een boerderij op de Grote Markt...

met categorie:  

 

(foto's: Jan Smets)

Een boerderij op de Grote Markt??  Jawel.  Vandaag stond er een Pop-upboerderij in het centrum van de stad.  Tractoren, dieren...: kortom een landelijk tafereel in een stadsomgeving: een tikkeltje ongewoon dus.  Samen met een derde kleuterklas van basisschool Ursulinen trok ik op verkenning.  We waren niet alleen.  Zowat driehonderd kinderen brachten vandaag een bezoek aan deze boerderij die was opgezet door Mechelen-Groene Kring, de vereniging voor jonge land-en tuinbouwers.  De kinderen konden er kennis maken met de verschillende land-en tuinbouwsectoren en kregen dieren, planten en landbouwmachines te zien.  Er zal zeker nog lang over nagepraat worden...

 

 

 

De hele dag werden scholen rondgeleid langs verschillende workshops en educatieve spelen.  Jonge land-en tuinbouwers leerden het jonge volkje alles over de boerderij, en achteraf mochten ze nog smullen van een lekker hoeve-ijsje en kregen ze een rugzakje met een aandenken als cadeautje mee.

Koeien melken, zonnebloempitten planten, op een échte tractor zitten, zwijntjes aaien...  Het kon allemaal.  En dat was best boeiend te noemen voor deze 'nieuwe generatie' die niet langer opgroeit met een boerderij in de achtertuin.  Vele kinderen weten gewoon niet meer wat landbouw is.  Nochtans eet men dagelijks produkten die afkomstig zijn van diezelfde landbouw.  Daarom is het belangrijk om de band met dat agrarische blijvend te versterken.  Dat beseft ook Ludwig Caluwé, gedeputeerde voor landbouw van de provincie Antwerpen, die 2500 euro op zij zette voor dit initiatief.

Sam Magnus, ondervoorzitter Groene Kring:

 

Het is belangrijk dat kinderen weten dat land-en tuinbouwers de producenten zijn van het voedsel dat op hun bord komt.  Voedsel mag immers niet als vanzelfsprekend worden beschouwd.  Door als kind al kennis te maken met onze sectoren beseffen ze later, ook als consument, hoeveel arbeid en investeringen er bij de productie van voedsel komt kijken...

 

De pop-upboedrij werd uitgevoerd in samenwerking met KLJ, de stad Mechelen, CERA, KBC, Aveve, provincie Antwerpen, de provinciale Landbouwkamer Antwerpen, PTS Mechelen, Bel'Orta, Boerenbond en Landelijke Gilden.

 

Leuk evenement!  Ik kan het beamen!  Op deze wijze konden deze stadskinderen spelenderwijs in contact komen met het boerderijleven.

Christel Covens, voorzitter van Groene Kring Antwerpen:

 

Het platteland is mooi om te leven en te werken.  We wilden deze kinderen dan ook graag tonen met welke passie en kennis de land-en tuinbouwers in Vlaanderen dit voedsel porduceren.  Maar bovenal widen we dat ze samen met ons een leuke dag beleefden...

 

(de Groene Kring is de grootste overkoepelende jongerenorganisatie in de Vlaamse land-en tuinbouwsector.  Groen Kring-leden kunnen er terecht voor ontmoeting, opleiding en belangenverdediging.  Groene Kring maakt deel uit van groep Boerenbond:   www.groenekring.be    )

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De beste non-quote, die ik ooit gelezen heb, kwam uit de USA waar... pizza's worden beschouwd als groente.

Ook de vele Jantjes Beton waren er, destijds, stellig van overtuigd dat melk gewoon uit een melkkarton kwam en niet van de koe.

:-)

Mooi initiatief die Pop-Up-Boerderij. En uit goede bron weet ik dat elk kind een goodie-bag kreeg met snijsla, stoepkrijt, een gritseltje, een yoghurt en een zelfgeplante zonnebloem.

Dat is zowat datgene wat wij zeventig jaar geleden te vreten kregen. Meer woorden kan ik er niet aan vuil maken. Oh ja we konden ook nog rapen vreten als we honger hadden. Debat gesloten.

Vroeger had ge mooie groene sla : mooie groene bladeren met geronde kanten en nerven.

Tegenwoordig is het overal ijsbergsla of pinnekes-salade.

Dat laatste smaakt wel als salade, heeft pinnekes en krijgt ge altijd bij ne Croque Hawaii in Den Amit!é oep de Groete Mèt.

BTW :

Kerstomaten hangt ge beter in ne Kerstboom, want die smaken niet direct als een zonnige, dikke en sappige tomaat !

Prachtige, verrijkende en goed onderbouwde reacties...  ;-)  Ik sta versteld.  Oh, ja, sorry: het debat was blijkbaar 'gesloten' verklaard.

 

;-)

Wat had je dan gewild, Jan, als deze koeien kinderen vertrouwd maken met onze landbouw. Wat is het E-nummer voor bordkarton? De kwaliteit van het debat oversteeg in alle geval die van het onderwerp. Dat roos schaap of wollig varken schetst het fotorealisme van voedselverpakkingen én weerspiegelt de halve ingrediëntenlijst. De kinderboerderij op Tivoli zal voor onze agribusiness geen relevante reklame zijn, zeker.

Of de commentaar nu verrjkend was laat ik in het midden, maar er zit toch een greintje waarheid in.

