M-Gin gesmaakt door M-Blogt

Ongeveer 25 jaar geleden, op een zonnige en warme dag, dronk ik op aanraden van mijn favoriete oom mijn eerste gin tonic. Ook nadien bleven al die geestrijke gins verfrissend lekker! Na de hype van de voorbije jaren is gin een mainstream en hip alcoholisch drankje geworden waarbij kwaliteit en beleving vooropstaan.

De vriendschap tussen Manu Gysels en Christophe Deprez -beide actieve leden van de Ronde Tafel Mechelen- werd bezegeld met een eigen distillaat. De gin-fanaten stellen trots hun M-Gin voor in de gerenoveerde Kapel van de Goede Herder. Proeft u mee?

 

Een (h)echte vriendschap gedompeld in een jarenlange passie voor gin deed het idee ontspruiten om samen een gin te ontwikkelen. Het experimenteren met tonics en passende kruiden oversteeg de jongensdroom en kreeg mede door het toedoen van een aromaspecialist een commerciële spin-off.

De drie gedreven mannen gingen samen opzoek naar het ideale distillaat. Dit moest een weerspiegeling worden van smaken en plantenextracten - gekend als “botanicals”-, die hun bruisende en florerende stad Mechelen symboliseerde. De zoektocht bracht hen langs de rozentuin in het Mechelse Vrijbroekpark en daar kwam de klaproos in het vizier. De toevoeging van maanzaad vormde de link met de Maneblussers. Het basisbouquet voor de Mechelse Gin of M-Gin was geboren.

Na een jaar van wikken, wegen, distilleren en proeven werd unaniem gekozen voor een distillaat op basis van neutrale alcohol dat klaproos, maanzaad, jeneverbes, venkel, koriander, citrus en nog een aantal andere botanicals verenigde.  

Het resultaat is een eigenzinnige en hedendaagse gin voor een ruim publiek. De M-gin gaat door het leven met florale toets. Op de neus ruikt de gin eerder (zwoel) geparfumeerd. Een verrassend rijk karaktervol maar toch gebalanceerd smakenpalet maakt zich zachtjes meester van de mond en bezorgt de smaakpapillen een frisse citrus-afdronk. Manu raadde me aan een zacht tonic water toe te voegen om de smaken optimaal te laten floreren. Als je streeft naar perfectie, dan voeg je best nog jeneverbes of koriander toe. Daarenboven  prefereer ik de zeste van een citrusvrucht boven de venkelstengel.

Op het label vinden we naast de ingrediënten ook verwijzingen naar Mechelen terug. De gehoede roze maan legt de link tussen de basis botanicals klaproos & maanzaad, de Maneblussers en de weldoeners van de Ronde Tafel. De vermaarde stadsgids Erik Vekemans droeg  “oep ze Mechels“ zijn steentje bij.  Ik citeer Erik: “Deze ‘engelse jenever’, gekroot mé kolbloem, kummel, venkel, angelik en paar ander kroode werd gebore in een mechelse baseng bau volle maan…”

Het geestrijk vocht is op ambachtelijke wijze bereidt en handmatig op fles getrokken. Elke fles is manueel voorzien van een batchnummer en flesnummer. Batchnummer 001 zal 300 flessen voortbrengen.

Nu vrijdag 29 mei wordt de M-Gin op de Maneblussers losgelaten tijden Mechelen Leeft. Tijdens het B2B-event, serveren Christophe & Manu vanachter de M-Gin-bar hun gin voor de door hen gesponsorde goede doelen.

Nadien zal de M-Gin verkrijgbaar zijn op volgende plaatsen of te bestellen zijn via de website.

M-Gin geproefd, gesmaakt en goedgekeurd door M-Blogt!

 

!!! Waarschuwing: De Belgische wetgever stipuleert duidelijk geen alcohol onder de 16 jaar, geen sterkedrank onder de 18 jaar. !!!

 

Voorgemixte gin fizz had ik al puberend iets te duchtig geproefd. Ging binnen als limonade. Kwam eruit in één worp. Ik onthield bovenal dat het lekker was.

Ik herinner me nog mijn eerste gin tonic, ik denk in 1974. In de Langestraat van de door Ensor, Minnebo en Vande Lanotte bekende badplaats, in een toen trendy bar aka hoerenkot. Wat er in zat, dat drankje bedoel ik: Gordon's, Schweppes en een schijfje citroen. Het bleef enkele jaren mijn favoriet, dat drankje bedoel ik. Inmiddels is mijn smaak geëvolueerd, wat weg ook wel van dat drankje bedoel ik.

Aardig, hier wat te leren over gin. Een zwoele M-Gin, ik ben eens benieuwd.

@Mon Ik en de jongens van M-Gin horen graag wat je ervan denkt. Smaken verschillen natuurlijk. Benieuwd.

Effe off-topic, maar ook over sterke drank : de M-Whisk(e)y.

Zonet de Whisk(e)y van Brouwerij Het Anker geprobeerd en - in vergelijking met bijv. ne Glenlivet of ne Glendronach - is het ne stevige borrel.

:-)

Zelf ben ik eerder een Whisky- en Whiskeydrinker, van Gin heb ik (nog) geen verstand. Maar dat is een reden te meer om daar eens wat aan te doen... en een M-Gin wil ik zeker eens uitproberen! Laat maar komen, Grietje!

Dat er vooral over wijn een serieus stuk geluld en gezeverd wordt is een vaststaand feit.  Boeken worden erover volgepend en honderden filmpjes en blogs worden eraan gewijd.  En vermoedelijk idem dito over whisk(e)y en gin.

Dus zal volgend artikel misschien tegen zere benen schoppen, maar ik gooi het toch maar even in de groep en op de blog :

GVA : Gin van den Aldi - met Snoepbeertjes

Het verhaal doet me wat denken aan toen ik, eeuwen geleden, in dat sigaren-en drankwinkeltje stond in de Hoogstraat (vlakbij de Brusselpoort - Nu Snoep_Goed).  Toen de winkelier mijn voorganger vroeg welk 2 flessen wijn hij moest hebben, zei deze droogjes : " Twie van de goeiekoopste ! "

;-)