Een lijn is een punt die gaat wandelen

  (foto's: Jan Smets)

De titel is onleend aan Paul Klee, maar verwoordt wonderwel het opzet van deze bijzondere tentoonstelling waarbij Studio Borgerstein in september mee naar buiten treedt.  En dat laatste mag je erg letterlijk nemen.  De Studio zal zowat 100 kunstwerken tonen in etalages van Hanswijkstraat, Graaf Van Egmontstraat, OLV-straat en Vijfhoek.

De Studio is een vijftal jaar geleden ontstaan binnen de werking van vzw Borgerstein die toch wel stevige banden met Mechelen heeft.  Ze is dan ook immers nét buiten de stadsgrenzen, aan het IJzerenveld in Sint-Katelijne-Waver, gelegen.  Studio Borgerstein is een artistiek atelier waar mensen met een verstandelijke beperking kunstenaar zijn.  In het atelier ontwikkelen ze, onder begeleiding, hun eigen beeldtaal en leren ze omgaan met verschillende materialen.

Om de twee jaar organiseert de Studio zélf een tentoonstelling, naast al de andere expo's waaraan men deelneemt in de eigen regio, maar ook ver daarbuiten.  Vorige keer werd een expo met 70 werken opgezet in het IKA aan de Veemarkt, en toen al wist het tentoongestelde aangenaam te verrassen door zijn kwalitatieve sterkte, creativiteit en authenticiteit.  Outsiderkunst werd lang als minderwaardig aanzien.  Onterecht.  En dat zal de tentoonstelling die in september doorgaat, en die vrij te bezoeken is langs een leuk wandelparcours ten volle bewijzen.  Ik had een toffe babbel met drie van de 16 kunstenaars die zullen deelnemen, en Jef, Palmer en Bianca vertellen met veel enthousiasme over hun werk...

 

 

Studio Borgerstein neemt haar kunstenaars aux sérieux.  Hun kunst was reeds  te zien in eigen gemeente, maar ook in Heist op den Berg, Brussel, Antwerpen...  Ook namen een aantal van de artiesten deel aan D.ART in galerie Duende in de Katelijnestraat.

24 kunstenaars zijn actief in het atelier.  8 zijn er in proeftraject, en de 16 vaste kunstenaars tonen nu het resultaat van hun kunnen in september.

Op 32 locaties zijn een tweetal werken te zien, en dat gaat van de vitrines van winkels, een woonhuis, een kapsalon, theater 't Arsenaal, het kleinste hotelletje van Mechelen: Muske Pitter, enzovoort...  De organisatoren hadden het niet moeilijk om de eigenaars te overtuigen.  De meesten gingen heel enthousiast in op het aanbod.

 

 

 

 

De tentoonstelling is vrij te bezoeken met start aan 't Houten Geveltje in de Hanswijkstraat 52 - een piepkleine galerie in deze straat.

 

De opening van de tentoonstelling gaat door op vrijdagavond 4 september in het nabijgelegen H30.  Iedereen die wil is welkom om 18 u (tot 20u30).  Het is Hans Martens, directeur van de Mechelse Academie voor Beeldende Kunsten, die het voorwoordje zal doen.

 

De tentoonstelling loopt tot en met zondag 13 september.

 

De expo is natuurlijk alle dagen te bewonderen langs de wandelroute die toch wel aan een leuke as met tal van bezienwaardigheden ligt. 

 

Let wel: 't Houten Geveltje is enkel open tijdens de twee weekends (5-6 en 12-13 september tussen 11 u en 18 u)

 

Daar krijg je ook de kans om werken aan te kopen en de professionele catalogus aan te schaffen.  In deze catalogus staan alle werken afgedrukt.

 

Wis Van Boekel is één van de twee artistieke medewerkers van Studio Borgerstein.

 

 

Klopt.  Ik ben één van de twee begeleiders.  Mijn collega Sofie Van der Linden is kunstenares en ikzelf ben interieurarchitecte.  Nadien volgde ik ook nog een opleiding tot creatieve therapeut.  Het idee voor deze expo is al een tijdje geleden ontstaan.  De expo in het IKA was leuk, maar deze gaat nog verder.  We willen nu nog méér naar buiten treden, en dat moet ons lukken met deze tentoonstelling die toegankelijk is voor iedereen en drempelverlagend is.  Het is wel erg arbeidsintensief, maar tof om doen...
Outsiderkunst was de kunst die Hitler op de brandstapel zette, maar gelukkig wordt deze nu toch populair en eindelijk naar waarde geschat.  Met Studio Borgerstein werken we lokaal, maar ook nationaal, en we onderhouden contacten met musea, cultuurcentra...  We hebben zelfs Europese connecties.

