Froome wint eerste Maneblusser- na-Tour Criterium

  (foto's: Jan Smets)

Een zonovergoten Mechelen zette zich gisteren stevig op de kaart van wielerminnend Vlaanderen.  Onze mooie historische stad etaleerde zich op z'n fraaist met het allereerste Maneblusserscriterium.  De start van een nieuwe traditie?  Zowat 20 000 toeschouwers stonden langs het parcours om hun wielerhelden naar de overwinning te schreeuwen.  Tot in de laatste van de vijfenveertig rondes  kon het nog alle kanten uit, maar het was uiteindelijk toch de gedoodverfde winnaar, Chris Froome die zopas de Tour de France weer  op zijn palmares mocht schrijven, die als eerste over de meet kwam.  Sfeer was er volop in Mechelen.  De terrassen zaten overvol, en het sportieve feest werd besloten met een optreden van de Romeo's.  De Maneblussersstad ging uit de bol en zette het schuimende stadsbier aan de lippen.  En ook Froome leek het te lusten.  Hij deed géén symbolisch slokje, maar leegde het glas.  Mechels bier is géén doping - maar je rijdt er mee op wolkjes.  Zoveel is zeker!

 

Het ging allemaal van start om 17 uur, toen jong wielertalent het parcours mocht inrijden.  Ze mochten rekenen op flink wat applaus.  De toekomst is verzekerd...

Om 18u30 werden de renners voorgesteld op de Grote Markt, waarna om 18u30 het startschot werd gegeven.

Grote Markt, IJzerenleen, Befferstraat, Steenweg en Onder den Toren stonden bomvol volk.  In de andere straten langs de omloop was er - eerlijk gezegd - wel wat minder publiek.  Het gehoopte opkomstcijfer van 25 000 zal niet behaald zijn...  Toch was het evenement een topper van formaat. 

De VIP's konden ondertussen terecht in het Hof van Merode of de Salons Van Dijck voor een diner.

Het is de allereerste keer dat onze stad de vedetten van de Tour de France mocht verwelkomen op een na-Tour-Criterium.  Mechelen en brouwerij Het Anker hebben zich op een toffe manier in de kijker geplaatst.

Opgemerkte wielerhelden waren naast Frooms en Van Hecke: Stephen Cummings, Kenneth Vanbilsen, Wout Van Aert, Wout Poels en Kevin Seeldrayers...

 

Het is Chris Froome die op het ereschavotje mocht staan als winnaar.  Als tweede kwam de Duitse kampioen Emmanuel Buchmannn over de streep.  En Belgisch kampioen Preben Van Hecke was een meer dan verdienstelijke derde.

 

In totaal werden 90 kilometers afgelegd...

Volgend jaar terug van de partij?
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er zijn geruchten dat een renner een ronde heeft overgeslagen om een drankje te nuttigen in de Broederkes. Kan iemand dat bevestigen?

Aha, daarom stonden er extra (drie!) seingeefsters ter hoogte van "de Broederkens", die zaten mee in dat complot!

;-)

En dat is een toffe ontdekking!   ;-)  Terwijl ik naarstig aan de slag was om foto's te schieten van koers en randgebeuren, ben ik zélf ongemerkt  het onderwerp geworden van een foto...

Tof Gil Plaquet!

Mijnheer Jan Smets, ge kunt de pot op met uwe Frome. Niet achter uw gat gezegd hé.

G.L., zoudt ge bij deze hitte niet beter binnen blijven??  Het is niet goed weet ge, om je hersens aan hevige zonnehitte bloot te stellen.  Misschien een hoedje opzetten?

Roger, ik heb toch gezegd dat ik van in mijne luie zetel naar de voetbal heb gekeken. Naar Brugge- Malinois ondermeer.

En had Jan Smets gedebuteerd bij de Malinois, had hij 4 goalen gemaakt?

Drink verdriet af met mate(n). Schiet niet op de thuiswedstrijdenfotograaf.