Elfde editie Jazzathome focust op vocal jazzZaterdag 5, zaterdag 12 en zondag 13 september grijpt de alweer elfde editie van Jazzathome plaats in Mechelen. Het festival, dat voor het eerst over drie dagen loopt heeft als thema 'Jazz & Voices'. Verwacht je dus aan heel wat fraaie stemmenpracht op deze editie. 

In concreto gaat het ondermeer om de stemmen van Dunja Mees, Loumèn, Naima Joris (ja, dochter vàn), Lynn Cassiers, Kristen Cornwell, ... In totaal 24 acts om uit te kiezen op zondag en er zijn de optredens op zaterdagavond met ondermeer het 'Sacred Concert' van Duke Ellington in de stadsschouwburg.

Het gekende concept met een concert in de stadsschouwburg op zaterdagavond en huiskamerconcerten daags nadien op zondag, blijft behouden. Nieuw is de extra derde dag die eraan voorafgaat. Op zaterdag 5 september kun je vanaf 17.30 uur muzikaal aperitieven op het Dijlepad, tussen de Lamot-site en de Vijfhoek. Combo's en ensembles verwelkomen er de passanten op (vocal) jazz. Wie niet graag wandelt, neemt de speciale Dijleboot...Het weekend van zaterdag 12 en zondag 13 biedt met het gekende concept voor elk wat wils. Het dubbelconcert 'Jazz & Voices' in de stadsschouwburg pakt uit met 'Brussels Vocal Project', zes jonge zangers die zich toeleggen op een indrukwekkend 'a capella'-reperotire dat voor hen werd geschreven door Belgische componisten. Diezelfde avond kun je ook genieten van het 'Sacred Concert' van Duke Ellington, een concertproject van het Onze-Lieve-Vrouwkoor Mechelen. Het koor brengt dit samen met de VRT Big Band, de internationale jazzzangeres Kristen Cornwell en top-tapdanser Grégoire Vandersmissen.

Met deze grote artiesten brengt het koor, onder leiding van Kristel Verpoten, die avond Ellington's creatie, een grootse jazz suite met een religieuze gospel toets, onder leiding van dirigent Dree Peremans. Een aanrader voor zowel jazz-, koor- als Big Bandliefhebbers, bij wie er niet meteen een belletje rinkelt bij het horen van deze namen zal het concert ongetwijfeld ook in de smaak vallen.Het geheel zal aan elkaar gepraat worden door niemand minder dan Fred Brouwers.En zondag ga je opnieuw zélf op pad langs drie verschillende huiskamers die tot concertruimte worden omgetoverd. Je stelt zelf je jazzparcours samen, en ontdekt onder het genot van de muziek alsook van een glas wijn of bier een reeks verrassende locaties in de Mechelse binnenstad. 24 bands spelen in evenveel privépanden, handelszaken en historische gebouwen die uitzonderlijk toegankelijk zijn.Uit volgende groepen pik je er drie uit:
Carlo Nardozza Latimotion - Celano/Baggiani Group - Chris Joris trio & Naïma - David Thomaere & Barbara WiernikDuo Vaganée-Heyndels - Dré Pallemaerts inviteert... - Dunja Mees Group - Evi Roelen & Pierre Anckaert - Harvest Group Guillaume Vierset - Hilde Vanhove & Zootcase - Jazzaleo - Backback - Kristen Cornwell trio - Les Bandits de Belleville - Lori Van Gremberghe 4tet - Loumèn - Merope trio - Nine 2 Twelve - Sander De Winne Group - RUN to SEED - Sweet Defeat - Tiny Legs Tim & Steven Troch - Tri Viocal - Yvonne Walter “Bitter Sweet”.

Alle podia liggen op wandelafstand van elkaar.

Optreden 1: 14.15 tot 15 uur
Optreden 2: 15.45 tot 16.30 uur
Optreden 3: 17.15 tot 18.00 uur
Tickets voor het dubbelconcert op zaterdag 12 september kosten € 20, voor de middagconcerten op zondag betaal je eveneens € 20 (drie concerten en drankjes inbegrepen).

Alle informatie over de groepen, locaties en tickets is te vinden op www.jazzathome.be. Leg online drie namiddagconcerten vast nadat je een ticket hebt gekocht aan de balie van UiTinMechelen (Hallestraat 2-4-6), via het Cultuurcentrum (on line tickets) of bij de jazzzolder vzw (0497/029361).

Late beslissers voor jazzzathome kunnen op zondag 13 september reserveren vanaf 13.15 uur  in het Cultuurcentrum, Minderbroedersgang 5, Mechelen.

Concentreer je aankomend weekend gerust op Maanrock maar schrijf 5, 12 en 13 september alvast met stip in je agenda. Dan is het slechts aftellen tot de fijne Mechelse jazzdriedaagse...


tekst: © Mark Van Mullem
beelden: © Mark Van Mullem (jazzathome 2014), behalve foto Loumèn: © campustour.be