Wat is er tegen gewone sla en tegen een goei tomaat? Tegenwoordig kan het niet exotisch genoeg zijn.

Lees er het menu van de week in de Libelle maar op na.

Voor de rest denk ik dat het wel een goed idee was die pop up boerderij.

Mijn kleinkinderen dachten ook dat erwtjes uit de doos van Iglo kwamen.

Ze hebben nu hun eigen moestuintje en doppen erwtjes gelijk wij vroeger deden. (onder zachte dwang kilo's erwtjes verwerken..)

Onlangs een schitterende reportage gehoord op de radio over de truken van de boerderie.  Nee, niet over één of ander vleesschandaal maar over... waarom koeien loeien.

Koeien zijn de braafste beesten onder de hoevedieren.  En meer dan een wei met groen gras en water heeft ze niet direct nodig.  En ze levert ons vlees en melk.  Dus waarom loeien ?

Het melk dat een koe levert is eigenlijk niet direct bedoeld voor de Mens maar voor haar kalf.  Enkele weken voor ze gaat kalveren maakt ze al meer melk aan (goed voor produktieafname) en eens ze gekalfd heeft is haar melkproduktie optimaal.  En dit tot weken na de geboorte.  En dat is voor de boer zeker interessant.

Doch, werd er in het relaas verteld, dat het kalf enkele dagen na de geboorte al afgescheiden wordt van zijn moeder en in eenzame afzondering wordt gezet (om welke reden dan ook).  De Moeder Koe heeft net dezelfde gevoelens voor haar kalf als elke Menselijke Moeder voor haar Baby en daarom gaat ze hartverscheurend huilen loeien.

Haar melkproductie blijft dus nog enkele weken economisch rendabel voor de boer en dan gaat alles weer over tot de orde en het ritme van de dag.  Er werd bijverteld dat de meeste andere koeien er niet om malen omdat... ze dit hartverscheurend tafereel ook kennen en hetzelfde bij hen gebeurde toen ze nog kalf waren : eenzame opsluiting en geen moederliefde.

Dit "economisch" proces is niks nieuw en al eeuwen in zwang.  Doch het relaas sloot af om bij een volgende aankoop misschien eens voor kokosmelk te kiezen.

In volgende aflevering maak ik een verslagje over de koeienfluisteraar uit de USofA.

Alhoewel een leven op den boerenbuiten lyrisch lijkt, hier toch een reden om voor de binnenstad te kiezen :

Nieuwsblad - Wonen in de stad leidt tot minder overgewicht

:-)

Vandaag een boerderij oep de Groete Mèt, morgen een moestuin op het dak van uw appartement, misschien ?

Misschien zit tussen het klaon sôôt, dat de pop-up-boerderij vandaag bezocht, wel ne toekomstige "stadsboer".

Dat is Schoen Vloms / Mechels voor "Urban Agriculture" en één van de
11 beroepen die in 2025 hip gaan zijn.

:-)

Gim, en dan zèdde nog ien beroep vergete. Ne Willebroekse proletarier.

Of iewege kneurpotten, hé G.L. en Gim,-)

Aha, we hebben ne kenner !  Iz leuk.

BTW : Want plant gij eigenlijk in die kneurrepotten, Jokke ?

Stadsboontjes, misschien ?

;-)

Het verhaal van de koeienfluisteraar dan, uit de USA.

Neen, dit gaat niet over iemand die koeien masseert zoals bij de Milka-koe voor beter melk en ook niet over iemand die het beste waterbed voorziet voor koeien waar ze zich kunnen op neervleien in hun stal.  Dat laatste is gene zever – google het maar op !

Ik heb het over een echt bestaand persoon : een oudere dame ergens in America die koeienfluisteraar wordt genoemd.  Zij merkte op dat koeien en stieren, die richting slachthuis werden “geleid” op een bepaald moment ofwel compleet bevroren ofwel compleet uit hun dak gingen.  Met als gevolg de nodige stampen en stokslagen om die dieren toch vooruit te krijgen.  Bekijk het een beetje als die taferelen die bijv. GAIA filmde op al die beestenmarkten en het pak slaag dat toen Michel Vandenbosch mocht ontvangen.

Eerst werd er vermoed dat de dieren hysterisch werden omdat hun voorganger naar de Eeuwige Jachtvelden werd gezonden, doch de dieren zagen of hoorden niet wat er met hun voorgangers gebeurden.  En tevens hadden ze geen idee wat hun lot, enkele seconden later, zou zijn.

Dus ging die oudere dame ( ik zal bij gepaste tijden nog eens uitzoeken hoe ze heette ) op handen en knielen hun Last Mile af en bekeek ze en besnuffelde ze elke vierkante centimeter van het dodenpad.  En alzo vond ze de oplossing.

Koeien behoren tot de evenhoevigen.  Als ge even kijkt op Google Afbeeldingen zijn die hoeven gespleten.  Dus als daar een distel tussen komt, gaat elk evenhoevige (antilopen, runderen, herten, varkens, schapen en geiten) gewoonweg uit hun dak.

Nadat de Last Mile grondig met een borstel werd gezuiverd van al dat stekelig onkruid werd er, in de laatste minuten van hun leven, geen enkele koe meer mishandeld.

Bij een volgende verhandeling zal ik het hebben over een hashtag.

Jokke, argumenten en niet altijd belasteren. Anders kunt ge beter op de Spiekvest gaan zitten.

Hier is de naam van die Cow Whisperer USA.  Ze noemt Temple Grandin.

