Twee dames zeiden me achteraf dat nogal wat Mechelse bejaarden hun klok in het oog houden als ze in de stad lopen. Ze stappen op als het 16 uur wordt of ze wachten in een café tot 16u 45 als de rinocerossen grotendeels uit het stadsbeeld verdwenen zijn. Uiteraard is dit stompzinnig en egoïstisch fietsgedrag geen gevolg van de prietpraat van pseudo-progressieven -hoe zou ik dit zelfs durven suggereren ? - die maar brullen dat de zwakke weggebruikerfietser absolute voorrang heeft en zich weinig van de zwakste weggebruiker-voetganger-bejaarde aantrekken (die stemmen toch niet voor hen); zolang als er maar automobilisten kunnen gepest worden. Neen, ik gebruik altijd Parking Zandpoortvest en rij nooit met de auto in de binnenstad maar gisteren vertelde nog een oude schoolkameraad me dat hij na 70 jaar de stad en in zijn geval de Jodenstraat verlaat, omdat hij met zijn zwaar gehandicapte vrouw bijna nergens meer geraakt.  Ik vraag ook af hoe die kudde onaangepaste fietsneandertalers zich gedraagt wanneer ze op hun 18de een auto kopen. Ook van "ik heb rechten" en de anderen moeten maar uit hun doppen kijken ?

Niet alleen fietsers, maar ook pizzakoeriers blijken een plaag in Mechelen.

En ook de Smartphone (en Facebook) blijken de Drug of a Nation Planet geworden !

;-)

Het wordt dringend tijd dat deze zwakke weggebruikers wat verantwoordelijkszin aan de dag leggen.

Het is goed dat de Mechelse politie ondertussen de pizzakoeriers in de gaten houdt, maar ze mogen dit ook uitbreiden. Het gaat niet alleen over roekeloos rijden. Voorrang regels worden door fietsers nauwelijks gerespecteerd. Als ik mijn buurvrouw hoor vertellen dat ze vindt dat ze overal voorrang heeft want ze vervuild minder, frons ik toch mijn wenkbrouwen. Zeker omdat het in dit geval een leerkracht is van ergens in de 50.

Op het eerste zicht ziet de bruul er niet slecht uit. Als je wat nauwkeuriger kijkt zie je dat de zin voor afwerking niet overal aanwezig was.

Ik hoop dat de stad Mechelen beseft dat de uitvoering van de Bruul nu niet meer toelaat dat er bussen zullen doorrijden. De natuurstenene zullen onmiddellijk beginnen verzakken op plaatsen waar deze bussen rijden.

Volgend project : Dadegemstraat !

wel ik ben een van die mensen die, zelf fietser, er toch voor zorgt niet in de buurt van de scholen te zijn rond de tijd dat die gedaan hebben. Ik regel mijn boodschappen zo dat ik niet in het stad moet zijn op die momenten. Links en rechts voorsteken, met X aantal naast mekaar rijden, u bijna van he tfietspad kegelen, maar ja, ik zal nu wel een scheurpster zijn van een zekere leeftijd zeker?

Stilletjesaan geldt Malenies uurregeling voor die luttele scheurpers en scheurpsters van boven de 20 die wel eens zwakke of sterke weggebruiker in Mechelen wezen. Op andere tijdstippen volstaat overmoed met stalen zenuwen, want ook nogal wat niet schoolgaanden houden een fietsrallye of betreden de binnenstad alsof ze helemaal verkeersvrij is.

Als dat allemaal zo erg is, waar is mijnheer de flik dan ? Of mogen die daar niet tussenkomen ? En er is nog een ander ras - de wielerterroristen - maar die vind ge meestal op den buiten. En dan het neusje van de zalm, de russische roulette aan de plaicense brug. 

Waar is den tijd dat het tweerichtingsverkeer was in de Hoogstraat ?

Ursulinen, Scheppers en TSM liepen leeg rond 16h00 en een kwartier later was het van dattum :

in de Hoogstraat en aan de Brusselpoort was er geen doorkomen meer aan !

Those were the days.  We worden oud.

;-)

Wij waren onzen tijd toch ver vooruit, zeune Gimycko!

Uit het college rap rap bij de Mille in het Beffershof binnen of uit den TSM bij Rachel in de Locarno; zo vermeden wij het spitsuur!

En dan hadden we nog onze geheime afspraken met die van de Urselinen vooraan in de Schipstraat in de Madrid voor uwe van dattum!

En wij zijn ook oud geworden!

 

@ Jokke :

Bedankt voor de meer dan levendige beschrijving.  Ik zie het zo voor mij.

;-)