70 jaar geleden eindigde Wereldoorlog II

met categorie:  

 

 

(foto's: Jan Smets)

Met al de herdenkingsvieringen rond de Groote Oorlog zouden we het haast vergeten, maar vandaag 70 jaar geleden eindigde die andere oorlog: WO II...  Net als alle andere jaren werd deze verjaardag gevierd op V-dag, 8 mei... 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het ging allemaal van start aan het monument van de politieke gevangenen aan de Van Benedenlaan.  Daar werden door vaderlandslievende verenigingen, oudstrijders en de stad kransen neergelegd.  Schepenen Katleen den Roover, Marina de Bie en Bj√∂rn Siffer vertegenwoordigen het stadsbestuur.

De politieharmonie speelde zowel de Last Post als het Belgische volkslied, waarna een optocht volgde langs Hoogstraat, IJzerenleen, Schoenmarkt en Steenweg naar het Sint-Romboutskerkhof, waar aan de voet van de kathedraal een huldiging volgde aan het monument van de gesneuvelden.

Een aantal Mechelse scholen werden vertegenwoordigd door een groep leerlingen.

Na deze korte plechtigheid volgde het slotmoment op de Grote Markt, waar men de vlaggen van de de geallieerde landen ophaalde en hun nationale hymnen uitvoerde. Na de begroeting van de oud-strijders door het stadsbestuur werd een punt gezet achter de viering van V-dag...

 

Zeventig jaar geleden reeds...  De tijd gaat snel...  Maar vergeten doen we het niet.