Paashaas logeert aan de vaart

met categorie:  

  (foto's: Jan Smets)

Aan de Leuvense vaart is het steeds heerlijk vertoeven...  En nu de lente na de Paasdagen hopelijk écht doorbreekt, zal het aantal wandelaars en fietsers alleen maar toenemen.  Aan de Auwegemvaart - rustig gelegen - kunnen ook toeristen een leuk adresje vinden om tijdens het bezoek aan onze stad te logeren, ver van de drukte en toch op wandelafstand van het centrum.  Op nauwelijks een twaalftal minuten stap je van de waterkant naar de binnenstad.  En deze combinatie is een troef te noemen!   Vakantielogies 'Aan de vaart' is gestart in 2011, en de weg naar dit appartement werd al door flink wat mensen gevonden.  Combineer dit smaakvolle vakantieverblijf met de gulle gastvrijheid van de eigenaars, Suzanne en Jan, en je zit als toerist op rozen.  Ook de Paashaas vindt deze dagen zijn stek aan de vaartkant.  En geef hem maar eens ongelijk...

 

 

Het kriebelde al langer bij Suzanne Van Hoeylandt en haar echtgenoot Jan Joossens om iets 'te doen' met de vrijgekomen kamers van hun ondertussen volwassen zonen die het ouderlijke nest uitgevlogen waren...

Suzanne had de droom om ooit een bed&breakfast op te starten, en in 2011 is de bal dan aan het rollen gegaan.  Uiteindelijk werd besloten om een vakantiewoning uit te bouwen op het gelijkvloers.  En dat betekent concreet: een smaakvol ingericht driesterren-appartementje van 38 m2  met een slaapkamer met twee bedden, TV en internetaansluiting, een badkamer met douche en een zitkamer met derde bed en een keukenblok.

 

Sinds de start in 2011 hebben we al heel wat volk over de vloer gehad.  Het gaat vooral om toeristen die speciaal voor Mechelen kiezen als uitvalsbasis om andere hoeken van ons land te bezoeken, maar ook om werknemers die tijdelijk aan de slag zijn in onze stad.  Vooral Nederlanders vinden de weg naar 'aan de vaart'.  Maar ook Duitsers behoren tot ons cliënteel.  Zélfs uit Zuid-Afrika mochten we gasten ontvangen: een uitgeweken Mechelaar die terug de roots wou opzoeken, en samen met zijn dochter naar hier kwam afgezakt.  En weet je: ze waren bijzonder enthousiast.  Een leuk detail: ze waren zo verlekkerd op mosselen dat ze het iedere dag dat ze hier waren bestelden.  Op een dag hebben ze zelfs twee  keer (!) gekozen voor dit typische Vlaamse gerecht!  Ook Australiërs mochten we al tot onze gasten rekenen.  Of...een Vlaamse vrouw die in Tenerife woonde, maar na het overlijden van haar man, nog eens graag naar België kwam...  Kortom: een heel verscheiden publiek...

 

Jan en Suzanne zijn beiden achteraan de vijftig en hebben nu volop de tijd om te zorgen voor hun logies.  Ze houden van contacten met andere mensen, en daardoor genieten ze nu ten volle van hun droom die ze konden waarmaken...

 

We hebben in de meeste gevallen veel contact met onze gasten.  Vooral in de zomermaanden als onze gasten genieten op het bankje buiten...  Ook onze buren worden er dan vaak bij betrokken.  Zo zijn er al feestjes geweest waar onze gasten en onze buren verbroederen!    Nederlanders zijn vaak enthousiaste gasten die bewust kiezen voor deze formule.  Is Mechelen voordien een vrij onbekende bestemming voor hen: ze komen sterk voorbereid en gedocumenteerd naar hier.  Dat merken we.  En: er zijn er bij die met een cadeautje binnenkomen.  Een aantal toeristen kiezen voor ons vakantieverblijf om de aanwezigheid van een keukentje.  Er zijn toeristen die erg graag koken, en dit daarom een pluspunt vinden.  We werden al wel eens uitgenodigd om te komen eten in eigen huis!  We hebben ook nog al eens Poolse werknemers bij ons te gast.  Bij hen moet je zeker langskomen om iets sterks te drinken.  En: het glas is dan nooit vol of leeg!   Duitsers zijn bij aanvang nét iets stugger, maar toch hebben we nog nooit nare ervaringen gehad met gasten. 