Filmpje

Wie "Boerderie" zegt, denkt automatisch aan de Land-en Tuinbouwschool in Mechelen.

Hier nog eens het Blog-artikel daarover

Naast het aanleren van de landbouw-en tuinbouwtechnieken, kunt ge U ook een diploma Hovenier aanschaffen :

PTS - Hovenier

Bovenstaande link geeft een goede beschrijving wat het allemaal inhoudt en in welke branches men werk kan vinden.

In volgend artikel wordt dit aanbod alleen maar vergroot, want naast het onderhoud en de aanleg en opmaak van parken, pleinen en tuinen is er ook werk voor hoveniers in... kantoren !

Jobat - Een groen bureau: niks dan voordelen

Misschien kunnen toekomstige hoveniers ook wel inspiratie halen bij Gardener's World van Monty Don op BBC 2.  Diens Around the World in 80 Gardens zijn natuurlijk ook te vinden op YouTube.

:-)

Mijn zoon is er afgelopen woensdag ook naar toe gegaan, samen met het eerste leerjaar van zijn basisschool. Hij was in de wolken over dit initiatief,

het resulteerde in de aankoop van een mobiel klein moestuintje, hij moest en zou zelf groenten kweken,

missie geslaagd dus van deze mensen,

en hopelijk schiet alles goed door :)

Bedenk dat de Land-en Tuinbouwschool naast hoveniers ook bloemisten en bloemkunstenaars aflevert.  En die laatsten zijn tegenwoordig serieus gegeerd bij al die Tomorrowlands (Belgium-Brazil-Etc) !

:-)

Foto Gimycko

Misschien kunnen toekomstige studenten bloemist en florali-artiest als eindwerk terug ne bloemenstoet ineensteken.  20 studenten maakt 20 bloemenwagens.  Als eindwerk, of zo.

Bloemenstoet Mechelen

Die hashtag dan.  Die is #BornRoosterBornDead

Het “beroep” staat zelfs niet eens beschreven in de Wikipedia, cartoonisten bedenken het niet en zelfs voor 4.583 euro per maand wilt niemand deze job.

Ik heb het over een kuikensekser.

Onlangs zag ik er een kort fragment over op de televisie.  Eén of ander persoon krijgt een bak vol kakelvers geboren kippenkuikentjes en met een handigheidje bekijkt en bepaalt hij (of zij) of het diertje een hennetje of een haantje is.

Hennetjes gaan links een ellendig leven tegemoet in mega-legbatterijen waar ook nog eens hun snavels worden afgebrand om elkaar niet dood te pikken of elkaars pluimen uit te trekken.

De haantjes gaan rechts direct de vermaal-molen in om dienst te doen als voeder voor fretten.

Ik kan hier de Wikipedia bijsleuren wat fretten zijn of waarvoor ze gekweekt worden, maar dat kun je a) zelf wel doen en b) zelf wel verzinnen : hun pels gaat in bontmantels en bontkraagjesEen oud-collega uit Heist op den Berg had thuis, als nevenactiviteit, zo’n fokstal, maar dit terzijde.

Dat niet elk haantje door de molen gaat, weet iedereen.  Want in elke (kinder)boerderie zal er wel eentje op de mesthoop zitten die zijn harem in het oog houdt.  Doch, op het einde van bovenvermeld televisiefragment werd volgende quote uitgesproken ( pardon my French) : “ Roosters are as worthless as bore titties.  Wat eigenlijk goed samenvat hoe nutteloos haantjes worden gevonden in die grote (kippen)vleesindustrie.

Bij eenvolgende interventie heb ik het over de oude liefdes van ons aller G.L.

Hou op met dat geitenneuken door de groenen Hendrik.

't French is gepardonneirt, ma 't Gimyckeuns... De les op de marktboerderij was 'm blijkbaar een en al verveling, a real bore, as worthless as boar titties: die van een mannelijk zwijn, een beer. Dat hebt ge met een Urban Dictionary: Als de vos de passie preekt, boer pas op je ganzen!
Het groen lachend kieken dat de bok schoot, mag de geiten soigneren.

@ Mon :

Hebt gij nog leuke verhaaltjes over het leven op de boerderie ?  

Misschien mocht kleine Monneke nog bloempotten vullen met goeie potgrond in de stadstuin-serre van zijne bompa, of zo.  En was de handschup / schop wat te groot.

:-)

We all bore witness to the boring bore a bore bore potting soil to.  :)
We getuigden allemaal van het saaie boorgat waarnaar een zagevent potgrond droeg.

Over die oude liefjes van G.L. dan.

Het is alweer een tijdje geleden, maar toen dook er op tinternet een geweldig filmverslag op van enkele leuke boerenmeiden op leeftijd.

Niet enkel over hoe ze leefden en werkten, maar ook over den Oorlog en over al die boerenzonen die geprobeerd hebben hun hart te veroveren.

En ze teelden allerlei soorten groenten.  Maar géén spruitjes.  Want daar hield één van de zussen niet van.

In het sappig Mechels vertelden ze hun verhaal, want ze waren uit... de Geerdegemstraat !  En blijkbaar was het daar – in hunne jonge tijd – iel plezant, want als ze een weekje naar hun tante moesten, in Schiplaken, verveelden ze zich daar stierlijk.

Bon, ik heb het over de zusters Bertha (Rosalia) en Malvine (Regina) Simonis.

