Bier in vrouwenhanden

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets - boven: Kevin Goos, Els Van Itterbeeck en Sofie Vanrafelghem in brasserie Cosma...)

 

Er bestaan héél wat vooroordelen over vrouwen en bier.  Bier is een mannenzaak en vrouwen zouden alleen maar fruitbieren lusten.  Bier is niet elegant, is een dikmaker en bovendien ongezonder dan wijn.  Deze clichés wil ik helpen ontkrachten.  Voruwen en bier: een perfecte combo!

 

Dit vertelt me zythologe en biersommelier Sofie Vanrafelghem.  Deze Brugse van geboorte, wonend in Gent, heeft in Mechelen haar tweede thuis gevonden.  Niet moeilijk: onze stad heeft met de succesvolle brouwerij Het Anker een stevige troef om iemand als Sofie te verleiden.  Ze heeft in de brouwerij al enkele thema-avonden rond bier gegeven.  Sofie Vanrafelghem schreef een aantal boeken rond deze drank, is de enige vrouw in ons land die fulltime als biersommelier aan de slag is, en zet in die hoedanigheid onze bieren in de hele wereld op de kaart.  'Gisteren en eergisteren' nog in Dubai en New York: vandaag in de gezellige brasserie Cosma in de Befferstraat om samen met Paul Boënne van de dienst Toerisme, Els Van Itterbeeck van het Anker en Kevin Goos van Qualidrinks het Bierfestival  'Bier in Vrouwenhanden' van 2,3 en 4 oktober te promoten.

 

 

Inderdaad: tijdens dat weekend kunnen de bierliefhebbers in onze stad hun hartje ophalen.  En wees wel:  ondanks het feit dat er getracht wordt om méér vrouwen te overhalen om bier te degusteren, is het natuurlijk niet zo dat de mannen over het hoofd worden gezien.  Integendeel.  Ook zij zullen dus heel wat kunnen opsteken tijdens dit festival met boeiende workshops.

Plaats van het gebeuren is voor de derde keer onze Grote Markt: prima decor voor dit fijnproeversgebeuren!

 

Want bier is méér dan liters schuimend  vocht achterover slaan: bier is een prachtig, geraffineerd en elegant product.  Het gaat niet zozeer om de kwantiteit, maar wel over de kwaliteit. 

 

Paul Boënne, diensthoofd van Uit in Mechelen vertelt me dat Toerisme Vlaanderen dit product waar wij zo fier op mogen zijn, extra wil promoten in het buitenland.  Ons bier is een troef dat we nog sterker moeten uitspelen.  Begin september ging in Brussel het Belgian Beer Weekend door waarop onze brouwers de consument bewust wilden maken van een verantwoorde en gematigde consumptie, zonder te moeten inboeten op de heuse bierbeleving.  In die optiek lanceerde men een smakenparcours waarbij de genieter op ontdekkingstocht kan gaan binnen het rijkelijke biergamma van ons land.

 

  (Paul Boënne)

 

Naar analogie van het Brusselse weekend willen we hier in Mechelen op verder borduren, en willen we het komende bierfestival naar een hoger level brengen.  Het smakenparcours kan hier dus ook gevolgd worden.  Toen ik onlangs in het Anker een thema-avond met Sofie volgde, begon het idee te rijpen om iets uit te werken rond vrouwen en bier.  Deze stad heeft in zijn geschiedenis een reeks sterke madammen gekend, met de beide Margareta's op kop.  Ze kregen een aantal jaren geleden zelfs een themajaar: 'Stad in vrouwenhanden';  De link was vlug gelegd.  Dit nieuwe initiatief zou de titel 'Bier in Vrouwenhanden' krijgen.  Op het bierfestival van 2, 3 en 4 oktober wordt het startschot gegeven van dit nieuwe toeristische aanbod.  We lanceren dan ook onze gids die van dan af zal te koop zijn aan 3,5 euro.   In feite is het een wandelgids waar je een heel aantal adresjes in Mechelen kan bezoeken om er iets te degusteren.  En er staan een aantal leuke weetjes en anecdotes in zoals het conflict van Keizer Karel met brasserie Den Beer, en kleurrijke figuren als Leen Patat en Zwette Maria, en het zakeninstinct van de begijnen... 31 zaken doen er aan mee.  Het gaat om proeven, maar eveneens om 'beleven'.  En natuurlijk ligt de focus hier ook op vrouwen en bier. We willen in deze stad bier op een andere manier voorstellen.  Genieten van bier kan je als koppel, als vriendinnengroepje...

