Zilveren jubileum plantenbeurs Hombeek bekroond met bronzen beeld

De geschiedenis van de plantenbeurs start 25 jaar geleden. Directeur Dirk Buelens en meester Walter Segers van de ‘groene’ Sint-Maartenschool te Hombeek zijn de fiere pioniers van de deze nationale beurs. In mijn idyllische geest begon het als het kiemen van een ongekend gekregen zaadje dat in de loop der jaren is uitgegroeid tot een prachtig bloeiende en heerlijk zoetgeurende Jacaranda-boom(*). Deze boom beurs trekt traditiegetrouw elke laatste zondag van april vele duizenden nieuwsgierigen aan.

Het lentezonnetje en de gedachte aan planten deden mijn groene vingers jeuken van nieuwsgierigheid.

 

De Nationale Plantenbeurs van Hombeek is één van grootste en tevens de gezelligste plantenbeurs van België. Ze heeft Hombeek op de kaart gezet. De laatste jaren zijn telkens tussen de 150 en 200 standhouders uit binnen- en buitenland aanwezig. Dirk en Walter gaan prat op het enorme en onvergelijkbare aanbod aan tuinplanten: “Wat je hier niet vindt, vind je nergens” . Beide heren benadrukken ook dat zulk een organisatie enkel kan slagen mits de hulp van 300 vrijwilligers en een goede samenwerking met de stad Mechelen. Het succes van de beurs heeft de school ook geen windeieren gelegd. De school is in de loop der jaren uitgegroeid tot één van de meeste moderne scholen die ik ken(elke klas een smartboard, erg ruime klassen, modern & functioneel meubilair, verlichting die zich automatisch aanpast aan de lichtinval, airco en luchtafzuiging in alle lokalen,… ).

Om een blijvende herinnering aan dit zilveren jubileum te bewaren werd op zaterdag 18 april door Dirk Buelens en onze burgervader Bart Somers - onder het goedkeurend oog van Walter Segers en diverse genodigden - een bronzen beeld “Maarten Dodoens” onthuld in de nieuw aangelegde schooltuin.

Het jongentje “Maarten Dodoens” roetsjt op zijn skatebord in schooluniform met een boek in zijn hand van de trapleuning af. Hij legt de link tussen de Sint-Maartenschool en Rembert Dodoens. Een kruisbestuiving die al 25 jaar lang werkt.

Deze 25ste beurs wordt dan ook een feesteditie en dat zullen de bezoekers geweten hebben. Op diverse plaatsen worden ze verwend door straatacts met bekende straatartiesten:

  • Levend standbeeld der Zotheid op de Hombekerkouter(KWB) om 10u, 11u, 14u en 15u
  • Stelten-act Relva in de Leibeekstraat tussen 10u en 13u
  • Clown Kikko op het Stationsplein om 10u, 12u en 14u
  • Toeterman op het kruispunt Diepestraat/Kruisbesstraat om 11u en 13u
  • Circusstraatshow op de parking van de apotheek om 12 uur.

De “piece de resistance” is een tentoonstelling over zeldzame kruidenboeken uit de tijd van botanicus en arts Rembert Dodoens. Rep u naar de Sint-Martinuskerk tussen 10 en 17 uur.

Verder mogen diverse eetkraampjes met verse ambachtelijke producten niet ontbreken.

Op zondag 26 april, van 10 uur tot 17 uur, kan iedereen er terecht om zijn tuin op te fleuren of gewoon om te flaneren door deze groene randgemeente en te genieten van de sfeer.

Toegang: €3, gratis voor kinderen  -12 jaar.

Meer info: http://www.groenbeurs.be/

Opgelet: Het centrum van Hombeek is dan volledig verkeersvrij. Maar geen nood de bedrijfsparkings in het industrieterrein Mechelen Zuid worden opengesteld voor de bezoekers. Bussen pendelen gratis tussen de parkings en de plantenbeurs.


(*) = mijn favoriete boom.

De Jacaranda Mimosifolia is een subtropische boomsoort die zijn oorsprong vindt in Zuid/Midden-Amerika. In de loop der tijden is deze boom in  vorstvrije plaatsen op de diverse continenten verspreid geraakt. De stad Pretoria (Republiek Zuid-Afrika) noemt men ook wel eens “Jakarandastad”. De jonge bomen hebben een grijsbruine bast die met de leeftijd begint te schilferen. Jacaranda’s krijgen in de lente ongeveer 2 maanden lang prachtige blauwe licht zoetgeurende bloemen. Deze bloemen zijn tot 5 centimeter groot en vormen samen pluimen van 30 cm lang. Na het neerdwarrelen van de bloemen vallen de houtachtige zaaddozen tot  5 cm uit de bomen. Deze doosjes bevatten vele platte zaden die met de wind meegedragen kunnen worden.

