Zie de zon zakken in Mechelen!

Je hebt mensen die dromen en mensen die doén en van die laatste is er dezer dagen zeker geen gebrek in Mechelen.  Neem nu stadsgids Peter Meuris en zijn echtgenote Patricia Gobien.  Nadat ze 8 jaar de Mechelse B&B Luna Luna uitbaatten en recent onder de noemer 'Buitengewoon Mechelen' nog uitpakten met de voor onze contreien unieke Gidsfiets, stelden ze gisteravond samen met Toerisme Mechelen een nieuw initiatief voor, dat je letterlijk en figuurlijk in hogere sferen brengt...
 
 
 
 

 
 
Het idee is simpel maar bijzonder goed gevonden: onder het motto 'Zie de zon zakken in Mechelen' kan je met Peter als gids voortaan een zonsondergang beleven bovenop onze Mechelse trots: de Sint-Romboutstoren!
 
"Toen we onze B&B nog uitbaatten namen we onze gasten af en toe mee voor een avondbezoek aan de toren," vertelt Peter.  "We deden dat slechts uitzonderlijk en hadden niet meteen plannen om de formule aan een breder publiek aan te bieden.  Conservator van de Mechelse musea Bart Stroobants zag hier eerder al  potentieel in, en het idee is blijven hangen. Uiteindelijk hebben we het idee in samenspraak met Toerisme Mechelen verder uitgewerkt."

 

 
Zo ontstond dus het initiatief 'Zie de zon zakken in Mechelen', dat voortaan gedurende het ganse toeristisch seizoen elke laatste zaterdag van de maand zal plaatsvinden.  Nieuw aan deze geleide torenwandelingen - behalve het feit dat ze starten bij valavond - is dat ook individuele bezoekers kunnen deelnemen. Op tijd reserveren is dan wel de boodschap want de groep wordt per rondleiding beperkt tot een vijftiental personen. 
 
Deelnemers betalen 16 euro per persoon en mogen zich verwachten aan een unieke belevenis.  Na een korte kennismaking in de woning van Peter en Patricia - de vroegere B&B aan het Jef Denynplein - wordt richting toren gewandeld voor een pittige klim naar boven.  Onderweg zorgt Peter of een andere gids van de Mechelse Gidsenbond voor deskundige uitleg, waarbij niet alleen klassiekers als de beiaard en het torenuurwerk de revue passeren, maar ook ludieke anekdotes en vergeten stukjes geschiedenis aan bod komen.
 
Eens de beklimming voltooid - 538 treden verder - word je behalve met een hapje en een drankje beloond met een prachtig uitzicht op de ondergaande zon en het 350 Mechelse voet* lager gelegen landschap. 
 
 
  
 
 
De proefbeklimming die wij mochten meemaken vonden wij alvast bijzonder geslaagd en smaakte meteen naar méér. Een ontbijtbeklimming met zonsópgang misschien?  "Daar hebben we ook al aan gedacht, maar nu willen we eerst deze formule uittesten en verfijnen. Streefdoel blijft om buitengewone belevenissen aan te bieden," besluit Peter.  
 

Om het zelf te beleven surf je naar de website van Buitengewoon Mechelen of kan je contact opnemen met Toerisme Mechelen via uit@mechelen.be of telefonisch op het nummer 070-22 28 00.

 
 
 
 
Tekst (c) Kevin Polfliet
Foto's (c) Jan Smets
 
 
*97,30 meter