 

"Toerisme Mechelen heeft de ambitie om onze stad op de kaart te zetten als populaire culinaire bestemming.  We willen meer mannen en vrouwen samen zien genieten van een glas Belgisch streekbier in combinatie met een lokaal streekproduct, en het liefst op een historische locatie in onze mooie stad..." vertelt ook schepen van Cultuur Björn Siffer.

Kevin Goos organiseert reeds voor de derde keer dit bierfestival op de Grote Markt.  Drie jaar geleden nam hij samen met zijn vriendin Veronique Smolders Qualidrinks over.

 

  (Kevin Goos)

 

In onze winkel verkopen we wel 1200 speciaalbieren die ook de buitenlandse markt weten te vinden.  Voor de derde keer op rij organiseer ik nu dit bierfestival.  De eerste keer kwamen daar zo'n 2000 liefhebbers op af, en vorig jaar telden we zo'n 4500 proevers.  Dit jaar hopen we op nog méér volk.  Afwachten of de weergoden ons gunstig gezind zijn. (zo niet zijn we wél voorzien op regen).  42 brouwerijen zullen er te vinden zijn.  31 bierstanden zullen jullie laten proeven van maar liefst 133 bieren.  Bovendien zijn er ook vier eetstandjes te vinden waar streekbieren kunnen gecombineerd worden met een hapje.  Biersommeliers geven er advies over welke bieren bij welke gerechten passen.  Op vrijdagavond 2 oktober gaat het openingsfeest door van 18 u tot 23 u.  En we houden er een happy-hour speciaal voor vrouwen tijdens dat eerste uurtje. Alle vrouwen die dan twee bieren bestellen uit het Anker-gamma krijgen hun derde biertje gratis.  Ook zaterdag kan je op de Grote Markt terecht tussen 18 u en 23 u.  En zondag 4 oktober ben je welkom tussen 12 en 19 u.  De toegang is gratis!

 

meer info kan je ook vinden op:  www.facebook.com/-BierfestivalMechelen

 

Bij je eerste aankoop op het Bierfestival krijg je een brochure met daarin een stempelkaart.  Daarmee kan je het smakenparcours volgen.  Alle bieren van het festival vinden hun plaats binnen één van de elf smaakcategorieën.   Wie vier bierstijlen proeft en zo vier stempels op z'n proefkaart verzamelt, kan deze inruilen voor een gratis limited edition 'Bier in Vrouwenhanden' Maneblusser bier!

 

 

Els van Itterbeeck van het Anker:

 

Het mannetje op ons etiket is voor deze beperkte collectie omgetoverd tot Maneblussersvrouwtje!  We zijn er nu al zeker dat dit een collectersitem gaan worden.  Het logo werd in een paar uur getekend door onze huisontwerper Dennis Kestelle die het een hele uitdaging vond.  De Maneblusser is sowieso al een heel populair biertje geworden, en in feite is dit bier gegroeid uit het populaire themabier 'Margriet' dat gelanceerd werd in het cultuurjaar 'Stad in Vrouwenhanden'.  De brouwerij is echter gestopt met dit bier, en vele Mechelaars waren daar zelfs kwaad voor.  Maar de brouwerij kiest er nu voor om geen themabieren meer te brouwen.  Maar de Margriet heeft wél een nieuw leven gekregen in de populaire Maneblusser... Het collectersitem is te verkrijgen op het festival en nadien in beperkte oplage in het Anker.

 

  (Els Van Itterbeeck)

 

Op het Bierfestival zijn ook steeds twee biersommeliers aanwezig: vakmensen waar je zeker terecht kan met al jouw vragen.

Ook is er leuke randanimatie voorzien.  Drie dagen wordt er livemuziek gespeeld door bands uit Mechelen.

 

Op zondag 4 oktober is er een workshop voorzien voor  honderd man.  Terwijl je hapjes met aangepaste bieren degusteert, vertelt Sofie Vanrafelghem haar kennis over bier en bierbrouwen.  Die gaat door van 12 u tot 13u30 en de inkomprijs is 17 euro voor drie hapjes en drie biertjes en natuurlijk de voortreffelijke voordracht van Sofie.  Tickets kan je kopen bij Uit.

 

Het Bierfestival valt dit jaar ook weer samen met het Warm Welkom Weekend, en dat is wel een gelukkige combinatie.

