Opsinjoorke Rik Wesemael stapt Dodentocht voor Prinses Harte

  (foto's: Jan Smets)

Rik Wesemael is niet alleen een sportief man, maar is bovendien erg sociaal bewogen.  Vrijdagavond start hij in Bornem voor zijn 30-ste Dodentocht.  Deze legendarische tocht werd door hem al negenentwintig keer met succes uitgelopen.  Eén keer moest Rik hem noodgedwongen stopzetten na 25 km omdat hij een voet had omgeslagen.  Maar in deze editie is hij vrij gerust.  Rik Wesemael die op 20 augustus 65 kaarsjes uitblazen mag, is voorbereid.  Hij kent het parcours erg goed, en is natuurlijk een ervaren wandelaar.  De man die een meer dan gekend bekend Maneblusser is, doordat hij regelmatig zijn opwachting maakt op tal van evenementen in het historische kostuum van stadsmascotte Opsinjoor, richtte immers in 1983, samen met Ben Gobien, de Mechelse wandelclub Opsinjoorke op.  Deze club is nog steeds erg succesvol.  Rik stapte de Dodentocht al vaak voor sociale doeleinden, en voor de tweede keer op rij wil hij het verzamelde sponsorgeld schenken aan de vzw Prinses Harte.  Prinses Harte is in onze stad en ver daarbuiten een begrip geworden.  Elke Dubin en Johan Muyldermans uit Muizen  richtten deze vzw op nadat hun zesjarig dochtertje Harte op 14 januari 2013 stierf aan de gevolgen van een erg agressieve hersentumor.  'Prinses Harte' wil meebouwen aan een aangename ziekenhuisomgeving voor ernstig zieke kinderen zoals hun dochter, door het verdelen van Prinsessen-en Ridderpakketten met knuffeldekens, pop en pyama...).  Daarvoor doet Opsinjoorke Rik het, en ook jij kan hem steunen...

 

 

Vandaag had ik een babbel met Rik die in de Abeelstraat woont en jarenlang werkte in het Sociaal Huis...(vroegere OCMW)

 

Ik kijk er nu al naar uit.  Het weer zou meevallen.  Misschien kan er wat regen vallen, maar de voorspellingen beloven een goeie temperatuur.  Vorig jaar heeft het wel veel jaar geregend.  Maar ook té warm weer is niet goed.  Zo liep ik de Dodentocht al met temperaturen boven de 30°C, en dat is afzien...  Zo herinner ik me een editie waar we de laatste kilomers liepen op een dijk, in open vlakte...  Dat is dan afzien.  Zeker in een zwaar kostuum als het mijne natuurlijk.  Want ik loop er altijd bij als Opsinjoorke.  Da's natuurlijk een mooie promotie voor Mechelen!

 

Dat is zo!

Rik Wesemael is niet aan zijn proefstuk.  En ook vroeger reeds stapte hij mee om een sociaal doel te steunen.

Zo schonk hij in het verleden zijn sponsorgeld al aan de actie Levenslijn, Kom op tegen Kanker, Autigone Bonheiden (autisme), SOS-Kinderdorpen...  Maar ook steunde hij al Lise, een gehandicapt meisje uit Walem, noodlijdend Roemenië en een schooltje in Bangladesh...

 

Voor vzw Prinses Harte doe ik het nu voor de tweede keer.  En dat is een doel dat me nauw aan het hart ligt.  Dit meisje, dochter van Elke en Johan, verloor haar ongelijke strijd tegen een hersentumor.  Elke die werkzaam is op de Mechelse bouwdienst, wou graag iets deon om andere flinke jongens en meisjes die vechten tegen kanker ook een hart onder de riem te steken; een beetje troost en gezelligheid in de ziekenhuiskamers brengen.  Het idee ontstond om pakketten te maken met daarin een knuffeldeken, een pop en een pyama.  Niet zomaar een pyama, maar een kleurrijk exemplaar, waar alle buisjes en darmpjes kunnen gestopt worden.  Om dit te verwezenlijken is er heel wat materiaal nodig.  En dat is niet goedkoop.  Daarom wordt getracht zoveel mogelijk geld in te zamelen.   Ik wil daarbij helpen.  100 kilometer wandelen is niet niks, maar als ik daarmee iets kan doen ten voordele van kinderen met kanker, is dat wel fantastisch...

 

 

Rik kreeg tot hiertoe al veel positieve reacties.  En elke dag probeert hij nog mensen te overtuigen om hem te steunen.

Vorig jaar wist hij méér dan 1000 Euro te verzamelen voor Prinses Harte.  En dat moet dit jaar zéker ook lukken!

 

De ouders van Harte zijn alvast blij en dankbaar dat ik dit weer wil doen.  Vrijdagavond start ik om 21 uur in Bornem, en wandel de nacht in.  Mijn geplande aankomst is voorzien na de middag.  Veel hangt af van de weersomstandigheden.  Vorig jaar ben ik aan de finish gekomen om 15 uur.  Voor mij persoonlijk wordt het ook een bijzondere editie.  Als ik deze tocht uitloop zal het mijn dertigste zijn!  Dan wordt ik opgenomen in de club 30+ !

 

Rik die in zijn tradionele kostuum van Opsinjoorke loopt, en hiermee ook Mechelen uitdraagt, is al jaren een opgemerkt figuur.   En daar doet de fiere Mechelaar het ook voor.

Ook via Mechelenblogt wil hij nog Mechelaars met een hart oproepen om hem te steunen:

 

Mag ik je beleefd vragen om mij te sponsoren en moed te geven om deze tocht tot een goed einde te brengen?  Je kan me al steunen met een gift vanaf 0,05 euro per km...

 

Je kan je zelfgekozen bedrag storten op de projectrekening:

BE10 0000 0000 0404 - BIC BPOTBEB1   van de Koning Boudewijnstichting met vermelding:  '128/2680/00217' (gestructureerde mededeling).  De structurele mededeling is heel belangrijk.

Vanaf een gift van 40 euro ontvang je een fiscaal attest.

Graag bevestiging van uw sponsoring via mail aan:  henri.wesemael@telenet.be

 

 

Alle giften, klein en groot, zijn welkom.  Wie wil kan me vanaf vrijdagavond 14 augustus, volledig volgen op de website http://tracking.dodentocht.be/   Mijn inschrijvingsnummer is 130.   Meer info kan je bij mij bekomen via telefoon 0476/89 80 95  of via het invulcontacformulier op de website www.opsinjoorke.be.

 

 

Wandelclub Opsinjoorke dat in 1983 door Rik en Ben Gobien werd gesticht, en waarvan Rik nog steeds voorzitter is, telt zo'n 167 leden. 

Elke jaar organiseert de club vier eigen wandelingen: de Tivolitocht, de Groene Lus, de Maneblusserswandeling en 'Mechelen in den doenker'.   Vanaf nu staat ze ook elk jaar in het teken van Gouden Carolus, daar brouwerij het Anker hen sponsort.  Elk van deze wandelingen mag rekenen op een 1500 deelnemers.

Op zondag 4 okober wordt de Maneblusserswandeling georganiseerd...

www.opsinjoorke.be

https://www.facebook.com/pages/Wandelclub-Opsinjoorke-Mechelen/245151665...

 

 

Veel succes Opsinjoorke Rik!

 

 

PS.: Nog even vermelden dat ook medeblogger Mark Van Mullem voor de tweede keer aan de Dodentocht zal deelnemen voor het project Dotoforfelix, waarover al eerder op Mechelenblogt is bericht...