JazzContest-finalisten dingen naar begeerde trofee op eerste Maanrockdag

De finale van JazzContest Mechelen, alweer de derde editie van deze internationale wedstrijd voor jazzmuzikanten, komt eraan.

Vrijdag 28 augustus vanaf 19.15 uur strijden Whexp (B), Martin Gasser Quartet (D), 2 Times Nothing (B) en Charlotte Illinger Quartet (NL/ D) voor de felbegeerde eerste plaats en bijhorende trofee. Maar de winnaars krijgen ook ook een opnamedag in een professionele studio cadeau en kunnen rekenen op een reeks concerten op verschillende podia in België.

 

JazzContest Mechelen, ontstond in 2013 in navolging van jazzwedstrijden in Hoeilaart, Dinant, Leuven, Oostende, Antwerpen, Brussel, ... Jazzstad Mechelen kon niet achterblijven, zo vond ook Jazzzolder vzw die deze wedstrijd in 2015 voor een derde keer inricht, nu in samenwerking met kunstencentrum nOna, Cultuurcentrum Mechelen en MMMechelen Feest.

De wedstrijd richt zich expliciet tot jonge muzikanten. De jazzzolder wil jonge groepen de kans geven om het beste van zichzelf te tonen. Er wordt vooral gemikt op studenten van muziekacademies en conservatoria maar ook andere jongeren kunnen deelnemen. Uit vele demo-inzendingen werden vier finalisten gekozen.

De JazzContestfinale vindt plaats  op het Maanrock Klassiek Podium in het Hof van Busleyden. De eerste bijt om 19.15 uur de spits af. De presentatie is in handen van Elke Vandersypen (radio 1).

De jury bestaat uit: internationaal bekend percussionist, pianist, recensent, componist Chris Joris, voorzitter (docent aan de Artesis Hogeschool Antwerpen), Bernard Lefèvre (hoofdredacteur, auteur en recensent bij Jazzmozaïek), Georges Tonla Briquet (freelance auteur en recensent voor meerdere muziektijdschriften), Jacques Prouvost (jazzblog, jazzrecensent voor o. a. het Franse magazine CitizenJazz…), Patrick Bivort (mede organisator Leffe Jazz in Dinant, free lance muziekjournalist, jazzprogramma op Rtbf Radio 21…) en Mik Torfs (coördinator Jazzlabseries).

De finale wordt afgesloten met een optreden van Black Flower. Mechelaar Nathan Daems heeft met deze groep een belangrijke plaats in de Belgische jazzscène verworven. De band brengt feestelijke muziek met een mix van groovy jazz, funky soul en Ethiopische melancholie.

Na dit optreden - rond 22.30 uur - wordt de winnaar van de 3de JazzContest Mechelen bekend gemaakt door juryvoorzitter Chris Joris.


En met de JazzContest is de eerste Maanrock-avond een feit. Op die eerste Maanrockavond is er behalve Jazz op het Klassiek Podium ook het openingsfeest van Contour en op het Feestpodium treedt het legendarische Grandmaster Flash aan. Aan variatie géén gebrek op Maanrock. Maar jazzcats verblijven wellicht die hele eerst avond aan het Klassiek Podium, niet?

afbeelding: © Kris Vanderstraeten