 

Wis gelooft sterk in outsiderkunst...

 

Ik vind outsiderkunst veel interessanter dan reguliere kunst omwille van de spontaniteit en het oprechte er van.    We maken in ons atelier 2D-kunst: schilderijen en tekeningen, maar willen ons atelier in de toekomst graag uitbreiden.  We willen onze kunstenaars ook laten werken met klei..., en ook digitaal...  De expo 'Een lijn is een punt die gaat wandelen' gaat door met de steun van de Stad Mechelen die het erkende als participatieproject Heel bewust kiezen we er voor om onze tweejaarlijkse expo in Mechelen te houden.  Deze moet nog starten, maar we hebben zelfs al plannen voor een volgende editie!

 

Ik bewonder de affiche die voor deze expo is gemaakt.  Hij is van de hand van één van de begaafde kunstenaars van de Studio: Wytze Hingst die ook al in outsidergalerie Duende tentoonstelde.

Bianca Van Eynde haar werk zal te zien zijn in Boekhandel De Zondvloed in de OLV-straat.  Deze 38-jarige vrouw die sinds haar 18de in Borgerstein woont,  praat graag honderduit over wat haar boeit... 

 

 

Ik denk dat ik mijn talent van mij opa heb, die ook schilderde.  Opa vindt het nu wel tof dat ik hiermee bezig ben.  Het is leuk om werken in het atelier.  Ik heb er al erg veel bijgeleerd.  Met deze tentoonstelling kan ik laten zien wat ik al gemaakt heb.  En misschien lukt het mij om ook wat te verkopen.  Schilderen is voor mij rustgevend.  Als ik niks te doen heb begin ik er aan.  Ik maak abstracte kunst.  Graag ga ik veel op zoek in kunstboeken, en wat ik mooi vind probeer ik na te maken in mijn versie.  Ik ben wel nog op zoek naar een eigen stijl.  Maar ik experimenteer met verf, met mengen van kleuren, soms op doek, soms op karton...  En vaak ook in het groot.  Dit is een kopie van een kunstwerk dat ik zal tentoonstellen.  Zo komt het in de catalogus.

 

Jef Cloostermans die geboren is in 1956 laat me ook zien wat hij zal exposeren.  Jozef heeft een heel eigen tekenstijl die erg herkenbaaris.  Jef werkt vooral met inkt, en zijn lijnenspel mag echt wel prachtig genoemd worden....

 

 

Palmer Nuyttens is 64 jaar en woont al tien jaar in Borgerstein...

 

Ik teken veel met pen en stift, en alles komt uit mijn hoofd: figuren, mensen boemen...  Men zegt dat ik veel fantasie heb en dat elk werk een verhaal vertelt.  Ik teken nooit hetzelfde.  Ik begin met ergens een puntje te zetten, en dat wordt stilaan een kunstwerk.  In het begin weet ik niet wat het worden zal...

 

 

Het wordt een boeiende tentoonstelling.  Dat voel je.

De werken zijn af en toe gemaakt 'op maat' van de etalage.  Zo kwam men eerst een kijkje nemen op locatie en ging daarna aan de slag.

Op de 12 ramen van theater 't Arsenaal in de Hanswijkstraat komt één groot kunstwerk in 12 delen.  Kunstenaar Yvan Vander Vliet baseerde zich hiervoor op een affiche van één van de voorstellingen die het gezelschap volgend seizoen op de planken zal brengen.

Ook de BKCP bank in de OLV-straat krijgt een speciaal ontwerp, en aerts en blower in de Hanswijkstraat toont drie kleine werkjes, eveneens op maat gemaakt...

Maar er is beslist méér verrassends te bekijken!  Misschien kan je een wandeling langs deze kunstroute combineren met een bezoek aan de braderie of met Open Monumentendag, want deze evenementen vallen samen met de tentoonstelling.  En dat kan een pluspunt zijn.

 

www.borgerstein.be

Ook op Facebook kan je Studio Borgerstein volgen.