In het najaar wil Toerisme Mechelen de culinaire kaart nog verder uitspelen.  Er zullen nog meer producten en activiteiten ontwikkeld worden in het kader van Bier in Vrouwenhanden.

Leuk  initiatief ik ook de 'Shops &Hops Stadstour' die Sofie ontwikkelde...

 

  (Sofie Vanrafelghem)

 

Ik ben uitgegaan van wat ik zélf graag doe.  Ik hou van shoppen, bier en chocolade.  Mechelen krijgt de primeur van dit nieuwe concept.  In kleine groepjes wordt shoppen gecombineerd met elegante bierdegustaties.  Waarom zouden vrouwen enkel maar mogen nippen aan cava of een wit wijntje?  We starten met bier en hapjes en gaan dan winkelen in de vele leuke winkeltjes die deze stad heeft.  Daarna kan kaas of chocolade worden geproefd, om te eindigen in brasserie Cosma in de Befferstraat voor...een biertje.

 

 

Tja... geen enkele vrouw (...of man) zal nog kunnen zeggen geen bier te lusten.  Je moet gewoon je smaak in het hele brede gamma ontdekken.  Wie zich nog moet overtuigen hiervan, moet gewoon afzakken naar het Bierfestival dat torenhoge clichés de wereld wil uithelpen.  Bier is een rijk, geraffineerd en elegant product.  In de middeleeuwen en lang daarna waren het de vrouwen die brouwden.  Vrouwen met smaak.  Bier is dus volledig thuis in vrouwenhanden.  Mannen: let voortaan op jullie biervoorraad in de kelder!

 

 

 

 

 

 

Als morgen den Aoven Dok terug geheel is gerenoveerd, zou brouwerij Het Anker - eenmaal per jaar - er zijn Bierfest kunnen houden.

Eerste impressies : het wordt een pareltje !

En den Aoven Dok moogt ge beschouwen als de buren van de Braoverao.

:-)

Ik zie niet in waarom het Anker in 'den ouwen dok' een 'Bierfest' zou moeten organiseren, alleen omdat het aan 'den overkant' ligt.  Maar bon: 'den dok' wordt een mooi gebouw.  Maar dit geheel terzijde.

Laat ons maar dat eerste weekend naar de Grote Markt trekken met z'n allen...

"Op vrijdagavond 2 oktober gaat het openings­feest door van 18 u tot 23 u.  En we houden er een happy-hour speciaal voor vrouwen tijdens dat eerste uurtje. Alle vrouwen die dan twee bieren bestellen uit het Anker-gamma krijgen hun derde biertje gratis."

Roept elke man die niet in kennelijke staat van dronken­schap verkeert en zijn derde biertje tussen 18 en 19 uur niet gratis en zonder morren krijgt, er dan de politie bij om over­tre­ding vast te stellen van de antidiscriminatiewet? Overigens is de publicatie (zoals op dit blog) van dat dis­cri­mi­ne­rend voor­ne­men, reeds het melden waard aan het In­ter­fe­de­raal Ge­lij­ke­kan­sen­cen­trum? Ook het klach­ten­for­mu­lier aan het In­sti­tuut voor Ge­lijk­heid van Vrouwen en Mannen noemt onder andere "de toegang tot goe­de­ren en diensten". Daar­naast kan men dit melden aan aan de JEP. Ook aan deze Jury voor Ethi­sche Prak­tij­ken inzake Reklame in geval om het aan mannen te mogen weigeren, het voor­ge­spie­gel­de voor­deel aan door die pu­bli­ca­tie gelok­te vrouwen zou ont­zegd worden. Volgens mij moet dus elke niet dronken persoon vanaf 16 jaar on­her­roe­pe­lijk vol­gen­de week vrijdag ge­du­ren­de dat uur van het voor­deel mogen ge­nie­ten.

Vóór iemand op dit blog zou menen uit te moeten halen tegen een man of een vrouw, is het nuttig ook te begrijpen welk ander strafwetartikel sinds 3 augustus 2014 in werking is.

