Filet Pur Kookt!

De kookclub als uitlaatklep is sinds enkele jaren een hip fenomeen bij mannen. In plaats van een pint te gaan pakken, gaan ze samen in de potten roeren en hun kunnen tonen. Een sociaal gebeuren waar lekker tafelen met aangepaste dranken, respect voor elkaar en kwaliteitsproducten hoogtij vieren. Leeftijd, afkomst, diploma of stand hebben daar geen betekenis. Samen leren en samen genieten.

Vele kookclubs zagen het kookfornuis, bij vele eindigde het even snel als het begon. Niet zo bij Filet Pur waar “graag eten” evolueerde in een volwaardige kookclub. Filet Pur Kookt!

 

Op zaterdag 6 juni stond ik om 12u stipt voor de poort van het Hof van Busleyden, de zon overgoten uitnodigende tuin zuigt me naar binnen. Mijn goedgetraind reukorgaan leidt me, over het krakkende grind, naar de overkant onder de arcades door.  Daar tref ik het epicurisch centrum van Filet Pur aan, de (geïmproviseerde) keuken. Een 5-tal leden zijn al drukdoende. Ik observeer en zocht nonchalant de menukaart.

*Edamame bonen-sesam-wasabi*

*Gazpacho*

*Chili Con Carne (spicy-mild)*

*Kruidige couscous-geitenkaas*

*Torta Caprese*

*Verse aardbeien*

Alles aan democratische prijzen tussen de 3€ en 8€

Ooooh, dit wordt een culinaire wereldreis!

Alvorens over te gaan tot het proeven van al dit lekkers toch even dit.

De heren pottenroerders hebben tijdens een lange avond en voormiddag de “mise en place” in orde gebracht. Niet elke culinaire held geraakte de voorbereidingen zonder kleerscheuren door. Een te lange vinger moest met spoed genaaid worden. Een ander lid verbeet de pijn van een lumbago. Toch waren ze allemaal op het appel. Doorzetters die gasten!

De Japanse Edamame-boon zorgt voor de Aziatische toets op het menu. Deze sojapeulvrucht is misschien minder gekend bij de Maneblusser. In het land van de rijzende zon verorbert men deze boon als gezonde snack. Ze dient als hapje om bij te praten of gewoon als TV-snack. De juiste eet-technicek is het uitzuigen van de peul zodat alle kruiden erop samen met de erwten een smaakfeestje bouwen in je mond. De wasabi was zeker niet dominant en een geslaagde combinatie met zeezout en sesam. Starter om te onthouden.

Gazpacho brengt ons naar Zuid-Spanje. Deze koude soep met rauwe groenten dient echt ijskoud gegeten te worden. Menig Andalousier beschouwt Gazpacho als eten en drinken samen.

De Chili Con Carne brengt ons over de plas naar Mexico. Het kruidig stofpotje bevat naast knoflook, ui, chilipepers, paprika, rode bonen natuurlijk ook gehakt. In mijn zachte versie ontwaarde ik ook komijn en proefde ik zelfs Worchestersaus. (klopt dat mannen?) De zure room en guacamole met frisse koriander maakte het af.

De volgende gang op het menu was kruidige couscous met geitenkaas en teleporteert ons naar Noord-Afrika. Het smaak orgaan was verwonderd over het rijke kruidenpalet. Dragon, peterselie en rucola registreerde mijn brein. Andere kruiden konden ze niet meteen thuisbrengen. De snoeptomaatjes en gekruimelde geitenkaas maakten er tevens een kleurrijk couscousschouwspel van.

En dan … desserten-tijd. Ik heb ze beide Jaak gemaakt om u beter te kunnen informeren. Het zonnige terras deed de aardbeien extra smaken. Dit simpele gerechtje was een voltreffer. Het Italiaanse eiland Capri is de thuisbasis van de Totra Caprese. Om u een idee te geven van het hemelse karakter, mijn eega wou een moord begaan voor nog een spietje chocolade-amandel taart. Pech want deze was als eerste uitverkocht!

