Location, location, location !

Opnieuw komt er een naam bovendrijven die veel betekend heeft voor ons Mechelen.  Want zonet hebben we moeten afscheid nemen van ene professor emeritus Marcel De Meirleir (Rupelmonde 1923 – Mechelen 2015).

Nieuwsblad : Marcel De Meirleir overleden

Uit bovenstaand nieuwslink halen we dat hij op aangeven van  Mechels burgemeester Antoon Spinoy ging studeren in Chicago, USA waar hij een autoriteit werd in Economische Geografie wat uitmondde in Locatieadvies aan internationale bedrijven.

En blijkbaar heeft Marcel Mechelen niet vergeten want hij kreeg het gedaan om o.a. Proctor & Gamble en Dupont de Nemours naar Mechelen te halen wat resulteerde in een werkloosheidsdaling in ons Mechelen van 18 naar minder dan 4 procent.

 

Het artikel behandelt dan de verdere successen van Marcel De Meirleir : Vestiging van meer dan 850 productiebedrijven wereldwijd – 20 miljard dollar investeringen – 500k jobs.  Deze economische wijsheid beschreef hij in zijn boek “Location, location, location – A Plant location and Site selection guide”.

Dupont de Nemours zelf beschrijft Marcel De Meirleir op Flickr :

Professor Emeritus Dr. Marcel De Meirleir on the commemoration of the 1959 Mechelen Groundbreaking :

“For more than 55 years DuPont has made an extremely valuable contribution to the Mechelen economy”. In the 1950s, the professor assisted the Mayor of Mechelen in addressing the unemployment problem; by changing the industrial economy from handcurved furniture and railroad repair shops, and attracting foreign direct investment. “DuPont had the foresight and confidence to invest in the region. Since then the company has been an example of best practice by providing high-skilled jobs to hundreds of people over the years.”

En ook Business Location International beschrijft Marcel :

Prof em. Marcel De Meirleir PhD, Chairman Business Location International

Founder of BLI, Marcel De Meirleir received his PhD from the University of Chicago after studying under Nobel economics laureate, Milton Friedman.  By combining Economic Geography with Planning, he was a pioneer of regional economic analysis in the 1950s and from the 1960s onward helped improve employment in areas of northern and southern Europe where American, Japanese and other multinational companies pursued their expansion.

Voor de rest van het artikel, klik hier.

>>>>> Ingedachten.be : Marcel De Meirleir <<<<<

Nu heb ik het altijd wel gehad voor (goofy) zakenmensen : Lieven Gevaert, Bernard Van Hool, Steve Jobs, Richard Branson, Elon Musk, Marc Coucke, Jansen Pharmaceutica, Pauwels Trafo (nu CG), Bulo, Belven, Willem Ragheno, e.a.  Sommigen werden jarenlang uitgelachen omdat ze (notabene) shampoos probeerden te slijten aan plaatselijke apothekers en anderen startten bijv. een fotofabriekske op in een wei, tussen de koeien, in het onooglijke dorpje (nu stad) Mortsel-lez-Malines.  Sommigen werden internationaal groot en gewaardeerd en anderen waren of werden landelijk geprezen om hun prima produkten.

Het verhaal van Marcel de Meirleir i.v.m. Dupont de Nemours en Proctor & Gamble doet me een beetje denken aan het “lobbywerk” van (onze) Luc Van den Brande om Telenet in Mechelen te krijgen (en te houden).  Correct me if I’m wrong.

Hoog tijd dus om ons Blauwbartje nog eens aan te schrijven en hem te vragen voor een Marcel De Meirleir 2.0 oftewel een gedreven Stadsambtenaar die 24 / 7 nationale en internationale bedrijven aanschrijft en opjaagt om hun Hoofdkwartier of Productie te laten overkomen naar ons Mechelen, schoon gelegen tussen A’pen en BXL en op 11’ van Zaventem met den trein.  Altijd goed voor jobcreatie in het Land van Mechelen (en daarbuiten).  Want de Vlaamse en Belgische Regering mag wel ijveren voor langer werken en meer jobs, maar daar zijn nu eenmaal a) meer bedrijven voor nodig en b) meer vraag naar (nieuwe) produkten.

Tegelijkertijd zou ik er bij ons Blauwbartje voor willen ijveren om eens langs te rijden in Industriepark Mechelen-Noord.  Nu de oprit van Mechelen-Noord richting Antwerpen enkele weken dicht was en ik verplicht was den Antwerpsesteenweg te nemen richting Mortsel ontdekte ik dat, voorbij Pauwels Trafo en voor Walem Dorp, het er een zootje is geworden aan showrooms, benzinestations en allerlei (baan)winkels.  Hoog tijd om den boel daar eens een beetje te stroomlijnen, want... location, location, location !

;-)

Dupont de Nemours Mechelen - Foto Gimycko

Helaas Gim, het is allemaal mooi geweest maar het is onheroepelijk voorbij. Den trein rijd sinds enkele jaren in de verkeerde richting. Om u daarvan te overtuigen, ga maar eens kijken op ons aller Mechelen -zuid. Kan deze man natuurlijk niets aan doen. R.I.P.