Luchtfoto van de plantenbeurs (Bedankt Dirk Buelens)

Proficiat Sint-Maartenschool om Hombeek zo op de kaart te hebben gezet!  Terecht in de schijnwerpers...en bloemetjes gezet!!

Heel mooi.  Meer van dat !

:-)

@gimycko Bedankt. Ik blijf proberen verrassend uit de hoek te komen.

 

Drie euro om op een markt te mogen wandelen, "dankzij" de parochieschool van Hombeek. Daarvoor zet Stad Mechelen onze openbare wegen ter beschikking. Wat als Carrefour voor het tuincentrum aan de Zemstbaan inkom zou vragen? Allerhande schitterende plantenzaken zijn wanneer je maar wil gratis te bezoeken en bieden zelfs eigen parking gratis aan.

De 7 wintervaste azalea's die ik in mijn tuintje zette, kostten me daarstraks samen 10 euro in Putte op de 20ste weer eens zonnige, echt zeer gezellige jaarlijkse plantenbeurs van Grasheide. Met beste koop stip op mijn kaart.
De 160 standhouders betalen hun plaats 7 tot 20 euro aan het Davidsfonds.
Die gaan niet allemaal bij de 180 à 200 in Hombeek zijn.

@mon Het zou we niets verbazen dat de plantenbeurs van Grasheide(Putte) ook zeer gezellig is maar Mechelen Blogt beperkt zich tot Mechelen en zijn deelgemeenten (Muizen, Walem, Hombeek, Heffen en Leest). De vele activiteiten en nieuwigheden van groot Mechelen onder de aandachten van de Mechelaar brengen is dan ook onze prioriteit.

Voor de inkomprijs krijg je niet alleen toegang tot de plantenbeurs in Hombeek maar is er randanimatie en een tentoonstelling over unieke oude kruidenboeken komende uit een privé collectie. Ik ga er zeker eens naar kijken want er in snuisteren zal helaas niet mogen! :-)

Real Raven waar leerde jij de jacaranda kennen? Ik heb als klein meisje in een jacarandalaan gewoond in de tropen. Heerlijk die geur. Net als bougainvillée een van mijn faovoriete planten, bomen. Hier een jacaranda planten? Denk niet dat zoiets kan. Een bougainvillée lukt ook alleen mar als het een goede zomer is.

@ Gim

RARARA Vanop welken toren zou deze luchtfoto getrokken zijn ? Ik zie den toren van Babel niet staan. -)

RealRaven, wat "onze" prioriteit is, maakte je duidelijk. Mijn prioriteit is, door kennis over onze stad, extra van haar te genieten, haar aangenaam te houden en aangenamer te maken - bovenal voor Mechelaars. Desnoods door te stellen wat hier schort en te tonen dat het elders beter gedaan wordt.

Toen de Belgische kust overprijsd bleek, trokken Belgen op vakantie massaal naar Spanje, Kroatië (Joegoslavië toen) en Thailand... Steeds verder weg. Als men over de plantenmarkt van Hombeek spreekt, hoor ik vrijwel steeds dezelfde kritiek. En niet alleen animatie is in dat Mechelse bedje ziekjes...

Awel Malenie, jacawadde... da 's nu precies waarom ik azalea's plantte.

Zeg G.L., die foto kan door een drone getrokken zijn die eens niet verloren vloog, en veel te hoog om tegen een Hombeekse toren te botsen. Daarom heet het 'luchtfoto'. Jan Smets riskeerde in Lier zijn leven om vanuit een toren een prachtzicht te fotograferen: In de week vloog 'n duif tegen St.-Gummarus en de brokstukken donderden naar beneden. Zelfs de Antwerpse brandweer moest er aan te pas komen. 't Wordt ook saaier verteld.

@malenie De eerste Jacaranda die ik zag moet ongeveer 30 jaar geleden geweest zijn op de canarische eilanden(La Gomera of El Hierro) tijdens de semana santa.

Sindsdien is de boom me steeds bijgebleven. En heb ik hem op diverse tropische plaatsen gezien, zelfs zonder de bloemen herken ik de boomsoort.

Hier een jacaranda planten zou ik ook niet proberen, ons klimaat laat dat niet toe. Bougainvillée is ook meer een plant voor Zuid-Europa als er voldoende water is. Groeien bv vaak tegen huizen in Spanje met hun paarse bloemen die daar 2 keer per jaar bloeien.

 

G.L. De luchtfoto is genomen vanuit een helikopter. Mysterie opgelost!