Acht Mechelse kerken in clair/obscur

met categorie:  

(foto's: Jan Smets.  Montage: Johan Lenaerts)

Beseffen we in deze stad wel voldoende welke grote rijkdom we bezitten aan (kunst)historisch waardevolle kerken?   We steken hier bij vele andere steden met kop en schouders boven uit.  En daar mogen we trots op zijn!  Als deze kerken binnen afzienbare tijd allemaal zullen gerestaureerd zijn, zal dit de waarde ervan nog verhogen.  Op zaterdag 6 en zondag 7 juni zullen de acht 'erfgoedkerken' in het centrum hun 'verborgen' schatten tonen in het kader van de Open Kerkendagen die dan in heel ons land plaatsvinden met als thema 'clair-obscur'  Mis het evenement niet!

 

2015 is uitgeroepen tot het internationaal jaar van het licht.  Stichting Open kerken grijpt deze gelegenheid aan om rond dit thema de 6ste editie van de Open Kerkendagen in te richten.  Voor het eerst doen ook de historische kerken van onze stad mee aan dit populaire open-huis weekend en zetten ze hun verborgen schatten in de spotlights of schijnen ze hun licht op vergeten verhalen en betekenissen...

 

De historische kerken in het centrum zijn sinds begin dit jaar aangesloten bij de Stichting Open Kerken en doen dus zoals gezegd voor de eerste keer mee.  Ze doen dat samen met meer meer dan 500 gebedshuizen in België en Luxemburg.  Onze prachtige kerken zijn schitterende troeven en  ze hebben een grote economische, culturele en toeristische betekenis.

 

Zes van onze acht kerken zullen dat weekeinde in de namiddag vanaf 13 uur hun deuren openen.  De Sint-Petrus en Pauluskerk en OLV-van Leliëndael zijn alleen op zaterdag vanaf 10 uur opengesteld.

Laat ons het programma eens overlopen:

 

Sint-Petrus-en Pauluskerk

 

Deze kerk werd pas heel onlangs terug geopend na een grondige restauratie.  Het licht schijnt weer in deze barokke parel.  Met een gids kan je ook de sacristie en het museum in het 'Petuslokaal' bezoeken.  En natuurlijk wordt de restauratie toegelicht.  (let wel: enkel op zaterdag 6 juni van 10 u tot 18u!)

 

 

 

OLV-over-de-Dijle

 

Op zaterdag 6 juni kan je een nocturne meemaken rond het thema 'licht', met beelden en orgelspel.  Beiaardier Tom Van Peer zal van 2130 tot 22 u de beiaard bespelen, met projectie daarvan in de inkomhal van de kerk.  Daarna zal de avond verder worden opgeluisterd met beelden en orgelspel en bezielde teksten rond het thema.

Maar je kan natuurlijk ook 'gewoon' en vrij de kerk bezoeken gedurende dat weekend van 13 u tot 17u.

 

 

Sint-Katelijnekerk

 

De Katelijnekerk wordt in het najaar aangepakt.  Ook daar start een grondige restauratie.  De dienst Monumentenzorg zal al een tip van de sluier oplichten aan de hand van infopanelen.  Je kan in deze kerk terecht het hele weekend van 13u tot 18u.

Op zaterdag 6 juni wordt het harmonium dat werd gerestaureerd onder begeleiding van de dienst Monumentenzorg, bespeeld en gedemonstreerd.  (13u,1430u en 16.30u door Joris Lejeune).  Op zondag 7 juni krijg je hiervoor ook de kans (13u en 14.30u door Wannes Vanderhoeven, en om 16.30 u door Joris Lejeune...)

 

 

 

Sint-Jan-de-Doper-en-Evangelistkerk

 

Ook de gotische Sint-Janskerk wacht op restauratie.  Grijp dus de kans om voor de start van de werken het rijke interieur te bezoeken.  Heb aandacht voor 'de aanbidding der wijzen' van P.P.Rubens, de indrukwekkende orgelkast en preekstoel...

Je kan dit doen tijdens het hele weekend van 13u tot 17u.

 

 

 

Onze-Lieve-Vrouw-van-Hanswijkbasiliek

 

Je kan elk halfuur rondgeleid worden en op de stellingen de pas gerestaureerde koepel met de 12 nieuwe glas-in loodramen bewonderen.  Let wel op degelijk schoeisel en doe het niet als je hoogtevrees hebt (enkel volwassenen).  Hiervoor moet je wel op voorhand reserveren bij UIT in Mechelen.   www.uitinmechelen.be    070-22 28 00    (rondleiding duurt anderhalf uur)

Saxofonisten brengen in tegenlicht muziek vanop de stellingen.

Ook kan je de crypte bezoeken waar een deel van de kerkschatten, oude kerkgewaden en een collectie vers opgepoetste votiefschilderijen worden tentoongesteld.

(zaterdag : 10 tot 16.30u en zondag van 14u tot 16.30u)

 

(foto voor de restauratie...)

 

 

Begijnhofkerk

 

Deze Sint-Alexius-en Catharinakerk kan je vrij bezoeken tijdens dat weekend van 13u tot 18u...

 

 

 

OLV-van Leliëndaelkerk

 

Deze kerk in de Bruul kan je eveneens vrij bezoeken op zaterdag 6 juni van 10u tot 17u...

 

 

 

Sint-Romboutskathedraal

 

Onze kathedraal kan je bezichtigen gedurende het hele weekend van 10u tot 18u...

 

 

 

www.openkerken.eu

 

 

 

 

 

 

 

Zeker en vast de moeite! Uw dienaar zal zoals de vorige keren gidsen in de Hanswijkkerk. Van harte welkom. (enkel volwassenen).  Hiervoor moet je wel op voorhand reserveren bij UIT in Mechelen.   www.uitinmechelen.be    070-22 28 00  

P.S. Alle kerken zijn de moeite waard om te bezoeken, maar mis de nieuwe Peter- en Paulkerk niet!