Mechelenbinnenstebuiten wandelt door de zomer

   

      (foto's: Jan Smets)

Heel binnenkort gaan ze weer van start: de Zomerwandelingen van Mechelenbinnenstebuiten!  En daar kijk ik ieder jaar naar uit.  In vier wandelingen passend in één thema, wordt gewandeld door onze stad: telkens een verrassende tocht door 'ons' Mechelen.  Anders dan bij de klassieke gidstochten wordt hier afgeweken van de gekende paden, en krijg je een dieper inzicht in een stukje geschiedenis van deze stad.  Mechelenbinnenstebuiten weet te prikkelen, nieuwsgierigheid aan te wakkeren en...doet nadenken...  Maar bovenal zijn het leuke, perfect voorbereide gidstochten - ontspannend en leerrijk tegelijk.  De groeiende belangstelling voor deze wandelingen is opmerkelijk.  Dit heeft niet weinig te maken met de kwalitatieve sterkte van deze tochten, die ik je ten zeerste kan aanbevelen.  Waar vorig jaar Mechelen voor en tijdens Wereldoorlog I werd belicht (hoe kan het ook anders?), worden we deze zomer meegenomen op een architecturale reis door het Mechelen van gisteren, vandaag en morgen...

 

 

Augustus wordt dé maand van Mechelenbinnenstebuiten.  Dan gaan de vier nieuwe wandelingen van start nadat de vereniging eerder al de tochten van vorig jaar herhaalde, inclusief een bezoek aan het Fort van Walem...

 

Je kan kiezen om één van de wandelingen te maken op een zondagnamiddag of op een woensdagavond.

 

De gidstocht duurt zo'n drie uur. Onderweg wordt de wandeling even onderbroken in een bij voorkeur volkscafé. (een drankje is niet in de prijs begrepen).

 

De zomerwandelingen werken met open inschrijvingen.  Voor de prijs hoef je dit namiddag-of avondvullend programma zéker niet te laten.  Je betaalt 8 Euro cash bij vertrek.  Als je voordien inschrijft  bij UITin Mechelen, tel je 6 Euro neer.  En onder de 12 jaar ga je gratis mee.  Bovendien zijn er gunsttarieven voor geabonneerden.

 

 

 

Telkens wordt er vertrokken aan de relingen op de IJzerenleen.

's Zondags is dit om 14 uur, en op woensdavond is het verzamelen

geblazen om 19 uur.

 

Programma:

 

zondag 2 aug.-  woensdag 5 aug.

 

'Ranke gotiek en wankele barok'  brengt het verhaal van vallen en opstaan van bouwmeesters Keldermans en Faydherbe.  Achter de hooggotiek en barok zitten verschillende denkwerelden die door deze Mechelse bouwmeesters vertolkt worden.  Aan de hand van prachtige bouwwerken tracht Mechelenbinnenstebuiten de persoonlijke finesses van deze heren terug te vinden en hun drijferen te ontraadselen...

 

 

zondag 9 aug. - woensdag 12 aug.

 

'De plannen van Van Boxmeer' .  Rond de vorige eeuwwisseling kwam de dertigjarige Philippe Van Boxmeer in dienst als Mechels stadsbouwmeester.  Er wordt gezocht naar de invloed van zijn markante persoonlijkheid en eigenzinnig karakter en zijn (te) ambitieuze stadsontwikkelingsprojecten worden onder de loupe genomen...

 

 

zondag 16 aug. - woensdag 19 aug.

 

'De stad van morgen van de jaren '20 tot de jaren '70'.     Het verhaal over een handvol moderne architecten die de stad hebben ingekleurd, wordt uit de doeken gedaan.  We maken kennis met de spaarzaamheid van Lauwers, het optimisme van Roose en het functionalisme van Van Meerbeeck.  Ook worden we meegenomen in een zoektocht naar moderniteit, hygiëne en wooncomfort.  Kortom: de kunst van het moderne wonen...

 

 

zondag 23 aug. - woensdag 26 aug.

 

'De maakbare stad van de jaren '80 tot nu'   staat voor heel wat uitdagingen.  Architectuur biedt hier een antwoord op.  Mechelenbinnenstebuiten maakt de eerste balans op van de eigentijdse architectuur in Mechelen.  Het wordt een zoektocht naar vernieuwing, het slim inzetten op hergebruik en herbestemming, en het samenvloeien van oud en nieuw...

 

 

 

 

 

 

 

http://www.mechelenbinnenstebuiten.be

https://www.facebook.com/groups/184623810483/