Stop de diagnose CVS

met categorie:  

Vorige woensdag (06/05/2015) werd in het Cultuurcentrum Mechelen de kick-off gegeven van de campagne "Stop de diagnose CVS".

De vzw Wake-Up Call Beweging, een onafhankelijke patiëntenvereniging, zal de komende maanden vier campagneshows in Vlaanderen organiseren.

                                

Daarmee willen ze zowel het brede publiek als de beleidsmakers ervan overtuigen dat het ‘chronisch vermoeidheidssyndroom’ (CVS) geen psychogene aandoening, maar een échte ziekte is.

 

‘Chronisch vermoeidheidssyndroom’ is dan ook een ongelukkige, verwarrende en kleinerende benaming voor een ernstig gezondheidsprobleem waarbij vermoeidheid slechts één van de klachten is die het gevolg zijn van een onderliggend ziektemechanisme.

De campagne ‘stop de diagnose CVS’ wenst komaf te maken met medische verwaarlozing en sociale uitsluiting van personen met de diagnose CVS.

De gezichten van deze campagne zijn Luk Saffloer (gekend van en actief bij radio en tv, tot CVS hier een stokje voor stak), Mira (meter van de campagne die het campagnelied schreef) & Thomas Smith (peter van de campagne en verleende spontaan zijn medewerking aan de radio – en tv spot).

Mira & stand-up comedian Jens Dendoncker fleurden de avond in Mechelen op.

    

Mira bracht o.a. ‘Onderweg’ (cover van Willem Vermandere), ‘Sky Blue’ (geïnspireerd op het gelijknamige schilderij van Wassily Kandinsky) en het campagnelied ‘Race’ dat accuraat en eerlijk omschrijft wat chronische pijn met een mens kan doen.

Kippenvel.