Hier het filmpje

In hun relaas over den Oorlog hebben ze het bijv. over de terugkomst van hun familieleden.  En dan spreken ze over “Zweire, menier, dieë zat onder de zweire !” en “Een negenoeg.

En ook dat diene grond daar allemaal van Grisar was.

Als ge de zussen zo hoort tetteren, waant ge U in een Boerenpsalm van Felix Timmermans of bij de Vlaschaard van Stijn Streuvels.  Maar o zo geweldig en schoen Vlaamsch !

:-)

Bij een volgende interventie wordt iets heel Normaal besproken...

Veel lawaai in 't stad maar op den blog is het wel stil geworden.

Al die oude(re) bloggers kennen ze nog wel.  En in die tijd ging het Oerend Hard !

Ik heb het natuurlijk over de Nederlandse muziekgroep Normaal.

Normaal – Oerend Hard

Geen idee over hun volledige repertoire, maar bovenstaand lied ging niet over de Boerderie, terwijl ze wel worden geklasseerd als... Boerenrock.

Mechelen heeft zulke groepen (nog) niet, maar er is wel een groepje uit Keerbergen-lez-Malines, die ook onder deze term vallen.  Namelijk Belgian Asociality.

BA : Van mijn erf - Boerderie

In a nutshell : Rammen op die gitaren, op 2 minuten de tekst erdoor jagen en de rest doen ze morregen ( lyrics ).

Voor de liefhebbers van het betere werk : ja, er bestaat een boerenrockfestival, o.a. in NL en dit van 20 tot 23 augustus 2015

Boerenrockfestival 2015 – Drouwenermond, NL

Geen idee wat ik me daarbij moet voorstellen, maar de kampeerweide (of festivalcamping) zal wel meer op een hooibaal-weide lijken, waar ook Boerengolf zal worden gespeeld.

;-)

BTW : Misschien BA volgende keer eens uitnodigen op Maanrock.  Of zijn die al geweest ?

Volgende keer laat ik mijn grootvader herleven.

Het verhaal van mijn grootvader dan...

Herman Schoovaerts, aka Romanus, werd geboren in 1891 in een grote boerenfamilie in Haecht-lez-Malines en overleed een week voor Elvis in 1977 in het Sint-Elisabetsziekenhuis in Mechelen.  Geen idee wat de familie kweekte, maar dit terzijde.

Na zijn huwelijk met mijn grootmoeder werd hij keuterboer in asperges in Heist op den Berg.  Keuterboer is een mooie term voor een kleine familieboer, die het teveel voor de familie, verder verkocht op de lokale markt.  Soms waren de inkomsten wel wat mager, waardoor hij bijv. 1 dag per week nog een extra jobke moest aanpakken.

De verhalen over de boerderie en het boerenleven zijn gekend in de familie, want mijn grootouders hadden 4 dochters.  Alle kleinkinderen hoorden de verhalen dat, naast het studeren voor school, er ook nog moest gewerkt worden op het veld.  Doch niemand van de dochters ervaarden deze periode in hun leven als hard labeur.  Het was gewoon zo.

Uit zijne jonge tijd kende mijn grootvader iets van dieren, vooral van koeien en stieren.  Vermoedelijk had hij zijn kennis opgedaan op de vele beestenmarkten in en rond Haacht.  Alzo werd hij later geregeld gevraagd door zijn neven en kennissen uit Haacht om bij een volgende verkoopmarkt de beesten te komen taxeren.  Voor enkele franken en een goeie Haachtse pint beoordeelde hij dan de kop, het lijf, de poten, de uier, enz. van het te kopen of te verkopen dier.  Met het nodige handgeklap kwamen dan de koper en verkoper tot een, voor beiden, aanvaardbare prijs.

Nadat zijn dochters allemaal het ouderlijk huis hadden verlaten, trok mijn grootvader in bij mijn tante en genoot hij niet enkel van zijn pensioen ( hij was een gedreven fietser ) maar ook van zijn kleinkinderen.  En de pret, die hij ooit ervaarde bij het regelen van ne koopprijs (zie hierboven), gaf hij door aan zijn kleinkinderen (ons dus) d.m.v. een rijmpje dat gepaard ging met het nodige handgeklap.  Dat rijmpje is gekend bij al mijn neven en nichten, bracht ons – kleuters - geweldig aan het lachen en ging als volgt :

“Plèk – Naar de Mèt – Kocht een koei – Kocht een pens – Voor ne zieke mens – Tiereliereliere”

Alzo werd ons en mijn grootvader de Beste Opa van heel de Wereld !

Als uitsmijter nog een leuke anekdote.  In de jaren 1920 was het in en rond Haacht wat rustiger qua boerenactiviteit, waardoor mijn grootvader – als jongeman – verplicht was om enkele maanden te gaan werken bij grote boeren in Wallonië.  Omdat daar niet mocht gerookt worden, schakelde ook hij over op pruimtabak (Voordeel van jarenlang pruimen is dat je nooit naar de tandarts moet, want je tanden vallen zo uit – zo ook bij mijn grootvader).  Toen mijn grootvader dan later introk bij mijn tante had hij, naast zijn eigen bed, een koperen spuwpotje staan naast zijne zetel.  Geregeld mikte hij zijn tabaksfluimen naast dat potje, recht op den tapisplein, tot groot ergernis van mijn tante.

