De Mens In Het Gras van Parkpop: Dit Lawaai was Nooit GenoegBijna tref in je de titel van dit artikel niets dan referenties naar liedjes van het Vlaamse Newwave- en Rockinstituut De Mens aan. 'In het Gras' is een album titel, maar 'Dit Lawaai' en 'Nooit Genoeg' zijn fonkelnieuwe songs uit 'Nooit Genoeg'(2015). De nieuwe songs kwamen trouwens ruimschoots aan bod tijdens het fijne rock 'n rollfeestje dat De Mens Mechelen schonk, gisteren, donderdag 9 juli 2015 op Parkpop.


Het trio Frank Vander Linden (zang/gitaar), Michel De Coster (bas) en Dirk Jans (Drums/zang) is niet langer want nu versterkt met David Poltrock (Hooverphonic, Triggerfinger) op keyboards. Het viertal trakteerde een volle kruidtuin op fijne ingrediënten waar de heren zo goed in zijn: stevige Vlaamse rock, newwave en pop met een flinke dosis, al dan niet absurde, humor. Een lijn die werd doorgetrokken in de bindteksten van opperhoofd Frank Vander Linden. “We gaan alle nummers van de nieuwe plaat spelen”, sprak Frank Vander Linden, “en ook al de rest”. Het was een weinig overdreven maar het werd een goede mix van heel nieuw werk, recente songs en oude tot stokoude hits.

Met opener 'Kim is Dood' werd de toon gezet. Niets is wat het lijkt bij De Mens. Of toch. 'Bijna' knalde over parkpop “weg is weg, dat komt nooit meer terug” om dan uit te pakken met het eerste nieuwe nummer, 'Nooit Genoeg', de titelsong van het nieuwe album; “een dansje voor ongelukkige mensen”, aldus Vander Linden. Zo ongelukkig voelde Mechelen zich niet maar de groove stond als een huis. Een danske, mijnheer, mevrouw; inderdaad! 'Dit Lawaai', ook van de nieuwe plaat, werd opgedragen aan “mensen die houden van luide rockmuziek”.

Hoe dramatisch het ook moge klinken 'Angst' en 'Pijn Dronkenschap Verdriet' bleken ook succesnummers bij het gretige Parkpoppubliek. En dat geldt zeer zeker voor de meezinger 'Lachen En Mooi Zijn'. Vander Linden had het over zijn “gitaar van de Lidl waarop ge wel schone liedjes kunt spelen” en een knap 'Sheryl Crow I Need You So' klonk door de Kruidtuin.Bij 'Haat Je Met Nog (Of Ben je Me Al Vergeten)' kon David Poltrock zijn keyboardkunstjes tonen, waarna  'Sex Verandert Alles', altijd al een favoriet van ondergetekende, deed wat het moest doen: grooven als de pest. Het leek wel of dit nummer op het vorige moést volgen; een sterk  'Bemin me Later.

'Kamer in Amsterdam' toonde zich een perfect ambiancenummer en Michel De Coster kon zijn baskunde etaleren. 'En In Gent' werd massaal meegezongen, al dan niet toonvast en flirtend met de Mechelaars besloten met “En in Mechelen!”. En het feest was compleet wanneer op donderdag 'Maandag' gescandeerd werd door het welwillende publiek. “In Mechelen is het alle dagen maandag” beweerde Frank, “de week is nog jong, ge hebt nog niet onder uw voeten gehad van uwen baas en alles kan nog”. We kregen ook nog een hypersnelle punkversie extra van 'Maandag' cadeau ook, “omdat in Mechelen alles kan”, dixit Vander Linden.

Veel applaus waarvan het viertal zichtbaar genoot en een bisrondje volgde met het onverslijtbare en al even geniale 'Jeroen Brouwers (Schrijft Een Boek)' en natuurlijk, of wat had je gedacht, de ode aan de dame die nog nooit zo mooi neen tegen Frank had gezegd: 'Irene'. Met 'Ergens Onderweg' werd dan finaal een punt achter een sterk optreden gezet.

DJ Marc Baert zette een topplaat op: 'Iedereen is Van De Wereld', en zo hoorden we de betreurde Thé Lau ook nog evens. En zoals bij deze Parkpopeditie het gebruik is werd er nog een tijdje duchtig gedanst onder de Mechelse zomerhemel...

Setlist:
Kim Is Dood/ Bijna / Nooit Genoeg / Dit Lawaai / Angst / Pijn Dronkenschap Verdriet / Sheryl Crow I Need You So / Lachen En mooi Zijn / Haat Je Me Nog of Ben Je Mij Al Vergeten? / Sex Verandert Alles / Bemin Me Later / Kamer in Amsterdam / Zonder Verlangen / En In Gent / Maandag

Bis:
Jeroen Brouwers (Schrijft een Boek) / Irene / Ergens Onderweg

De Mens komt dit seizoen ook naar de Mechelse Stadsschouwburg, op 1 april 2016 en dat is géén grap. Er zijn nog tickets:  - maar ik zou niet té lang meer wachten...

tekst: © Mark Van Mullem
foto's: © Troostie