Van de trein op de fiets! Groene Halte Fiets gelanceerd

  (foto's: Jan Smets)

Fietsen is gezond, plezierig en is voor korte afstanden vaak efficiënter dan autorijden.  Bovendien neemt zo'n tweewieler ook nog eens minder (parkeer)plaats in én is het gebruik er van in veel gevallen ideaal te combineren met openbaar vervoer.  Investeren in een goed fietsbeleid is daarom naar mijn bescheiden mening een juiste keuze.. .

Vandaag werd in het Fietspunt aan het Centraal Station een leuk gloednieuw concept voorgesteld: 'Groene Halte Fiets'.  Het is een iniatief van Fiets&Werk, de koepel van sociale fietsondernemingen en de reizigersvereniging TreinTramBus.  Het idee is eenvoudig: je stapt van de trein, huurt een fiets en met een handige fietsbrochure kan je meteen op pad...

Het 'product' werd deze namiddag boven de doopvont gehouden door directeur Jan Vanhee van Fiets&Werk, toerismeschepen Björn Siffer en kinderburgemeester Pieter Verhelst.  Niet zo gek dat deze laatste mocht 'mee-speechen'.  Onze stad profileert zich immers als Kinderstad, en dit idee past perfect in het gezinsvriendelijke plaatje dat Mechelen tonen wil...

 

 

Een Groene Halte Fietsroute start en eindigt aan een station met Fietspunt.  Mechelen neemt met dit toffe initiatief het voortouw, maar staat hierin niet alleen.  Ook Deinze , Gent en Knokke doen mee. 

Wie een huurfiets reserveert bij het Fietspunt, krijgt er een gratis fietsbrochure bij.  En ik moet zeggen: deze is zowel fraai als handig te noemen.  In de brochure staan drie fietsroutes beschreven: een korte van ongeveer 15 km, een middellange van een 30-tal km én een lange van 45 km.

Ook kan je hierin een pak info vinden over al wat bezienswaardig is in de omgeving.  Tips voor een hapje en een droogje staan er eveneens in.

Alle routes maken gebruik van het fietsknooppuntennetwerk.  Dankzij de fietskaarthouder die je kan ontlenen bij het Fietspunt kan je de tekst en kaart moeiteloos volgen.

 

Schepen Siffer noemt zich een gelukkig man.  Deze week werd hij al aangenaam verrast met de goeie groeicijfers van het toerisme in onze stad.  En dit gezinsvriendelijke project noemt hij een nieuwe troef.

 

 

Drie routes starten en eindigen hier op het Fietspunt.  De kortste route van 16 km voert je door de autoluwe historische binnenstad met Sint-Romboutstoren als belangrijk monument.  En verder fiets je langs Dijle, Vrouwvliet, Tivoli, Speelgoedmuseum...  De route van 32 km, die je eventueel kan inkorten, brengt je naar Zemst, Hofstade Plage (met het Sportimonium!), en gaat verder naar Hombeek met de Eghelgemvijver, de Zenne en ons Vrijbroekpark met ondermeer de prachtige rozentuin.  De tocht van 48 km verkent het Rivierenland en de vroegere abdij van Rozendaal, en brengt je ook naar de groene omgeving van Rijmenam, Bonheiden en het Mechels Broek...  Kortom: Mechelen is een gezinsvriendelijke bestemming met een autoluwe historische binnenstad omgeven door veel groen en waterwegen én met rustige wegen en plekjes die ook voor kinderen erg leuk zijn!

 

 

(bij de aanwezigen: Veronique Matthees, coördinator van 'tAtelier en Paul Boënne, diensthoofd Toerisme Mechelen)

 

Onze elfjarige kinderburgemeester, Pieter Verhelst, was enigszins verrast dat hij ook een woordje mocht doen, en was dus niet écht voorbereid, maar onze jongste 'gezagsdrager' bracht het er prima van af.

 

In de Kinderraad zijn we veel bezig met mobilitieit en veiligheid.  We willen immers veilig naar school kunnen fietsen, en daarom zullen binnenkort ook fluogele ventjes aan de Mechelse scholen hierop wijzen.  Ook willen we beter kunnen oefenen in de verkeerstuin...

 

                                      

 

Pieter mag eveneens tevreden zijn.  Dit nieuwe initiatief focust op kind-en gezinsvriendelijke mobiliteit.  Het is zo dat in Mechelen ook kinderfietsen verhuurd worden!

Voor de huur van een fiets tel je -afhankelijk van het soort fiets - gemiddeld 10 Euro neer voor een dag.  Voor een halve dag is dat 5 Euro.

Kies je voor een B-dagtrip Trein en Huurfiets, dan kan je rekenen op een voordelig tarief.  Met het Weekendbiljet geniet je van een korting van 50% op de reis.

Mooi.  Waar fietsverhuur tot hiertoe zich vooral heeft gericht op woon-en werkverkeer, stelt men vast dat het recreatieve gebruik van deze huurfietsen in de lift zit.

 

 

Jan Vanhee, directeur Fiet&Werk:

 

We zijn erg blij met dit project en hopen dat het een succes wordt!  Onze fietspunten zetten hiermee in op duurzaam recreatief verkeer én sociale tewerkstelling.  Alle fietspunten (en er zijn er 41 in Vlaanderen!) verhuren nu reeds fietsen, de fietsbrochures vormen een mooie aanvulling op de andere taken van het fietspunt zoals onderhoud van de fietsenstallingen en het helpen van de pendelaars met kleine herstellingen.  Bovendien zal er op de meeste plaatsen een weekendaanbod voorzien worden.  We zien een samenwerking met de NMBS wat betreft dagtrips echt wel zitten.

 

meer info:

 

www.groenehalte.be/fiets/be/mechelen.html

fietspunt@atelier-mechelen.be

 

Je dient je fiets minstens twee werkdagen op voorhand te reserven op het Fietspunt (per telefoon of e-mail).  Als je wil fietsen op zondag moet je er wel rekening mee houden dat het Fietspunt gesloten is, maar dat je terecht kan bij De Nekker op enkele minuten van station Nekkerspoel.

 

Het project is een iniatief van Fiets&Werk en treinTramBus, en werd gerealiseerd met de steun van de Nationale Loterij, NMBS, Toerisme Mechelen, Fietspunt 't Atelier, Stad Deinze, VVV Leiestreek, Visit Gent, Max Mobiel en Groep Intro.

 

 

...en dan mocht de korte fietsroute officieel worden ingereden.  Maar ook deze werd nog uit veiligheidsoverwegingen ingekort tot het Vrijbroekpark, zodat het groepje fietsers droog en wel voor het stevige onweer thuis geraakte...

 

 

 

 

 

 

 

 

Lovenswaardig initiatief, maar een beetje aan de dure kant vind ik eerlijk gezegd.

Even terzijde: het tafeltje van de versnaperingen lijkt wel een demonstratie van de gekende plastiek potjesfirma ;-)

 

Malenie, welkom in 1910 . De volgende stap is de boere kar en den overzetboot.-) Lovenswaardig om er ons op te wijzen.

Ja, nu we - dit jaar - dikke maatjes zijn met de Nederlanders, moeten de Mechelaars massaal op de fiets !

;-)

Van ne roeje velloo oep ne grune. Ma mè de maatjes meuge ze kome zeune.-)