mooi orgelpunt van 40 jaar Dijlefeesten

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

   

 

 

 

 

Na enkele bloedhete dagen bracht zondagavond toch enigszins een tikkeltje verkoeling.  En dat was een meevaller voor de apotheose van de veertigste Dijlefeesten.

Veertig jaar is niet niks.  Dit is een verjaardag die kan tellen.  Het werd een mooi feestje vol van nostalgie, emoties met een trits muzikanten die het beste van zichzelf gaven.

De Dijlefeesten kunnen aan de volgende veertig jaar beginnen.

Etienne Mylemans die het optreden van Sgt.Bodo's lonely hearts club band verfilmde, heeft het zo verwoord:

 

De Dijlefeesten werden dan wel stiefmoederlijk verdrongen naar het vlietje op de Melaan - een blindedarm van de eigenlijke rivier, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan, en geloof me, ik wil deze nacht door de straten verdwalen, als het maar is met déze fanfare van honger en dorst, deze schitterende muzikanten die vandaag een geweldig tribuut brachten aan Bodo én één van de beste sets opvoerden in die veertig jaar Dijlefeesten...

 

Er werd gisteren al met leuke randanimatie gestart in de namiddaguren.  Zo kon men op de Melaan deelnemen aan workshops van Sjarabang en Circusatelier Circolito liet een aantal koorddansers wandelen over een kabel tussen Zoutwerf en Lange Schipstraat.  Het prettig gestoorde Mechelse Majorettenkoprts 'Va et Vient' zetten zijn beste beentje voor.  En dans was er nog Straattheater Krijmfresj met 'La catastrophe du lapin'; Los Piccolocos die met een hoteltrolley laveerden tussen het publiek; een neerslachtige aap die in een grote kist vervoerd werd naar de zoo door Monkey Business...

DJ Fonky Tuur trapte de avond af met rock 'n roll, sou en rythm &blues uit de jaren 50 en 60, reggae en ska, doo-wop en swing, waarna stg. Bodo's lonely hearts club band herinneringen bracht aan de vroegste jaren van de Dijlefeesten en een hommage bracht aan Bodo Vande Voorde, maar ook aan Paul Dignef.

Natuurlijk tekenden de resterende Kadullen en Sjarel Van den Bergh present (die dit optreden eveneens opdroeg aan vroegere Bizjou-kompaan Jean Rousseau die er om gezondheidsredenen niet bij kon zijn) maar ook Richard Van der Staey, Ugo De Clerck, Eric Melaerts (die Wannes Van de Veldes 'Ik wil deze nacht in de straten verdwalen' bracht)  en Chris Joris passeerden de revue. 

Sjarel bracht de Bizjoe-nummers 'Oh mijn liefje', 'rijden' en een spetterende versie van James Taylors 'Steamroller'.

De broers Vaganée, Niels & Friends en Bash-Blues brachten eveneens het talrijk opgekomen publiek in vervoering.

Opgemerkte gast was Jan De Wilde die er ook al bij was op de allereerste editie van 1976: een optreden om in te lijsten!  Zijn grootste klassiekers konden op veel bijval rekenen!

Alles werd vakkundig gepresenteerd door Thomas Vanderveken die terloops 'onze' Sjarel de 'Neil Young van Vlaanderen' noemde.

Als absolute orgelpunt was er dan Patrick Riguelle en zijn band die muzikaal grasduinde in het onnavolgbare oeuvre van Jacques Brel:  een geslaagd en sterk door het publiek gesmaakt programma met flink wat bisnummers.

Het is Peter Gusta die al goochelend met vuur een spannend slot bracht op deze Dijlefeesten die hebben bewezen dat ze lang niet dood zijn.  Integendeel!

De zomer is van Mechelen!

 

(met dank aan mede-blogger Mark Van Mullem, die als muzikale top-expert van Mechelenblogt  mijn verslag aanvulde met nuttige info...)

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bodo en Paul hebben er vanop hun speciale VIP-plaats in de rock 'n roll-hemel vast enorm van genoten, zoals wij ook deden!

Bedankt voor zoveel schoonheid, heren muzikanten, dame en heer initiatiefnemers en vrienden van Bodo & Paul!

40 Jaar Dijlefeesten werd op prachtige wijze gevierd, een viering die ook een eerbetoon was en ode aan twee fijne mensen en hun passie / realisatie...

Helaas enkel vrijdag een deel Dijlefeesten kunnen meepikken en gelukkig ook de kers op de taart op zondag !
 
Op naar de volgende 40 jaar Dijlefeesten!

merci voor het uitgebreide verslag, alsof ik er ook een beetje bij was

Wie er zeker bij moest wezen, woont in het Hof van Villers. Het allereerst in gebruik genomen seniorenappartement daar, dat van de architect Peeters die onlangs overleed, kijkt direct op het podium uit. De luidsprekers blazen loeihard recht over het kunstmatige eindje Nieuwe Melaan dat voor de gelegenheid opnieuw overdekt werd. Dat wil zeggen: pal in de nog immer overwelfde doorgang van de vliet met aan weerszijden de hoge gebouwen met serviceflats.

Als er 1 plaats in het centrum is waar nog nooit ernstige geluidsoverlast was en waarvan alle mensen hadden gedacht dat de relatieve stadsrust er bewaard ging blijven... Een uitgekiende locatie voor deze flats voor bejaarden. De Dijlefeesten op de Vismarkt zijn net dubbel zo oud dan het seniorendorpje. Wie een van de weinige flats aan de Drabstraat nam, wist bij voorbaat dat er enkele dagen per jaar aardig wat kabaal zou zijn van op de Vismarkt.

Maar dit jaar moesten de arme bewoners van de serviceflats die vanouds gekend waren om steeds redelijke peis en vree te kennen, zwaar 'meegenieten'. Wie nog over een wagen beschikt en het rumoer wou ontwijken, kon de pot op: De uitgang van de staanplaatsen is op het gedurende deze 40ste Dijlefeestelijke dagen voor alle autoverkeer versperd stukje Melaan.

Je bent oud en je wil wat. Maar je houdt niet van urenlang daverende muziek van na jouw tijd, dag na dag recht bij jou in huis geblazen? Je hebt iets tegen de Dijlefeesten op onze Nieuwe Melaan? Zure ouwe zak en flauwe overgrootmoe! Op Mechelen kan jij rekenen, om je te komen pesten speciaal bij jou thuis. Je had maar jong van hart moeten blijven of in een minder vrolijke gemeente je oude dag moeten gaan slijten.

Er zíjn natuurlijk óók servicegeflatten die het wél eventjes leuk vinden...

Een bedenking : waren het nu Dijlefeesten of Melaanfeesten ?

Enkele jaren geleden stond er, naast de Dijlefeesten op de Vismarkt, een apart podium(ke) op de Melaan met alternatieve elektronische muziek voor de liefhebbers.  Leuk zijprojectje, toen.

Maar nu leek de Vismarkt blijkbaar goed leeg, want de hoofdacts waren voor op de Melaan.  Wijkt de Dijlefeesten uit voor de commercie ?

Dijlefeesten 2012 oep de Vismèt ( ! ) - Foto Gimycko