Orlians & Co

Het verscheen enkele dagen geleden op tinternet...

Bon, het is niet meer dan een lamp, met kleurrekes, dat gebruikt werd ( of wordt ) bij den NMBS.

Maar er is een Mechelse link want deze seinlamp werd gemaakt in Mechelen.

 

Dus ben ik effe wezen googlen op Orlians & Co en er is wel wat te vinden over de firma.

In a nutshell :

Blijkbaar, volgens hun website, gestart in de Mechelse Binnenstad en nu aanwezig in Duffel-lez-Malines ( Artikel GVA ).  Alhoewel Trends Top ( Fiche ) de maatschappelijke zetel situeert in de Steenhoevestraat 7 in het Industriepark Mechelen-Noord.

We weten uit de geschiedenisboekjes dat Mechelen zowat het knooppunt of het Ground-Zero is / was van de Belgische Spoorwegen ( Remember 1835 – Eerste treinverbinding tussen Brussel en Mechelen ).  En het Arsenaal verschaft nog altijd werk aan vele mensen.

Boekje van de werkplaats

Werkmannen in het Arsenaal

En de namen Ragheno en Vincke Malines zijn namen die klinken als een klok.  Beiden zorgden o.a. voor de afwerking van de treininterieurs, alhoewel Vincke Malines ook even heeft geprobeerd om de eerste auto te bouwen ( nog voor de Minerva ! ).

Misschien weten sommigen meer over de geschiedenis van Orlians & Co en waren er naast Ragheno en Vincke Malines nog wel meer namen of bedrijven aanwezig in de Grote (Mechelse) Treingeschiedenis.  Ik zal, op gepaste tijd, nog wel wat rondgooglen en mijn bevindingen hier neerpennen.

Als nevenbedenking vraag ik me af of die enkele verzetshelden uit Boortmeerbeek, die tijdens Wereldoorlog II Konvooi XX kortstondig hebben kunnen stoppen, een seinlamp hebben gebruikt van Orlians & Co.

Hoera !  Hier nog iets gevonden van de firma Orlians uit 1938...

Als ik me niet vergis zijn daar nu enige jaren terug nieuwe appartementen gebouwd

Zou dit hier hun blikslagerij kunnen geweest zijn ?

En we hebben meer nieuws over Orlians :

"...De plastiekfabriek Orlians was jarenlang een vertrouwd gezicht in de Populierendreef, maar de fabriek kon in Mechelen niet uitbreiden en verhuisde naar een industrieterrein in Duffel. De oude gebouwen in de Populierendreef gaan tegen de vlakte. In april 2003 starten op het terrein werken. In een eerste fase worden er langs de straatkant 19 appartementen gebouwd (geen hoogbouw)..."

"...Schuin tegenover Orlians staat, in de Wittebroodstraat, één van de twee oude meubelfabrieken die onze buurt rijk is. Deze meubelfabriek zal gedeeltelijk afgebroken, gedeeltelijk gerenoveerd worden en omgedoopt tot 'The Lofthouse'..."

"...De drinkwatermaatschappij Pidpa verhuisde onlangs haar kantoren van de Caputsteenstraat in Mechelen naar Grobbendonk. De terreinen en gebouwen waarin de Pidpa huisde, zijn eigendom van de stad. Doordat ook Orlians aan de Populierendreef verhuisde, komt er een groot stedelijk binnengebied vrij tussen de gevangenis, de Frans Halsvest, de Caputsteenstraat (ex-Pidpa) en de Populierendreef (ex-Orlians). De stad Mechelen heeft een studiebureau gevraagd om een ruimtelijk uitvoeringsplan uit te tekenen voor dit gebied, met het accent op hoogwaardig wonen..."

Buurtcomité Caputsteen (met foto's)