Stadsrapport : Mobiliteit Mechelen

Zonet zat het Touring Magazine #228 in mijn brievenbus.  Meestal blader ik daar eens effe snel door en komt het dan bij de berg papier voor de maandelijkse papierophaling.  Buiten wat beschrijvingen en artikelen van nieuwe auto’s, verkeersregeltjes en coole vakantiebestemmingen staat er niet direct veel interessant in.

Maar in deze editie ( #228 ) staat een stadsrapport over de mobiliteit in Mechelen.  Een artikel over 2 bladzijden en een volledige bladzijde met cijfertjes.  En die wil ik U niet onthouden.

 

“...Mechelen is naar aantal inwoners de zesde grootste stad van Vlaanderen en het bevolkingsaantal is op weg naar de kaap van de 90.000.  De bedrijven in en rond Mechelen trekken ook een heel pak werknemers van buiten de stad aan.  Mechelen heeft zelfs de hoogste pendelintensiteit van alle Vlaamse centrumsteden, d.w.z. het hoogste aandeel (78%) pendelaars die buiten de stad wonen in verhouding met het aantal werknemers in de stad.

Qua ruimtelijke structuur is Mechelen te vergelijken met veel Middeleeuwse steden.  Het ruwweg cirkelvormige historische centrum wordt begrensd door de voormalige stadswallen die, aan het begin van de 19de eeuw, op bevel van Napoleon gesloopt werden.  Vanuit Mechelen vertrokken oude steenwegen naar Brussel, Gent, Antwerpen, Lier, Heist op den Berg en Leuven.

Tegenwoordig zijn deze “radialen” drukke invalswegen voor pendelaars en bezoekers van buiten de stad.  De gebieden tussen deze gewestwegen zijn ingevuld met woonzones en industriezones, wat de verkeersdrukte nog doet toenemen.  Daardoor is het tijdens de spits aanschuiven om de stad in of uit te rijden.  Aan het einde van vorige eeuw rijpte het inzicht dat er iets moest gebeuren om de mobiliteit op een andere leest te schoeien...”

-----

Tot zover de intro van het artikel – Nu de cijfertjes :

-----

Aantal inwoners : 83.099

Van de Mechelse gezinnen gebruikt :
93% auto – 92% fiets – 66% Openbaar Vervoer

Vervoersmiddel op weg naar school of werk :
26% te voet – 32% fiets – 17% bus – 24% trein – 51% auto

Aantal Mechelaars dat woont binnen wandelafstand van bushalte : 88%

Aantal Mechelaars dat het centrum gemakkelijk bereikbaar vindt : 86%

Aantal werknemers in de stad die pendelaar zijn : 78%

Aantal parkeerplaatsen in Mechelen : 3.029 ( 13 parkings )

Aantal fietsenstallingen in Mechelen : 5.184 ( waarvan 2.038 aan het station )

-----

De rest van het artikel gaat nog over de fiets-o-strades, de autoluwheid, het openbaar vervoer, de auto en de shuttlebus.  Als eindconclusie geven ze aan dat Mechelen er zeker in geslaagd is om het stadscentrum autoluwer te maken, maar dat er nog werk is om het fietsaandeel te vergroten en om het regionaal openbaar vervoer verder uit te bouwen.

Akkoord ?

Foto Gimycko - Korenmarkt Bus Shopping Shuttle

Is het weer jaarlijkse show-time aan 't stad Gim ? Gisteren de criminele cijfertjes - die hebben we al met een korreltje zout kunnen nemen - en nu dat weer. Ge moogt ze zeggen dat ons zakken al vol zitten en dat ze hun andere statistieken maar houden voor sint Juttemis.

@ G.L. : Dit hier is NIET in London, Parijs, Moskou of Amsterdam !

Capisce ?

Foto Gimycko - Ring

Zo was het vroeger...

Onlangs had ik het met een collega van Heist o/d Berg over de (on)toegankelijkheid rond den berg.  Ik noemde Heist een Land-Locked-State omdat het enkel bereikbaar is via Provinciale Steenwegen ( Lier-Aarschot en Mechelen-Herentals ).  Hij kon me alleen maar gelijk geven want als er een accidentje gebeurt in (ik zeg maar wat) Beerzel of Itegem, zit alles vast !  Om gewoon nog maar naar de Belgische Kust te geraken is, volgens hem, de beste weg om eerst tot Mechelen te rijden ( direct al een dik half uur extra rij-tijd ) en dan de E19 op richting BXL of A'pen.  En toen ik ons moeder eens ging halen in Heist na het werk was dat een trip van Mortsel-tot-Lier, dan de Ring-rond-Lier, Lier-via Koningshooikt-tot Heist en omdat het 16h15 was werd alles nog eens geblokkeerd omdat... Van Hool leegliep.

Steden in Europa zijn meestal organisch gegroeid, want gesetteld nabij waterlopen en de onderlinge connectie-routes waren meestal oude heirbanen of de weg van de minste weerstand door bijv. het Grote Donkere Waverwoud.  En met het wild-bouwen, de lint-bebouwing en de verkavelde weiden zit alles nodeloos verspreid met alle gevolgen ( files ) vandien.

America had dat misschien minder want een Nieuw Land en vermoedelijk hadden ze een beter urbanisatieplan.  En dan ga je zelf eens nadenken hoe alles zou kunnen zijn als je met niks moet rekening houden ( qua rivieren, beken en vlietjes of donkere Waverwouden ).  Het is misschien niet in te passen in het landschap omwille van te duur of... te hoog, want 4 étages, maar noem het gewoon "Kunstzinnige Vrijheid", of zoiets.

Hier dus het I-NS ( Intersection NonStop ) van Gimycko en de mogelijke tussenverbindende autowegen.  De huizen en geveltjes moet je er maar zelf bijfantaseren...

;-)

Tekeningen Gimycko

Gim, ja,ja, dat is het wat ze zoeken.

@ G.L. :

Na Wijk Zorro met pittoreske haciënda's is het de beurt aan de Wijk Antwerpsepoort.  Van aan de Elektriciteitsstraat tot aan de Holmlei en VK Albatros, naast den N16.

Een prachtige nieuwe Woonwijk, net buiten de Ring, met zonnige en luchtige piramide-appartementsblokken.

Gasleidingen worden daar niet meer gelegd, want zo 2010 en alles wordt aangesloten op Tesla-huisbatterijen.  Oude diesel-en benzineauto's zullen er absolut verboten zijn !

Gimycko, die blauwe lijntjes op uw constructie, zijn dat vlietjes? ;-)

@ Jokke : Nee, hoor.

Hieronder elk niveau van het I-NS nog eens schematisch voorgesteld :

Tekening Gimycko