Uit het leven gegrepen Gim. Ik kan mij daar goed in terug vinden. Of het nu in Hocht was of in hèst of in Oembeik. Het zal overal wel ongeveer hetzelfde geweest zijn zeker. Grote families met veel zorgen om den brode. Iedereen kwam uit genen baronnennest hé.-)

@ G.L. : Inderdaad.

Het was den tijd dat a) het Veld nog riep en b) Pastoor Munte nog donderpreken afstak van zijne kansel

:-)

BTW :

Uit de verhalen van ons moeder kan ik opmaken dat er, in de jaren 1940-1950, nog een echte Moeder Cent rondliep in Heist-Goor.  In diene tijd was Heist-Zonderschot nog "een gehucht over de roet" en "daar woonde maar grèllig volk" !

Daarom noemde het ook " Zonder schot " Hé Gim. Maar wat was het dan wel de strop of de sterfput ?

Gimycko in Mechelen gingen de bommas wel vu wadanders:

 "Plèk – Naar de Mèt – vu wa leiver – vu wa pens – Vu ne zieke mens – kiere kiere kil” 

En bij die "kiere kiere kil"  werd er in de handjes van de kleine gekitteld

 "En dat er na ginenienen begint dat het u "wa wapens" was dat de bomma's na de mèt gingen (hoegstes efkes hiel keutekes naa de lesten oorlog) ;-)

 

In Lummen, waarvan mijn vrouw afkomstig is, was het  "Plèk ging na de mèt , kocht a stukse lever, kocht e stukse pens vé ne zieke mens, kille kille wens (of lens)" waarbij telkens een "high five" gegeven werd en op het einde het buikje van het ukje in kwestie werd gekitteld.

Ik hoorde Jokkes rijmpje eindigen op "kille-kille-kil", en ook dat had niets met wapens te maken: 't Engels was nog niet doorgedrongen in de volkstaal. Geen echte high five maar half height fives links en rechts naast de kaakjes van het kindje.

Ook zonder handjesgeklap en opzegrijmpje werd "Kille-kille-kille" gezegd bij het zeer-snel-kietelend grijpen van een dreumes/peuter in de lenden net onder de ribbetjes en op het buikje. Een verkorting van "kittele-kittlele-kittele" (Mechels voor AN kietelen), neem ik aan. Als je dit héél rap luidop tracht te zeggen, weet je direct waarom het moest verkort worden want dáártegen is "De kat krabt de krollen van de trap" kinderspel.

Ik meen zopas ontdekt te hebben waar ons 'kiekeboe' vandaan komt: In het Engels zegt men tot de baby terwijl men de handen van voor de ogen haalt: "peek-a-boo". To peek is (komen) piepen. Die uitspraak 'piekeboe' had bij ons geen zin, zodat het wat verbasterd werd. Het simpele spelletje dat door het kindje wordt nageaapt, heeft de voor de dreumes grappige uitwerking en is leerrijk, omdat bij de leeftijd van 8 tot 18 maanden goed en wel begint te dagen dat iets ook nog bestaat wanneer het niet meer gezien wordt.
  Kiekeboe! Conditio sine qua non diī. — Zonder kiekeboe geen goden.

@ Jokke :

Dat "in de handjes van de kleine kittelen" was er inderdaad, op het einde, ook bij.

:-)

Klopt, Gimycko: Bij de allerjongsten, als men al blij is dat ze hun handjes naar de juiste plaats leren brengen. Zodra de baby's die coördinatie goed in de hand hebben, verrast men ze geregeld door onder de ribbetjes te kietelen en zo houdt men het vol. Als later het handjesklappen hen al wat verveelt, blijft slechts dat kietelen: Eerst onverhoeds en dan een paar keer al fikfakkend, zodat ze leren verdedigen. Als ze ook dat onder de knie elleboog hebben, blijft dit gespeel nog lang een vertrouwensband in stand houden.

Ik vraag me af, hoeveel invloed het (juist) toepassen van dit kietelspel heeft op pestgedrag. Zowel ervaren dát liefhebbende ouders plagen, als ondervinden dat de ouder bij elke gelegenheid weet wanneer ermee op te houden, als merken dat de ouder na verloop van een periode een andere stap zet, als leren reageren op al dat geplaag (waaronder ook hoe het aangemoedigd wordt en hoe het een halt toegeroepen wordt), kunnen helpen geen pester en geen pestslachtoffer te worden.

Schijnbaar zwakkeren pesten en beesten mishandelen, één pot nat.
Wat doe je eraan?
Kiekeboe en kietelen, of kartonnen koeien melken op een grote markt?  :D

Allez, nu de friet-en hamburgerkoten al een tijdje verboden zijn in de stad, kan de agrariër misschien zijn waren kwijtgeraken d.m.v. een foodtruck.

't Is krèk hetzelfde, alleen bekt het wat meer hedendaags.

:-)

Na het opnieuw bekijken van dat filmpke over Boerengolf, zit ik met de vraag of er bloggers zijn die - toen ze nog schoon en jong waren - houten (boeren)klompen hebben gedragen.

Want ook Mechelen had klompenmakers.  Het beroep behoorde tot de Ambachten.

MM - Gilden en Ambachten

Als morgen al die Nederlanders, op hun oranje klompen, naar Mechelen afzakken, moeten wij hen niet gaan ontvangen op die afgrijselijke crocs !

:-)

Ja Gim, die hebben wij gedragen maar die hielden het meestal niet langer uit dan een paar dagen. We hadden wel het geluk dat er links of rechts wel iemand in de buurt was die ze kon herstellen.

