Waar ?

met categorie:  

Waar kan men dit opschrift vinden ? Niet antwoorden op de blog maar mailen naar "jos.nys3@telenet.be"

 

Die Jos toch! Hij zou moeten weten dat ik met deze temperaturen nog minder kan denken dan anders!

Het eerste goede antwoord is binnen > Tony Schaerlaeken. Voor deze RaRaRa wil ik Luc Van Hoeylandt bedanken, welke mij een héééle tijd geleden deze opgave meegaf. Ik moet toegeven dat ik er toch enige moeite mee heb gehad.                                                            

 

Da's een toffe, maar geen eenvoudige opdracht Jos!  Ik zal de volgende dagen eens extra uit m'n ogen moeten kijken.  Geen wonder dat 'alles-ziener' Tony het juiste antwoord reeds doorgaf...

Luc Sterck heeft eveneens het goede antwoord gegeven.

 

Mechelenkenners, een tip. In feite heeft Napoleon er niets mee te maken.

 

Jos, en Pittler heeft die er iets mee te maken ?

G.L. hoe kan het dat gij niet alles over Pem weet.?

Jan Smets heeft eveneens het goed antwoord gegeven.

't Was geen eenvoudige opdracht, maar wel een toffe!

Méér van dat Jos!

Tot nu toe zijn er maar 3 juiste antwoorden binnen gekomen :

Tony Schaerlaeken

Luc Sterck

Jan Smets

 

't Stad poeierde rond de kerst Napoleon aan de Brusselsesteenweg af. In bepleistering getekende gevelstenen (bijvoorbeeld nr. 20) zijn er tot pakweg de Oude Liersebaan (als nr. 30) overal. In geval ik zou gaan zoeken en die schoenmaker nog niet achter de Malinois zou liggen, moest ik hem meteen mijn zolen laten lappen. Maar als die bij z'n Leest zou gebleven zijn, is het een brug te ver en moet Jos in 't vagevuur branden. Kortom, men weet het of men weet het niet, of men moet er toevallig met de neus op botsen. Als ik wist waar die drie slimmeriken zoal gewoond, gewerkt en uitgegaan hebben, kon ik misschien beginnen gokken.

Een handelsregisternummer zou als H.R. of H.R.M. 113 vermeld staan en voor een huisnummer lijkt het een wat te hoge positie. Geen Bonaparte maar misschien Bell... Alleen heb ik geen oude telefoongids van Mechelen met nog van die driecijferige nummers op zak.

Jos , verontschuldiging hoor maar om hier iets degelijks te kunnen van maken zou ik vanuit het afgelegen Hombeek minstens drie keer naar die verre stad moeten reizen. En dan die parkeer retributies, die gas-dinges, zonder nog van de parkeerkosten te spreken. Jos, vraag eens aan blauwbartje dat hij uw probleem oplost. Pret gegarandeerd. 

G.L. neem de fiets.

Blauwbaardje heeft als ik mij goed herinner zijn hoofdkwartier in de buurt gehad.

Mon, ik vermelde al dat Napoleon hier niets mee te maken had en toch was er "ne groote" en "ne kleine".

 

Jos, ik zinspeelde op de vorig jaar aan de autokeuring geplande Napoleon Games, van welke goktent het stadsbestuur niet wil weten, en op het niet meer bestaande café Napoleon, dat eerder 't Vagevuur heette toen ene 'de Neus' het openhield, bij de verdwenen Zakbrug. Maar in die buurten was niets te vinden.

De naam Keizerstraat is niet alleen van voor Napoleon maar zelfs eeuwen ouder dan Karel V. Evenmin prijs. Ik had ook al bedacht dat Napoleon 'ne kleine' was. Dus had ik vergeefs ook al de hele Lange Nieuwstraat gestreetviewd in Google, omdat er geen Korte Nieuwstraat meer in Mechelen is, en ook de ganse De Langhestraat en de Reuzenstraat. Overigens was N niet alleen 'ne keizer' en 'ne kleine' maar ook 'nen donkere van haar'... Moest ik dan de Donkerlei gaan bezichtigen, die natuurlijk niets met Napoleon te maken heeft? Ik kon een hele reeks nog verder gezochte 'niet Napoleon' bedenken maar dan is uiteindelijk elke straat mogelijk. Je laatste opmerking laat eigenlijk vermoeden dat het de grote van twee (straten?) zou kunnen zijn, wat ik in mijn gerelateerde gedachtengang eerder zou omschrijven als: "Napoleon (of juister: slechts zijn gestalte) heeft er net wél mee te maken omdat het zijn tegenpool betreft (of juister: die van zijn gestalte)".

