KRACHT doet ECOkoeriers fietsen.

Gisteren, 17 juni, werden op het slotevent van ConnAct vzw een nieuwe stap gezet om de Mechelse stadsdistributie een boost in de juiste richting te geven. De mobiliteit in de stad omvormen met als belangrijkste waardenpijlers milieu, duurzaamheid en leefbaarheid zijn hier de sleutelwoorden. Een eerste concrete stap in die richting is de lancering van het ECOkoeriers-project.

Op de site van ODTH, die eveneens zal fungeren als CityHUB, luisterde ik aandachtig mee.

 

Het KRACHT(=Keten Redesign Activeren en Cocreëren door Herontwerp van Toeleverketens )-project werd 3 jaar geleden in het leven geblazen door toenmalig Vlaams minister-president Kris Peeters. De huidige federaal minister van Werk is dan ook bijzonder gecharmeerd door dit project omdat KRACHT niet meteen focust op processen en technieken MAAR op mensen.

In Mechelen resulteerde dit project in een samenwerkingsverband tussen de Stad Mechelen, ODTH en BubblePost. Concreet zal de CityHUB op de terreinen van ODTH gebruikt worden om “white-van“-leveringen op te vangen en het stadscentrum te ontlasten. De distributie naar de binnenstad zal dan gebeuren per fiets.

Onder de verzamelnaam ‘ECOkoeriers Mechelen’ bieden volgende bedrijven samen hun services aan:

  • Bubble Post focust zich in Mechelen op de first- en lastmile leveringen in de stadskern en willen een aanvulling zijn op de lokale fietskoeriers.
  • IV-event, coördineert de werking van de ECOkoeriers.
  • ODTH baat de CityHUB uit van waaruit de pakketjes gebundeld en verzonden worden.

Om de rendabiliteit te garanderen, komen deze fietskoeriers als één merk naar buiten: de ECOkoeriers.

Voorlopig stellen de ECOkoeriers zich tot doel om de zaterdagse marktgangers hun aankopen tijdelijk te laten bewaren en hen in staat stelt om in alle rust verder te shoppen.

Benieuwd kijk ik uit naar het resultaat van dit proefproject EN het engagement van onze stad om de vele duizenden bestelwagens daadwerkelijk uit onze binnenstad te bannen.

Fietst Ze!

Was die poseur met zijn blauwe plastron op de foto naast de Bubbleposter, met zijn velo gekomen?  ;)

Is de "CityHUB" waar de pakketjes gebundeld worden en waaruit ze verzonden worden, de ODTH-hub in Mechelen-Noord of die in Mechelen-Zuid, of nog een extra hub?

@Mon Hij werd afgeleverd met een hybride wagen maar had de zon in zijn ogen.

CityHUB was in Mechelen-Zuid, door ODTH Hub2 genoemd als ik me niet vergis. Ik durf niet bevestigen of ontkennen dat Hub1 ook gebruikt zal worden.