Haha !

Ik zie klein Louiske al rondhossen, op houten klompen, op de boerderie van zijne bompa in Oembeik-deurrep...

:-)

Hombeek dorpstraat

Nee Gim, hier links gingen de boeren om hun paarden te laten beslagen. Ik schat zo rond 1920. Klein Lowieke zal er dus nog niet tussen lopen.

Ik heb nog klompen gedragen in 1961 toen ik enkele maanden bij mijn vader in de marmerbewerkerij heb gewerkt.  Was een ideaal schoeisel want vermits al wat we deden (zagen, schuren, slijpen) met water diende te gebeuren stonden we dan ook voortdurend in 't nat.  Bovendien bood zo'n "blok" ook meer bescherming dan een schoen in 't geval dat er een stuk marmer op je voet zou vallen.  Ik heb er wel mee kunnen stappen maar nooit kunnen op lopen

In de tijd van mijn grootvader werkten al zijn gasten op blokken.

In dat fotofabriekske in Mortsel-lez-Malines liep mijn collega-fretfokker (zie hierboven) ook heel de tijd rond op klompen.  Meer een werk-klomp dan een volledig houten boeren-klomp.

Maar in de drukkerie van bovenvernoemd fabriekse is het een absolute must om gedegen werkschoenen met ijzeren tip te dragen bij het behandelen van papierrollen voor de rotatiepers !

Gimycko's werkplek

Hier het gezonde boerenleven in Hombeek-Dries...

Duik ik zonet effe in mijn ijskast.  Zie ik daar nog peperkoek liggen (in Mechelen beter gekend als pontekoek).  En heb ik daar nog wel beelekens van liggen, zekers.

Bon, ik ben er nooit niet zo zot van geweest.

Maar onlangs had ge het nieuws van die bijenkasten oept dak van tarsenaal (vroeger MMT).  Misschien niet direct een boerenactiviteit, maar hoe was dat vroeger eigenlijk int Land van Mechelen ?

En dan vragen we ineens door : zijn viskweekboerderijen, varkenstorens, verticale boerderijen en zonnecelboerderijen opties voor de toekomst ?

Die vertikale boerderijen hebben we al jaren, op de Luchtbal in Antwerpen. Ze hebben daar maar één probleem en dat is met het onverdoofd slachten. Maar nu over de pontekoek, heel goed voor de stoelgang.

Ik hoop dat met peperkoek / pontekoek eigenlijk honingkoek wordt bedoeld.  Correct me if I'm wrong.

Blijkbaar werden er vroeger ook honingtutters aan kleuters gegeven.  Doch mijn tandarts ( Piessens uit het Sint-Jozefstraatje in Coloma ) vertelde me dat daar teveel suiker in zat (een echte suikerbom), waardoor de eerste (voor)tanden van kleuters gewoonweg werd weggevreten.

Suiker blijkt niet zomaar suiker, want er is biet-suiker (vermoedelijk enkel voor de beesten) en rietsuiker.  En terwijl we tegenwoordig de klottekes kennen van Tirlemont (of is dat Tienen ?) en Canderel-pillekes voor in de koffie, is de vraag welk suiker in het Land van Mechelen te vinden was of eventueel geteeld werd : riet of biet.

Voor zij die zot zijn van bio : het is jullie week !

Bioweek 2015

Was de Landbouw verantwoordelijk voor onze broze botten ?  Misschien wel.

Knack - Waarom onze botten brozer zijn dan die van onze voorouders

Altijd leuk om te lezen, die Wetenschap !

;-)

Gim, al maar goed dat gij u eigen wakker houd.-)

@ G.L. : En wat teelt gij in uw serre ?

Mechelse Krombek of Mechelse Tros ?

Want elke brave mens, op den boerenbuiten, heeft toch een serre vanachter in zijnen hof, nietwaar ?

:-)

BTW :

Hoog tijd dat de Scouts en Chiro van het Land van Mechelen de kromme en afgekeurde groenten massaal gaat ophalen in de veiling van SKW.  Daar kunnen ze dan soep van maken en verkopen oep de Groete Mèt.  Altijd goed om een nieuw lokaal of het jaarlijks kamp mee te financieren en het is weer eens wat anders dan die eeuwige paaseierenverkoop.

Wat heeft de toekomst in petto voor die volkstuintjes langs de R6 ?

Volkstuinmechelen.be

Want met dat nieuw ziekenhuis, gaat er natuurlijk ook een mega-autoparking komen en dan zouden die volkstuintjes wel eens kunnen sneuvelen !

Werden vroeger de zaden niet aangekocht bij Zaden Somers in de Muntstraat en de vruchten van de volkstuintjes niet verkocht aan de Centjesmuur ?

Foto Gimycko

In mijn serre teel ik kolen. Geen rooie kolen en ook geen bloemkolen maar kolen voor den barbecue.-)

Heren Gimycko en G.J.,

Zou het aub mogelijk zijn om jullie dag in-dag uit gezever via jullie persoonlijke e-mail te regelen ipv dagelijks de blogs vol te lullen?

Hier een idee voor onze vrienden van de boerderie...

HLN - We kochten al voor 2,1 miljard euro online in 2015

Als we al zoveel bestellen en aankopen online, waarom dan niet effe bij de lokale boer via je werk-pc checken wat nen bak wortelen of tomaten bij hem kost en ze ineens aankopen.  En na het werk rij je gewoon effe langs om alles op te halen.