Het nummer 113 en de nabije huizen (wegens eventuele hernummering) had ik in verscheidene straten al gestreetviewd nog voor je napoleontische tip. Ik wist van een kleine die dat opschrift blijkbaar niet vertoont en van een grote waar nu geen bepleistering is. Op een (niet al te duidelijke) foto uit 1969 ontwaarde ik in de toen nog wel aanwezige bepleistering geen afgelijnde 'stenen', laat staan het fameuze opschrift. Vlak naast die kleine is een recente bouw het huidige nr. 113. Dat zette me na je tip toch wel opnieuw aan het denken... Napoleon had er slechts met kabeljauw uitstaans. Maar je opdracht is zo opvallend in de tegenwoordige tijd "Waar kan men dit opschrift vinden", dat ik die mogelijkheid had blijven uitsluiten. Na je 'ne kleine' zocht en vond ik...

 IN DEN KLEINEN GEWETWEL 
L.LANSENBERGH-SEMPELS
SCHOENMAKER
Dit stond rond 1900 op de zijgevel geschilderd (iets breder dan de huidige
uitsprong want recent nr. 113 had slechts
een lager potdicht muurtje - Nu leidt een
hekdeur er opzij naar de kelder van 115).
Ik vermoed Lodewyk (of Louis) Lansenbergh en Francisca Emerentiana (of Françoise-Emérentienne) Sempels, zie o.a. huwelijk op 16 september 1875.

Volgens mijn kijkjes in Google Streetview (juni 2009, augustus 2009, 2010, 2013, 2014!) had G.L. ook om jouw opschrift en de afgelijnde 'stenen' te vinden, niet met de fiets maar met een teletijdmachine 't stad in gemoeten. De grote haak en de kabels zijn wel herkenbaar, maar die andere "details" leken afwezig en moest ik echt ter plaatse verifiëren.

Ondanks mijn extra info, meen ik niet veel meer verraden te hebben dan wat iedereen uit jouw opmerkingen al kon verstaan. Hopelijk lokt dit wel intensiever verder zoeken (of raden) uit.

Mijn laatste tips hebben blijkbaar enkele bloggers wakker geschud.

Vervoegen de lijst der "slimme bloggers" Guy JANSSENS,  de MON, Mark CORBEEL en Antoine HENDRICKX.

Ik moetzeggen dat de Mon er zijn werk heeft van gemaakt. Proficiat.

@ Jos :

Met diene "Kleine" en diene "Groote" had ik mijn aha-erlebnis !

;-)

Jos, toen mijn vader in 1952 zijn eerste auto kocht was dit voor onze familie een opstaan na de vele jaren van diepe miserie. De mensen van damahls zorgden de volgende decenia voor welstand en welvaart bij OPEL,VW,FORD,MERCEDES en,en,en. En precies dat beste Jos laten wij ons door de geitenwolle sokken van vandaag niet terug afnemen. De auto, mijn vrijheid en zo is dat.

Het zal wellicht aan mij liggen, maar ik snap in de verste verte niet wat de reactie van G.L. hierboven met Jos zijn "Waar?" te maken heeft

@ Jos : Vergeet de oplossing niet, zeunne !

;-)

Dik 8 dagen na de laatste slummekes, hoop ik dat Jos me deze tip vergeeft.
Als deze foto véél scherper zou zijn, zou men het opschrift zien staan:

Achter de meest bekende delen van "ne kleine" en "ne groote", zien we in vogelperspectief 3 hoge gebouwen: Er dwars op, een breed en een smal diephuis. Dan iets dat me aan een mouttoren  doet denken (achter dat zwart dak met dakramen). Van in 1775 is er een brouwerij ondergebracht geweest.
[Daarbuiten en niet ter zake, is een weerspiegelend oppervlak digitaal weggewerkt.]

Eddy Luyten mag ik aan de lijst van de juiste antwoorden toevoegen.

 

Beste Mon,

 

Rekening houdende met de bloggers welke van een welverdiende vakantie genieten of genoten hebben, was ik van mening niet na enkele dagen (weken) de oplossing al te geven. 

Ik zou u toch willen verzoeken in de toekomst u te willen onthouden van tips en hints. Laat dat aan de vraagsteller over.