 

Een ander pluspunt van 'Aan de vaart' is het feit dat fietstoeristen het een heerlijke uitvalsbasis vinden.  Het vakantieverblijf ligt immers op een fietsroute.  Fietsen kunnen veilig worden gestald.  En de auto?  Hier kan je gratis parkeren, en da's natuurlijk ook nog een voordeel tegenover de binnenstad.

Toeristen uit binnen-en buitenland, arbeiders, jongeren op weg naar Tomorowland...  Allen zijn ze kind aan huis bij Suzanne en Jan.  Eénmaal kregen ze zelfs een koppel uit Battel over de vloer dat hun huis aan het schilderen was, en daarom bij hen een kortverblijf boekte!

De gasten worden flink verwend.  Jan zet steevast een Gouden Carolus Classic klaar voor hen.  En Suzanne bakt een lekkere cake.  De Polen kan Jan méér plezier doen met een Duvel. 

 

Je moet natuurlijk graag schoonmaken en bedden opdekken, anders moet je er niet aan beginnen.  En je moet met plezier 'gast-vrouw of - man' zijn.  Maar we doen dat alle twee erg graag.  We hebben er soms onze handen mee vol, maar het ' t is wel tof.   In ons gastenboek schrijft men wel fijne dingen neer.  Onze gasten zijn over het algemeen erg tevreden.  We hebben al mensen gehad die terugkeren, zoals een koppel uit het Duitse Baden Baden.  Van anderen krijgen we dan weer Nieuwjaarskaartjes toegestuurd.  Enne: je moet je stad ook graag zien.  Want de liefde voor Mechelen moet je kunnen overbrengen.  Maar da's niet zo moeilijk voor ons.  We zijn dan ook alle twee rasechte Maneblussers.  Leuk is het dat de stad af en toe 'ambassadeursdagen' organiseert voor eigenaars van vakantieverblijven, waarbij we op stap gaan in eigen stad en toeristische locaties bezoeken.  Zo blijven we bij met al wat leeft en beweegt in Mechelen, en hebben we contacten met collega's.

 

 

 

 

Buiten de hotels en bed&breakfasts heeft onze stad drie vakantiewoningen.  'Aan de Vaart' bij Suzanne en Jan, 'The Red Spot' op de hoek van OLV-straat en Vijfhoek, en 'Refugie Lindenhof' in Battel.  Het koppel dat dit laatste adresje uitbaat is bevriend met Suzanne en Jan, en het zijn zij ook die hen aan hun eerste gasten hielpen...

'Aan de vaart' kan je vinden op de website van Mechelen.  Op die site staan enkel de vakantieverblijven en bed&breakfasts met een vergunning (want er zijn er wel iets meer).  Voor een verblijf in 'Aan de vaart' moet je rekenen op een gemiddelde aantrekkelijke prijs vanaf 60 Euro per dag.  Maar de juiste prijs en andere info kan je allemaal terugvinden op hun website:

 

www.aandevaart.be

 

Dus: als je zin mocht hebben?  of...zo je je buitenlandse vrienden een leuke vakantietip wil doorspelen...  Vertel er hen dan zeker bij dat zélfs de Paashaas het een prima adresje vindt.

 

 

Suzanne en Jan zijn blij dat ze hun droom konden waarmaken.  Ze genieten er van om gasten te ontvangen, en dat stralen ze dan ook uit.  Mechelen mag blij zijn met zulke gastvrouwen-en mannen.  Ze zijn immers prima ambassadeurs van onze Dijlestad!

 

 

 

 

 

 

 

 

Heel mooi.  Meer van dat.

En met de Cano-club vlakbij, nooit geen vervelend moment.

:-)

Foto Gimycko

Goe gezien Jan en viel erfolg er mee.