Ik kreeg volgende informatie doorgespeeld:

Twee zaken zouden in samenhang de locatie van DoPont bepaald hebben:
1. General Motors wou dat DuPont  een verffabriek zou starten op korte afstand van GM Plant 1. DuPont was veruit de voornaamste leverancier van verven aan GM in de US.
2. A Spinoy had als Minister van Economische zaken er voor gezorgd dat Mechelen aantrekkelijk werd voor industriële vestigingen.
Vóór ik bij DuPont begon had ik enkele jaren bij het Ministerie van Economische Zaken gewerkt en genoeg verhalen gehoord over de invloed van Spinoy met betrekking tot het aantrekkelijk maken van Mechelen voor de industrie.
 
 

@ Jokke : Bedankt voor de kort en bondige info.  Meer van dat !

:-)

Du Pont de Nemours, Mac Cullog, Procter en Gamble, Metalurgia, Eurocan, Burndy,  enz, enz,enz. Allen werden ze door dertig jaar links beleid oordeelkundig de laan uitgewezen. Spinoy draait zich om in zijn graf.

@ G.L. :

Is dat dertig jaar links stadsbeleid of dertig jaar links staatsbeleid ?

En als dat zo was, plak daar dan eens wat namen bij !

Just2know

Nog een heel belangrijk bedrijf vergeten. Friden op Mechelen Noord, onvolwassen dochter van het Amerikaanse Singer. Weet ge nog van de stikmachienen ? Ge moet eens aan Marcel Sterkx vragen, die was daar ook. Maar dat hadden we toch wel aan die sakkerse Amerikanen te danken zeker. Die brachten vooraan de jaren zestig een leuk rekenmachientje van zeven kilo op de markt toen de Japanners er al een hadden om in uw bovenzak te steken. En dan over Metalurgia nog iets. Ik heb er zeven jaar gewerkt en mooie bommen helpen maken voor Sadam, Hassad en andere van die beunhazen. Maar plots was het, god weet waarom, daarmee gedaan, Die woestijnratten gingen die dingen zelf maken beweerden ze. Wat daar van gekomen is weten we ondertussen allemaal. Wat we niet willen weten is dat er hier in Mechelen achthonderd mensen de bons hebben gekregen. En ze maken ze niet alleen daar in de woestijn maar ze gebruiken ze ook nog. En tegen wie ? Juist !!! Voor Friden zat ik ook nog bij ATEA in Berchem. Ook geen spaander van overgebleven. Namen kan ik er niet opplakken Gim want dat is niet toegelaten. Maar hun lijfspreuk kan ik wel vermelden " kapitaal is diefstal ".

Waarom ik nu zo laat ben om te antwoorden ? Excuseer maar voor de middag naar ZDF gekeken. Een show met en rond Andréas Gabalier, Een echte krak uit de Oostenrijkse Steiermark. Titel " Vergis die Heimat nie ".

@ G.L. : Bedankt voor de info.  Friden was me niet bekend.  Meer van dat.

:-)

Ik denk dat toen bij Friden zoveel mensen werkten als nu op heel Mechelen Noord. Rozeke uit cafe De Roos had er haar handen mee vol. Maar het heeft niet lang geduurd ( maximum 5 jaar ) en ik hield het na één jaar al voor bekeken en ben naar de vaart getrokken. En nu niet verschieten maar na vijf jaar keerde ik van de vaart terug naar Alfred Tevens Gmbh. Die zijn tenminste de locatie trouw gebleven zij het dan met veel minder personeel.

@ Louis : Vertel eens wat meer over Metalurgia.

En is dit artikel over dat bommenkot een beetje correct ?

Gim, dit verhaal klopt in grote trekken. Buiten de fotos komt veel info van mij als ooggetuige. Wat kan gewijzigd worden is het aantal vestigingen. Er waren er wel wat meer dan 6. Je had nog een belangrijke in Burcht en eentje in Wetteren. Wat het aantal buitenlandse werknemers betreft, dat waren er wel wat meer dan " enkelen ". Voornamelijk Basken die ze in Spanje liever kwijt dan rijk waren en ook vele Marrokanen .

Meer goed nieuws : DuPont fuseert met Dow Chemical

"... De Amerikaanse industriereuzen Dow Chemical en DuPont zorgen voor de grootste fusie in de geschiedenis van de chemiesector.  Het fusiebedrijf DowDuPont wordt daarmee de wereldwijde nummer één in de chemiesector.  Beide bedrijven zijn in België samen goed voor zowat 1.000 werknemers, verspreid over een zestal fabrieken en verschillende kantoren.  De vestiging van DuPont in Mechelen is met zo’n 500 werknemers de grootste..."

Nog eens fusiljeren ??? Daar weten ze bij Dupont al alles van. Spinoy draait zich nog eens om in zijn graf.-)