een knallende start voor D.ART

met categorie:  

(foto's: Jan Smets)

D.ART, het artistieke luik met beeldende kunst tijdens het muziekfestival de Dijlefeesten, heeft de start niet gemist.  Op een nochtans bloedhete avond kwam er flink wat volk afgezakt naar de leegstaande gebouwen van het vroegere Artenova in de Consciencestraat.  Bekende Mechelaars, kunstenaars van vroeger en nu, vonden mekaar in de gigantische tentoonstellingsruimte, en gingen nadien verkoeling zoeken in het ernaast gelegen Bodo-café.  De jaren zeventig gingen naadloos over in de actuele tijd.  Kunst is immers eeuwig en tijdloos.  Dit was de start van een kunstzinnige vijfdaagse, en zowat iedereen was het erover eens: dit is véél te kort voor zulk project waar enorm veel tijd en energie in gekropen is, en waarvan het resultaat best verbluffend mag genoemd worden.   Dit gebouw heeft potentieeel, en het is maar te hopen dat zolang het leegstaat hier nog op creatieve manier gebruik van kan gemaakt worden...

 

 

(kunstenaar Beniti Cornelis en Jaap Boelens van het Moreelshuis)

 

(kunstenaressen Shamisa Debroey en Eva Vaes)

(Trees Verleyen en Kristof Calvo)

(directeur van Contour,Steven Op de Beeck en Hans Martens, directeur Academie)

(kunstenaars Samuel Vanderveken en Brice Heyndels)

 

(Paul Poelmans, één van de organisatoren)

(mede-organisator Dirk Vanhecke en Marnix Van Esbroeck)

 

 

(Caroline Genez en Peter Haesendonck)

(Jeroen Verwaetermeulen van Frituur Paula)

 

(Bodo-café met Beber Geens)

 

(Willy Grazzi en Jo Op de Beeck)

 

 

(initiatiefnemers Bodo-café, Sjarel Vandenbergh en Anne Van de Voorde)

 

(kunstenaar en radiomaker Koen Fillet en Bert de Leenheer van Galerij Transit)

(kunstenaar Eric Vandamme)

 

(Jan Torfs van het vroegere muziekmagazine Jukebox)

 

 

Het is voor de zesde keer dat D.ART vzw wordt georganiseerd.  Het is een kunstroute, parallel aan de Dijlefeesten.  Tot zondag kan je er tercht.

Zowat alle kunstactoren van onze stad slaan hierbij de handen in mekaar om zowel de professionele kenner als de nieuwsgierige kunstliefhebber te verrassen.

War er vroeger een kunstroute werd uitgestippeld langs verrassende locaties in de binnenstad, werd nu geopteerd voor een concentratie rond het Cultuurcentrum en Artenova.  Beide clusters worden verbonden door het street-art project 'Mechelen Muurt'.

De hoofdbrok bevindt zich in de vroegere meubelzaak die zowat 2000 vierkante meter telt.

 

(Etienne Mylemans, Anne Van de Voorde en Sjarel Vandenbergh)

(kunstenaar Willy Van Eeckhout)

 

 

Dit jaar is er ook een primeur.  Er wordt een aanmoedigingsprijs (500 Euro)  'De Nobel's' prijs (naar oud-schepen van cultuur Frank Nobels) voor een beloftevol beeldend kunstenaar.   Bij zijn afscheid kreeg de schepen een mooie geldsom als geschenk van zijn vele vrienden.  Hiermee wou Frank Nobels een kunstzinnig project opstarten of ondersteuen.

De pièce de résistance van D.ART 2015 is 'OPEN CALL/AETENOVA 2015'.  Uit niet minder dan 150 inzendingen werden 46 kunstenaars van einde en ver en disciplines geselecteerd die hun werk over de drie verdiepingen van het reusachtige pand mogen presenteren.  Het is een ware ontdekkingstocht geworden in het heden en toekomst van de Actuele Kunst in ons land.

Je ontdekt hier echt de hedendaagse kunstscène met het werk van jonge debutanten als kunstenaars die al een tijdje aan de slag zijn...

 

 

 

(organisator Alain Croon; acteur Jan Lauwers...)

(Trees Verleyen en Guy Kestens)

 

 

 

www.d.art-mechelen.be

donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag is Artenova te bezoeken tussen 13 uur en 18 uur.