 

Let wel, bieren van Het Anker zijn geen kattenpis. Al wie er binnen het uur twee van achter de kraag kapt, zit vrijwel zeker zelfs al vóór consumptie van dat derde duidelijk boven de grens waarbij men enig voertuig mag besturen! Ik heb het dan niet eens over de Cuvée van de Keizer Blauw van 11%, Rood van 10% of de Christmas er tussenin. Eén enkel 33-er flesje Gouden Carolus Tripel is met 9% volume alcohol gelijkwaardig aan 2 1/3 Belgische pilsjes van 25 cl. Objectieve verschillen tussen mannen en vrouwen zijn, een iets verschillend effect op alcohol door een enzyme, en dat de eersten statistisch het langst blijken te leven als ze niet meer dan 2 tot 3 equivalenten van een gewoon pintje alcohol per dag drinken, terwijl dames zich best tot 1 à 2 per dag beperken. Nu ja, bij gelegenheid is dat éne flesje lekkers nog geen doodzonde. Maar ná twéé betaalde er een gratis extra aanbieden, noem ik (vrouwelijke) alcoholici kweken, want dat brengt het consumptieniveau op 7 pintjes, en dat op vrij korte tijd. Zelfs als het drinktempo na het 2de glas halveert, heeft een vrouw van 70 kg dan 2 uren na de eerste teug, met typische natuurlijke alcoholafbraak per uur, nog gemakkelijk 1,8 promille in het bloed!!! Het zou daarna nog ruim 9 uren duren voor ze heel misschien ietsje onder de 0,5 promille aan een stuur zou mogen plaatsnemen, of 13 uren voor zij broodnuchter wordt. Is dat gratis glas bier uit het Anker-gamma schenken aan een dametje van slechts 45 kg strafbaar, wetende dat zij daarmee zowat 3zal bereiken? Strontzat maar waarschijnlijk niet in levensgevaar. Wél met 3 Cuvées Blauw. Daarmee haalt een man van 80 kilo "maar" 1,3‰ en moet hij nog zeker 5 uren ontnuchteren om met geluk op 't randje te mogen rijden.

MAAR: Misschien is of wordt men toch een beetje slimmer. Indien het zou volstaan het tweede glas te bestellen tijdens het happy hour om een bon te ontvangen waarmee men later op de avond een gratis derde glas kan bekomen, is de situatie minder waanzinnig. Ook kiest men verstandig evenmin de Classic van 8,5% maar wel uit de lichtste bieren in het gamma, maar weinigen gaan graag drie fruitige Boscouli's van slechts 3,5% na mekaar uitdrinken. Valt de blonde Maneblusser van 5,8% niet echt in de persoonlijke smaak? Dan blijft slechts Ambrio, Hopsinjoor of Lucifer van toch wel 8,0%. Stel, mevrouw bekomt het eerste glas om 18.10 uur (want iedereen kan niet gelijktijdig bediend zijn) en het tweede pas om 18.55 uur (met nog enige wachtenden ook tegen het einde van het happy hour). Dit zet men om 19.00 uur aan de lippen en drinkt men bijna 50% trager leeg, tegen 20.07 uur. Pas na een kwartier even droogstaan en die bon inwisselen, doet men over dit gratis glas bier zelfs anderhalf uur... Dan is het 21.52 uur. Misschien tijd voor een koffie of een watertje terwijl de laatste alcohol een halfuur lang goed en wel op de hersenen inwerkt. (Ook op een volle maag maar het duurt langer). Het is dan 22.22 uur en misschien al gepast om uitgebreid afscheid te nemen en twintig minuten voor het einde écht te gaan. Welk promillage zou een dame van toch wel 60 kg dan vermoedelijk hebben? Is ze met die dikke 1,5‰ nog in staat zich als een dame te gedragen? Er zijn heren die met zulk cijfer geen gentlemen meer blijken. Zou men niet best een bon geven waarmee later op de maand een gratis flesje bier in de Qualidrinks kan gehaald worden?

Bier in vrouwenhanden... Bestellen wil niet zeggen leegdrinken. Kan een dame in het gezelschap van twee andere personen (waaronder misschien ook een heer), van meet af aan drie biertjes bekomen en slechts twee betalen? Er staat bij "alle vrouwen die ... bestellen" nochtans: "hun biertje". Overigens zou hooguit één van die twee anderen nog binnen het happy hour óók drie biertjes kunnen halen, of het wordt toch al vroeg een zatte boel.

Welke zin hebben onder meer AA, gezondheidsadviezen en rijverboden, als bierfeesten op deze schaal georganiseerd worden op de Grote Markt? Drinke, drinke, drinke totda me zinke, zinke, zinke. Het blijft populair, of mag ik het populistisch noemen? Den Stillen Genieter is echter al gezonken.