Goedkoper en gezonder dan al die "huismerkprodukten" van Carrefour, AH of Wallmart waar de boer mee wordt uitgeperst om zijn produkten nog goedkoper aan te leveren.  B2C of Boer-to-Customer, als het ware.

Hiermee zou je ook je tuinserre-en volkstuinproducten kunnen slijten aan je buren of familie.

@Roger: vroeg of laat moeten die mannen toch op congé gaan?

Naar hun boerderie liefst zo ver weg mogelijk, maar ik vrees er voor.

Kunnen mischien hun congé krijgen????

Dat ze niet alleen in Mechelen, maar ook in de hoogste Europese echelons, met de boerderie bezig zijn bevestigt het Charter van Milaan :

Knack - Europese landbouwministers zetten in op duurzaamheid

Interessant issue is de bepaling "recht op voedsel", waarvan ik dacht dat dit gewoonweg een basismensenrecht is / was.

Blijft de vraag of de boeren, naast het kweken van bijv. zalm en paling, zich ook zullen toeleggen op bijv. insecten.  Het is blijkbaar hip, doch die insectenburgers in o.a. de Match zien er niet echt appetijtelijk uit.

Hopelijk schakelen ze, in de toekomst en in het Land van Mechelen, niet massaal over op bloemmekes voor de biobrandstof, want a) zo monocultuur en b) niet direct een geweldig alternatief voor benzine.

@ Luc

Heel vriendelijk van u maar ik MOET niets. Ik voel mij zelfs niet aangesproken.

kunnen we van het vokgende geen nieuwe stadskegende gaan breien?

http://www.francetvinfo.fr/animaux/un-jeune-eleveur-encercle-par-des-lou...

 

Stadskegende, Jolle?
Vanmorgen ak bkoggend achtervokkigd door meute koskopende chihuahua's ? ;)

Ochod Mon, het was een iets te heustig probeersel om die boerenbondvergadering hier effe vol te kalken in de stijl van dat onverbeterlijke duo dat hier al enige dagen zijne parol houdt!

Meester, bijgevoegd vindt u mijn strafwerk:

Ik zal  niet meer een K in plaats van een L schrijven 

Ik zal  niet meer een K in plaats van een L schrijven 

Ik zal  niet meer een K in plaats van een L schrijven 

Ik zal  niet meer een K in plaats van een L schrijven 

Ik zal  niet meer een K in plaats van een L schrijven 

Ik zal  niet meer een K in plaats van een L schrijven 

Ik zal  niet meer een K in plaats van een L schrijven 

Ik zal  niet meer een K in plaats van een L schrijven 

Ik zal  niet meer een K in plaats van een L schrijven 

Ik zal  niet meer een K in plaats van een L schrijven 

P.S. het waren geen koskopende chihuahua's  maar wel vastkokende bintjes!

 

Zonet op Terzake en een mogelijkheid voor al die studenten van de Mechelse Landbouwschool :

De Zeewierboerderij - Het nieuwe superfood

Misschien niet direct voor in de Keerdok of voor in het Land van Mechelen, maar misschien trekt iemand van de leerlingen wel richting Oosterschelde of NL.

:-)

Oeps !  Het Boer2Customer-ID bestaat al !

Nu ook in Mechelen, in samenwerking met brouwerij Het Anker en onder de naam Buurderij.

Check it out - Nu de (Urban) Amateur-Serre-Teler nog meekrijgen.

:-)

Hahaha, zeewier zit vol met suikers en eiwitten. Moeten we opschrijven, das e goeke. In Elmau spraken ze vorige zondag nog over plastic. Waren die dan allemaal in de mood of bezopen. We zullen het eens voorleggen bij de Guy in Straatburg sé.

Misschien moet Luc Vis zeewier volgende zaterdag oep de mèt of bij een volgend maatjesfeest maar eens presenteren.  Wie weet valt de Mechelaar ervoor, want het is blijkbaar gegeerd in het Verre Oosten.

Nu bestaat er al wel zoiets als Hoevetoerisme, maar ik heb geen weet of dat ook geïmplementeerd zit in Airbnb.  Overnachten boven de koeienstal en een hooivork als selfiestick.

:-)

Vijf en zeventig jaar geleden leerde men ons rapen, margarine, patattebloem, boeksering, spek en andere lekkernijen eten. Water leerde men ons drinken van den beurreput of van de pomp. Deze lekkernijen gaan de hedendaagse gangsters uit alle parlementen ter zee, te land en in de lucht ons niet meer aannaaien . Goe weten.

Voor zij die nog schoon en jong waren in de jaren 60, hier twee keer 30 minuten "Voor Boer en Tuinder" van de toenmalige BRT :

Deel 1 - Deel 2

Gisteren uitstekende must-see documentaire gezien over de voedingsindustrie op Canvas : Men who made us fat.

In a nutshell :

De boer en de consument zijn er slachtoffer van : de boer die verplicht wordt om tegen een zo laag mogelijke prijs en om zo perfect mogelijk uitziende groenten te produceren voor veilingen, megasupermarkten, huismerken, slaatjes, bereide maaltijden, enz.  De consument die psychologisch gefileerd wordt om te weten wat nu hip is en waaraan hij zijn geld wilt uitgeven : bio, gezond, greenlabel, enz.  Maar ondertussen zit alles vol met suiker, zout en shitload aan onbegrijpbare E-nummers met bewaarmiddelen en smaakversterkers.

