Mechelen blijft verrassen want je komt wel eens in een "uithoek" ervan en hop, je botst alweer op een stuk geschiedenis.
Enkele dagen geleden moest ik in de Nijverheidstraat zijn in Mechelen voor (laten we zeggen) zaken. Bij Atelier Moens kreeg ik een gedegen uitleg van een prima specialist en het is altijd leuk praten met iemand die zijn (auto)vak kent. In a nutshell : Rudi Moens vond mijn idee of voorstel wel leuk en interessant, maar niet direct rendabel. Dus was Gimycko alweer een stuk wijzer geworden en mag hij terug naar de tekentafel.
Omdat ik niet direct de Nijverheidstraat kon situeren trok ik even Googlemaps open en ontdekte ik dat dit een zijstraat is van de Grote Nieuwedijkstraat. Met Streetview ga je dan eerst even rondkijken en vond ik bovengenoemde zaak. Maar naast Atelier Moens zag ik ook een intrigerend poortcomplex staan met een bordje waarop de naam “Centro Espanol El Quijote” staat. Genoeg voor effe verder rond te googlen.
Hun Facebookpagina blijkt verbazend leeg, doch blijkt er een weergave van het Centro op het WWW te bestaan : El aula del Centro Español "El Quijote" Mechelen
Bon, mijn Spaans is wat roestig maar Google Translator en de beeldjes helpen me wel een beetje.
In a nutshell : het blijkt (of bleek) een ontmoetingscentrum te zijn (of zijn geweest) voor Spaanstaligen in Mechelen (en omgeving). Vermoedelijk ingericht voor en door de eerste Spaanse werkmigranten uit de vroege jaren 1960 die, samen met de Portugezen en Italianen, naar deze streken afzakten op zoek naar werk.
En in een vreemd land met een vreemde taal en vreemd eten is het altijd leuk om mensen uit het Oude Land op geregelde basis nog eens te ontmoeten voor een natje, een droogje en nen babbel. En uit bovenstaande weergave kan ik verstaan dat er ook werd onderricht : zowel in de “oude” taal en geschiedenis maar ook in de nieuwe technologie. Je ziet de kinderen Spaanse sprookjes, grammatica en vocabulaire leren alsook massaal aan de computers zitten. Kortom : dat ziet er prima uit !
Toen ik gisteren dan de Nijverheidstraat IRL mocht aanschouwen was mijn eerste idee : een duidelijke werkmansbuurt met oudere huizen en gevels en weinig echte groenpartijen. Vermoedelijk huizen van arbeiders die vlakbij, in bepaalde fabrieken en fabriekjes, aan de slag zijn geweest en vanaf de jaren 1960 werden aangevuld door bovengenoemde werkmigranten. En toen ik Atelier Moens verliet en naar mijn auto terugliep maakte ik een foto van bovengenoemde poort en keek even het terrein van het Centro in. Vermoedelijk was het nog vroeg in de voormiddag en was er misschien nog geen activiteit, maar mijn eerste indruk was dat het Centro er serieus verlaten bijlag. Misschien is het Centro verhuisd en vergat men het naambordje mee te nemen of heeft het Centro zijn zingeving verloren.
Alweer een stuk recente geschiedenis uit ons Mechelen. En deze keer eens niet over de Spaanse Furie. Natuurlijk hadden we het hier al eens over de Duitse, Spaanse en Baskische oorlogskinderen die tijdelijk in Mechelse gastgezinnen verbleven (waaronder bij de familie van ons aller Aloïs Jans). En om dan toch een naam te kleven op een bekende Spaanse (of eerder Baskische) telg uit een werkmigrantenfamilie : iedereen kent wel Phara De Aguirre.
Zelf geboren in het Heilige Jaar 1965 ken ik weinig of niets over deze (werk)geschiedenis, zowel in Mechelen als in België. Maar misschien kunnen oudere bloggers daar eens wat meer over vertellen.
Foto Gimycko
Hierbij een prentje over de ' werkgelegenheid' in de Nijverheidstraat. De eigenaar zorgde buiten de werkgelegenheid ook voor woningen voor zijn sleutelfiguren in de fabriek. Zolang je prima werk verrichtte mocht je er wonen. In het andere geval was je zowel je job als je woning kwijt.
Trouwens dat was ook het geval in de Soleil aan de Nekkerspoelstraat.