De meeste spijzen van het menu en hun bereidingswijze kan je terugvinden – naast vele anderen recepten - op de vlotte webpagina van Filet Pur met fantastische foto’s van Thomas.

Ik vertoefde vele uren in de zonnige tuin van het Hof van Busleyden en degusteerde, al keuvelend met het legioen eters van divers pluimage, alle Filet Pur bordjes. Onze stad heeft nood aan dit soort diversiteit want lekker eten brengt mensen samen!

 

Diabeet zijn is geen reden om niet lekker te smikkelen volgens Thomas. De foodie-diabeet/smulpaap stelde onderstaande boek samen om het tegendeel te bewijzen.

Dat epicentrum lijkt eerder een epicurisch centrum dan een "episch centrum".

@Mon Bedankt, heel goed gevonden. Ik heb het speciaal aangepast.

Begin jaren 1980 vonden wij, de kinders, dat ons vader een hobby nodig had.  Een beetje noodgedwongen schreef hij zich dus in bij de mannen-kook-club in 't Kranske op Coloma.

Na één of twee sessies hield hij het voor bekeken want, volgens hem, kwam hij niet verder als "in wat potten roeren".

;-)

In onze jongen tijd leerden wij spek met eieren bakken en wortelen en rapen van 't veld eten. Als er thuis spek was ten minste. Ik kwam op die gedachte als ik weer lees wat er bij AXALTA op de agenda staat. AXALTA voor de niet - kenners, een zijweg van het legendarische DUPONT DE NEMOURS uit de gloriejaren van Mechelen Zuid, remember Antoon Sp. Als binnen enkele jaren alle grote bedrijven daar op  Schonenberg de vlucht hebben genomen kunnen ze het met den bulldozer plat gooien en er opnieuw rapen, patatten en kolen gaan oogsten. Dan is de cirkel rond en halen de wereldverbeteraars weer hun gram. Nu kan je natuurlijk weer beweren dat het met het " thema " niets te maken heeft. Ik heb daar een andere mening over. Mag dat nog ?

Mooi artikel van een tof evenement, dat jammer genoeg weer - nog maar eens -  moet verzanden in een reeks reacties die - er weliswaar 'mogen'  zijn (beste GL...), maar naar mijn mening (en ook IK mag die hebben) niks bijdragen.  Als het enkel nog maar gaat om reacties te geven omdat je nu eenmaal frustraties over alles en nog wat meent te  moetenventileren, of gewoon maar omdat je het niet kan nalaten in 'beeld' te zijn... tja .  Wie het schoentje past trekke het aan.

Ik ben het met Roger (daar) en Jan eens dat G.L. en Gimycko te veelvuldig van het onderwerp afwijkende prietpraat komen verkopen en dat van de overstelpende links, afbeeldingen en ideetjes die Gimycko oprispt, er maar zo nu en dan eens eentje ter zake is.

Gimycko had het hier echter over "de mannen-kook-club in 't Kranske op Coloma", een voorloper van Filet Pur waarvan althans ik nog niet had gehoord: Een m.i. zeer gepaste reactie, goed zo. Maar dan moet Gimycko nu niet over pingpongspel in parochieszaaltjes beginnen of een foto van een Busleyden- of Colomagevel of huishoudklasje komen opplakken.

G.L. had het hier over dreigend jobverlies bij vervenbereider Axalta en dat heeft NIETS te maken met Filet Pur. Een andere tak van DuPont de Nemours die nu ook afgesplitst wordt, Chemours, heeft evenmin met voeding te zien. Dupont spits zich dus meer toe op de kerntaken zoals 'landbouwchemie' en 'voeding & gezondheid'. Maar mannen leren koken doet die gigant niet en hij zal Filet Pur zelfs niet sponsoren. Dat is geen mening, maar een feit. Voor het spuien van niet ter zake doende meningen over iets Mechels, mag men misschien een blogartikel beginnen, maar geen open artikel verzieken.

Sorry, RealRaven, ik zal blootsvoets voortaan zachtjes blijven sudderen, als mijn vuurtje maar laag genoeg blijft. Eens au bain marie proberen.  ;)