 

Een biersommelier die onze bieren in de hele wereld op de kaart zet. Dat is niet overdreven, want 'Gisteren en eergisteren nog in Dubai '... Is dat wel zuivere arabica ? In gezelschap van onze varkensvetmesters, misschien? Want in die moslimstad is het 'Belgian Beer Café' een restaurant. De Verenigde Arabische Emiraten maakten werk van gelijkberechtiging, maar was alcohol niet al lang noch voor mannen noch voor vrouwen? Geloofsvrijheid blijkt er reëel, maar is nogal ferm zat ook ginds OK?

Veel lawaai, veel drank en het feestje is geslaagd zeker?

Zo komt het toch over bij mij als ik eens de balans maak van wat er allemaal aan festiviteiten heeft plaats gevonden in de stad.

Je bent niet verplicht je lazarus te zuipen hé mon!

Het verwondert me dat de Mechelaars ondertussen niet allemaal over de honderd kilo wegen met al dat eten en drinken de hele zomer door.

O' zapft is !

Dien eebouve eit er persees al een koppel oep......

Diene droemt van ander Oktouberfieste, eeveranst een bekke bouve Tirol. 'k Kan der ni oepkoume ma 't begint oek mé een M en 't lei in de gebeure van Dachau. Z' emmen in dee contraojen een tradeese van plezant doon.

Geeuw. Terug bij het onderwerp graag, en als daar niks zinnig aan toegevoegd kan worden, hoeft dit natuurlijk ook niet. Enkel 'in beeld' willen komen is niet de juiste intentie,me dunkt..
Jij bracht er zelf "de hele wereld" bij om biersommelier Sofie in de verf te zetten.
• Ik ging even op haar Dubai in maar wees vooral op te nadrukkelijke drinke, drinke, drinke aspecten in Mechelen, in plaats van het stiller genot waaraan een sommelier doet denken.
• Malenie beaamde "Veel lawaai, veel drank en het feestje is geslaagd zeker?".
• G.L. hekelde met de fameuze openingsleuze van het Münchener Oktoberfest.
• Roger zei niet expliciet dat hij die herkend had, maar zat er wel bonk op: Het is het afslaan van de tap van het eerste vat (en dus zuipen geblazen).
• Ik herinnerde in schokkend contrasterende links aan de waarde van populisme.
Niet iedereen beziet je onderwerp door jouw ogen, maar alleman bleef er wel goed bij, Jan.

Ja, het is me al lang goed.  Je hebt (weerom) het laatste woord, en je mag het voor mijn part houden als ik je daarmee een plezier kan doen.

Geplaatst 00:55, foto met bijschrift later ingelast.

"O'zapft is! " werd voor het eerst door een Münchense burgemeester uitgeroepen bij het eerste na-oorlogse Oktoberfest, in 1950, en symboliseerde in ogen van velen vooral dat het verleden begraven was (en ook de 41.000 doden in het vlakbije Dachau, al van meteen na Hitlers verkiezing in 1933 het eerste concentratiekamp, voor politieke gevangenen, en bij uitstek de leerschool ter zake voor de SS):
"t' Is getapt". Tijd om opnieuw vrolijk te zuipen, zoals sedert 1810! Die openingsceremonie mét om 12.00 uur 's middags die traditioneel geworden frase ging ook al voorbije zaterdag door. Veel van de verhoopte 7 miljoen bezoekers die ongeveer even veel liters bier zullen verzetten, kennen natuurlijk niet alle gezichtspunten, en de huidige burgemeester van München Reiter hield een traditie hoog zoals de minister-president van Beieren de eerste pint moest achterover slagen. Ondanks de naam, eindigt al van in de jaren '90 het Oktoberfest in het begin van die maand, dit jaar op zondag de 4de, samen met dat van Mechelen.

8/08/2015 Burgemeester van Dachau Hartmann (SPD) met triomferende taphamer roept in dialect "O'zapft is!" zodra het vat met zijn derde slag getapt is op dit kleinschalige Volksfest:Foto copyright 'hab' - Münchener Zeitungs-Verlag GmbH & Co.KG - E-Mail info@merkur.de
Uitsnede foto © hab, Merkur.be (MerkurBlog, Dachau,  O'zapft ist auf der Dachauer Wiesn! ) - Der Münchener Merkur

Bedankt dat je me nog even dit woordje liet, het hoeft echt niet het nawoord te blijven.