 

Morgen de oplossing.

Jos, Sorry hoor.

Maar als je een opgave bedoelde, ook voor alleman die wel eens uit vakantie zal terugkomen, kon je dat toch best gewoon van meet af aan vermelden. Vakantieopgaven waren al in de tijd van Kuifjes en Robbedoesjes klassiek om de thuisblijvers bezig te houden. Niet iedereen trok de wijde wereld in. Wachtenden ervaren een periode met twee opeenvolgende zondagen zonder enig nieuws (wijl je het voorbije weekend ook Gimycko niet van antwoord had gediend) als erg lang, voor een rarara op dit blog. Wie drie weken op congé gaat, zal 'm wel zonder blikken of blozen aan zich voorbij laten gaan ofwel al vanuit het verre oord meegedaan hebben.

Geregeld vind ik het zelf jammer, maar een inactief blogartikel is voor velen al zeer gauw een stukje grijs verleden dat niet meer boeit. Na een pauze slaagt een aanvulling er zeer zelden in, opnieuw enthousiasme uit te lokken.
Het gisteren geboden zicht is trouwens niet bepaald een weggevertje. Eerder een zoethoudertje voor wie al op hete kolen zit, want een aardige inspanning blijft nodig. Zowat alle bloggers die aan de begeleidende tekst een hint zouden hebben, hadden allicht de oplossing al ingestuurd en kregen wat extra te overdenken. Of komen niet voor 1 augustus meekijken.

@ Somehuman,

 

Ik heb uw sorry niet nodig en uwen "blabla" evenmin.  Wanneer komt gij eens met een "RaRaRa"?

 

Hier dan het antwoord > De tekst is te vinden op de zijgevel van de "Kleine Keizer", eertijds de z.g. "Grooten Keizer" in 1647; in 1775 brouwerij; tijdens het Franse bewind z.g.  de "Grooten Kabeljauw". Er was dus al sprake van "De Keizer" voordat Napoleon geboren was.

Nu Jos vlugger dan ik toen verwachtte de oplossing gaf: Als hem voor daarna aangekondigd in mijn vriendelijke en kritiekloze (onbeantwoorde) e-mail van maandagochtend 03.23 uur (overigens vanaf mijn e-mailadres, waarnaar iedere ingelogde blogger berichtjes kan sturen via 'Mon' en 'Contact'):

Uitvergroting van een foto (postkaart, zie inzet onderaan), met de al (deels) getoonde geschilderde namen op centimeters van het jongere opschrift:

Na zeer positief onthaal van (ook) die door mij goeddeels getoonde tekst met details, was de publieke stroefheid van Jos gisteren (in plaats van discreet per antwoordmail), een rare kering. Dat vroeg om een even publieke uitleg. Nu de locatie bekend is, kan ik verduidelijken dat het 'vogelperspectief' gezien is als ene die helemaal niet naar het noorden vliegt. Met ook een verdonkeremaande helwitte rechthoek, is dan zulk klein plekje vinden in een luchtfoto op Google, onbegonnen werk voor wie nog geen idee heeft.

De beschrijving van Onroerend Erfgoed (Brouwerij Grooten Keizer) vermeldt de twee diephuizen maar niet de door mij vermoede mouttoren. Wat ik me afvraag is:
• Welke functie had het gebouw oorspronkelijk? Voor een woonhuis met veel personeel, waarvan in een stad slechts enkelen hoeven in te wonen, was het onwaarschijnlijk breed. Anders moest de bouwheer zéér befaamd zijn. Wie?
• De gewelfde kelder van de Kleine Keizer zou tot achter de voorbouw doorlopen. Werd in 1647 de zeer brede voorbouw ingepast in gedeeltelijk afgebroken (dus nóg oudere) diephuizen, of alles samen gebouwd?
• Bestond de brouwerij al voor 1775, het jaar waarvan we weten welke brouwerijen er toen waren? Die lijst staat op het blog, voor de Grooten Keizer zonder jaartal van stichting.
• Wanneer werd de brouwerij stopgezet?
• Wanneer is het langste deel van de gevel van de zeer brede Grooten Keizer verhoogd? Het ietsje kortere niet verhoogde deel werd aldus een 'kleinen'. Dateert de benaming 'In den Kleinen Keizer' van dat jaar? Was het een opsplitsing naar twee nieuwe eigenaars of verkocht er één een stuk?

In a nutshell : Hier ist !