Documentaire ook op Vimeo : Deel 1 - Deel 2 - Deel 3

Na een jaar hadden schimmels en bacteriën een hamburger van een bepaald fastfoodmerk nog niet aangevallen, want één grote bewaarmiddelenbom.  Just google to check.

En dan heb ik het nog niet over Monsanto, GGO's en wat de halalcertificaatleveranciers allemaal sponsoren.  Of wat de American Fruit Company sproeit over zijn bananen, terwijl de kappers nog aanwezig zijn in de velden of welke schade Del Monte aanricht aan rivieren en beken in Costa Rica.  En wat zijn eigenlijk voedingssupplementen, die onze sporters zo nodig moeten nemen ?

Blijft de vraag waarom we kiwi's moeten hebben uit Nieuw-Zeeland (!) of pitloze druiven uit Zuid-Afrika (!).  Wat is er mis met Mechelse peren (zie MB-artikel) of druiven uit Hoeilaart ?

Met Mechelse appels en peren is helemaal niets mis. Maar wie wil ze nog betalen ?

Wordt Drone-zaaien en Digitaal Voedsel de nieuwe To-Do's voor de toekomstige Mechelse Boerenlieden ?

De technologie staat blijkbaar niet stil en aldus zal PTS Mechelen een tandje moeten gaan bijsteken om zijn leerlingen up-to-date te houden !

En waarom niet ?  Want Mechelen Pionier !

Lang leve de Keuterboer oftewel...

"...Ons hebben ze altijd geleerd dat kleinschalige landbouw gedoemd is om te verdwijnen. Kleine boeren kunnen onmogelijk de kost verdienen. De enige mogelijkheid om te overleven is: schaalvergroting. The bigger, the better. Trouwens, hoe gaan we anders de exploderende wereldbevolking blijven voeden ?

Dat is ons zo vaak verteld dat we het zijn gaan geloven. Tot we onlangs ergens lazen dat er aan de landbouwuniversiteit van Wageningen een professor lesgeeft die zijn studenten precies het tegenovergestelde vertelt. Volgens hoogleraar Jan Douwe van de Ploeg (ja ja, we hebben ‘em) zijn kleine landbouwbedrijven economisch gezien veel weerbaarder dan grote. Efficiënter ook. En dus rendabeler. Het idee is zo revolutionair dat er zelfs geen echt woord voor bestaat, want geef toe het klinkt raar, schaalverkleining. En toch is dat de toekomst...."

Radio één - Interne Keuken : Lang leve de keuterboer !

Interessante reactie :

"...Volgens mij kun je als keuterboer overleven juist door de kleinschaligheid, zolang je je maar specialiseert en louter kwaliteitsproducten teelt. Je zou je kunnen binden aan een aantal van de betere restaurants en, in samenwerking met hen, gewassen, fruit, kruiden, vee, gevogelte etc. kunnen telen, die (meer dan) voldoen aan hun kwaliteitseisen. Overige producten kunnen vers, geconserveerd of verwerkt, in winkeltje bij de boerderij verkocht worden.

Tevens kan men deelnemen aan 'Boerenmarkten', die in enkele steden wekelijks gehouden worden; Een andere specialisatie is mogelijk je volledig toeleggen op 'vergeten groenten' - ik ken iemand in Maastricht die dat heeft gedaan, heeft een boerderij, en staat dagelijks met een kraam op de Markt in Maastricht, alwaar hij een goede boterham verdient....".

Dus ASAP een BoerenApp voor je Smartphone en een uurtje later haal je jouw bakje wortelen op in de Drive-In-Boerderie !

:-)

De boerenstiel is in werkelijkheid minder romantisch dan het lijkt. En hard, ook voor de kinderen. Ik heb het hier in Battel, op "Achterwets" nog meegemaakt: een meisje dat in het seizoen niet aan haar schoolwerk mocht beginnen voor ze een massa spruiten "gekuist" had. Nadien was het kind te moe om er nog veel van terecht te brengen. Hogere studies zijn er dus nooit van gekomen, hoewel ze daar in principe zeker intelligent genoeg voor was.

Hieronder het adres van mijn knapste nicht uit Heist op den Berg.  Begonnen als lerares Lagere School en nu al decennia lang Vrouw van Boer Van den Bruel...

Langveldhoeve

Onze streek is gekend om haar intensieve landbouw. Dat is dus die klein­scha­lig­heid met veel labeur per kilo. Wij hebben een Tuinbouwschool en hoveniers. In de Amerikaanse Wheat Belt ga je die niet zien en denkt men aan miljoenen ton. De vraag is: Zit je opeengepakt of met heel veel plek?

Om rendabel te zijn én alle betrokkenen een fatsoenlijk inkomen te leveren, moeten voor beide systemen goede opleidingen beschikbaar zijn, en voort­du­rend onderzoek & ontwikkeling - inclusief toptechnologie. En vooral voor onze relatieve nicheproducten, ook marketing. Als ons fruit on­danks Rus­si­sche boycot tóch afzetmarkt vond, had men die eerder wel laten liggen.

Hier misschien een idee voor onze Vrienden, de Agrariërs : Boer & Bunder.

Z24 - Wat ondernemers van boeren kunnen leren : big data gebruiken

Hoog tijd dus voor een Vlaamse versie !

:-)