Het huis, naast de poort - met de 2 dakvensters, lijkt op een woning van de ploegbaas (of de toenmalige CEO) van het voormalige bedrijf(je) en het bijbehorend fabrieksterrein.
Correct me if I'm wrong
@ Luc :
Dat tijdens de Tweede Industriële Revolutie de baas zijn personeel dicht bij hem (en zijn fabriek) wilde, is een vaststaand geschiedkundig feit dat ge overal ter wereld vindt. De patron "zorgde" voor zijn personeel. Er zijn vele straten in oude industriële wijken waar de werknemers vlakbij hun fabriek woonden met de ploegbaas, in een grotere woning, op het einde van de straat. En met winkels-van-het-bedrijf vlakbij. Voorbeelden te over in bijv. Limburg met zijn steenkoolmijnen.
Maar het kan nog een beetje erger. Een tijdje geleden las, hoorde of zag ik het verhaal van ene Henry Clay Frick, the most hated man in the USA. Als patron deed hij net hetzelfde zoals hierboven beschreven, maar om zijn personeel nog meer in de pas te laten lopen betaalde hij ze uit in a) zijn eigen dollars ( de Frick-Dollars ) die b) alleen maar geldig waren in zijn winkels ( de Frick-Winkels). Buiten het "Frick-Domein" werden ze niet aanvaard, waardoor zijn personeel totaal geknecht was !
Henry Clay Frick werd in 1919 blijkbaar begraven in een betonnen of stalen graf omdat men bang was dat het personeel zijn lichaam weer zou opgraven en zou opstoken.
Gim, ik dacht dat we het debat over die Spanjaarden - voornamelijk Basken - uit de jaren zestig hier al eens gevoerd hadden. Ik kan het om den duvel niet meer terug vinden. Weet jij het nog ?
Ben eens wezen googlen op Textilose :
Blijkbaar een (bij)produkt van Jute dat gebruikt wordt in o.a. tapijten en het procédé van verwerking werd uitgevonden door ene Emil Claviez.
Journal of Industrial and Engineering Chemistry : Textilose
Een debat over Baskische inwijkelingen staat niet op het blog. G.L. meende Basken toen een 2 m lang 'Guyke' Spanjaarden noemde, bij circus Ronaldo.
Daarnaast zijn er drie al even kleine vermeldingen:
Jaren 1930 Spaanse burgeroorlog: Baskische kinderen, en een anekdote.
Jaren 1950-'60 ETA: Instroom wegens de strubbelingen in Baskenland.
Over beide situaties in Spanje waren er lezingen in Mechelen in de 1970s.
Hier een leuk filmpje gevonden op RTV over het Centro in 2008 tijdens een voetbalmatch Spanje - Duitsland :
Spanje Europees Kampioen 2008 / Reportage op de Spaanse club El Quijote te Mechelen
En voor zij die houden van geveltjesdata, één adres :
VIOE - Fabriek en bijhorende huisvesting (ID: 1502)
Centro Español "El Quijote" begon zijn activiteiten in de Begijnenstraat. Daar kregen zij een pand ter beschikking dat (denk ik) eigendom was van ACV/CM. Door verbouwingswerken moesten zij dit pand verlaten en verhuizen naar de Nijverheidstraat. Veel meer weet ik er niet van. Zeker is dat de vereniging nog actief was in 1996/97.
In 2008 was het in het Centro blijkbaar vollen bak en dikke pret.
Maar dat is ook alweer 7 jaren geleden !
Naar aanleiding van de Vluchtelingencrisis vandaag werd op Radio één Phara de Aguire gecontacteerd om het verhaal van haar vader te komen vertellen.
Ontdek hier (met beelden) haar relaas en bemerk dat in dat verhaal een meer dan dikke vette Mechelse ( ! ) link zit.
Gim, een ander plaat als het effe kan. Het is al erg genoeg dat ze op den TV de helen dag zitten te jammeren. Best opdoeken die handel.
Sí, señor Louis...
En de plaat ? " Auf der Heide bluhen die letzte Rosen " ?
G.L. hebt je niet liever dit:
maar er zijn ook nog beschaafder versies van dit liedeken!
Of misschien nog liever "t Deuts lieke" van de Antwerpse groep Katastroof??? Hahaha.
https://www.youtube.com/watch?v=yiS1X9GtfCI